Az egyiptomi font erőteljes leértékelődése és a Bab-el-Mandeb szorosban kialakult veszélyes helyzet miatt az egyiptomi burgonya egyre nagyobb mennyiségben érkezik Európába.

Az EastFruit elemzőinek értesülései szerint az egyiptomi font gyors leértékelődése érzékelhető hatással lehet az európai burgonyapiacokra (és a citrusfélék piacára is). Az egyiptomi kormány március 6-án úgy döntött, hogy szabad árfolyamúvá teszi a nemzeti valutát, ami azzal járt, hogy az USA dollár árfolyama az egyiptomi fonttal szemben egyetlen nap alatt 61%-ot erősödött. Megjegyzendő, hogy az előző két évben az egyiptomi fizetőeszköz árfolyama a korábbi szint harmadára gyengült.

A leértékelés időpontja pedig pontosan egybeesik Egyiptom egyik fő exportcikkének a burgonyának a szállítási szezonjával. Minthogy Európában a burgonya ára igen magas, egyes országokban rekordszinten áll, nem csoda, hogy az észak-afrikai ország termékét nagyon szívesen látják, ami megelőzheti a további európai áremelkedést.

Egyiptom a világ 5 legfontosabb burgonyaexportőr országának egyike, fő piacaik közé Oroszország, az Európai Unió, az Egyesült Arab Emírségek, Libanon, Irak, Kuvait és Szíria tartozik, de szállítanak jóval messzebbre, például Indonéziába, viszont a Bab-el-Mandeb szorosban kialakult ingatag helyzet miatt az utóbbi időben az egyiptomi exportőrök jóval szívesebben választottak európai desztinációkat.

A cikkhez szemlézett írások:

Egypt’s pressure on the potato markets fueled by the sharp devaluation of pound

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: jelentősen drágult a burgonya március közepén

Lengyelország: február végére nagyot esett a burgonya ára

Spanyolország: magas termesztési költségekkel küzdenek az andalúz burgonyatermesztők

Lengyelország: továbbra is rekord magasságban a burgonya ára

Hollandia: 5%-kal kisebb a 2023-as étkezésiburgonya-termés az egy évvel korábbinál

Lengyelország: január végére rekord magasságba emelkedett a burgonya ára

Lengyelország: január közepén megkezdődött a burgonya drágulása