Az egyik legnagyobb olasz almatermesztő konzorcium, a VOG a tavalyihoz hasonló termést vár és az árak emelkedésére számít. Becslések szerint 525 ezer tonna almát takarítanak be a tagjaik, amiből 25 ezer tonna bioalma. A Gala szürete 5-7 nappal később kezdődik, és a júliusi hőség miatt kisebb méretre lehet számítani, a színeződésre viszont kedvezően hatott az augusztusi lehűlés. Miután megszületett az európai prognózis az almatermésről, bizakodóbbak a termesztők, hiszen a 10,5 millió tonna asztali alma a határvonal a piaci egyensúly felé. A 2,7 millió tonnás visszaesés a tavalyi évhez képest főképp a súlyos lengyel termésveszteségből fakad, de nem meglepő a német 15 százalékos kiesés sem, mert ott tavaly kimagasló volt a termés. Francia-, Olasz- és Spanyolországban átlagos almatermést várnak.

Általános jellemző viszont, hogy a hűvös tavaszt követő hosszú szárazság és a júliusi hőség miatt nem nőttek kellő ütemben a gyümölcsök, így szinte mindenütt kis-közepes méretű az alma. Ez már látszik is az árakon, rendkívül nagy a különbség ugyanis a különböző méretek szerint, mondta Richard Dichgans, a VOG ügyvezetője. Még az is fokozza a bizonytalanságot, hogy mennyi lesz a lengyel termés, hiszen az adja az uniós almamennyiség közel negyedét. Mindezekkel együtt az előzetes léalmaárak már emelkedtek a tavalyihoz képest.

A VOG termelői az idén 525 ezer tonna almát fognak betakarítani, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyi hozammal, de elmarad az eddigi rekordév, 2016 600 ezer tonnájától. A Gala szürete 5-7 nappal később kezdődik, és a júliusi hőség miatt kisebb méretre lehet számítani, a színeződésre viszont kedvezően hatott az augusztusi lehűlés.

Legnagyobb mennyiségben Galát szednek, összesen 125 ezer tonnát, ami 15 százalékkal haladja meg az előző évi termést. Golden Delicious-ből tizedével kevesebb termés várható, mint tavaly, összesen 105 ezer tonna. A Red Delicious, a Braeburn és a Granny Smith termése megegyezik a 2018-assal, míg a Fuji a tavalyi kihagyó év után 30 százalékkal többet terem az idén.

Kiválóak a klubfajtákkal elért eredmények: a Pink Lady®, a Kanzi®, és a még mindig fiatalnak számító envyTM termése harmadával lesz több a tavalyinál, eléri a 3800 tonnát az utóbbi évek telepítéseinek köszönhetően. Bioalmából 25 ezer tonnát fognak szedni a VOG tagszövetkezeteiben, ugyanis több termelő jutott át a hároméves átállási szakaszon. Fő fajtáik a Royal Gala, a Braeburn, a Pinova/Evelina® és a Cripps Pink/Pink Lady®.

A következő három évben további 300 hektárral kívánják növelni a bioalma termőterületét, hogy elérje az ezer hektárt. A piaci helyzet biztató Richard Dichgans szerint, bár még vannak áthúzódó olasz Golden-készletek. A vásárlók azonban várják a friss almát, és az egyensúlyban lévő hozam és kereslet azt vetíti előre, hogy az idén nem kell a tavalyihoz hasonló veszteségeket elszenvedni. Mindamellett a sikerhez az is kell, hogy pontosan betartsák a szüreti időpontokat az egyes fajtáknál, és kellő érettségben, jó minőségben vigyék tárolóba a gyümölcsöt.

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/2019/08/24/del-tirolban-jo-almatermesre-szamitanak