2020. március 27.

Spanyolország

40-60%-kal esett vissza a spanyol szamóca iránti kereslet

A spanyol szamócatermesztőket tömörítő Interfresa szerint a tavalyi szinthez képest piacoktól függően 40-60%-kal csökkentek a megrendelések. Főleg az olasz, francia, német és angliai megrendelések mennyisége csökkent, ami máris pénzügyi gondok elé állítja a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatot. Dél-Spanyolországban a szamóca betakarítása most éri el a csúcsot, az itteni gazdák erőltetett tempóban szedik a gyümölcsöt mind ipari felhasználásra, mind friss fogyasztásra, hogy a lehető legkevesebb terület maradjon leszedetlen. Közeleg az áfonyaszezon is, és a termelők abban reménykednek, hogy a kereslet lassan emelkedni kezd, és az áfonya utáni málnaszezont már semmiképpen sem fogja érinteni. A termelők kérik a kormányzatot a hitelek törlesztő részleteinek és az adóterheknek az elengedésére. Március és április folyamán adják el a legtöbb spanyol szamócát, a 2019-es export a két hónapban 80 ezer illetve 95 ezer tonna volt.


Szintén Spanyolországból származó hír, hogy nem csak a szamóca, hanem az Európai Unión kívüli országokba irányuló gyümölcsök forgalma is folyamatosan csökken, a legjobban a Kínába szállítandó citrusféléket érinti a visszaesés.

Olaszország

Elszórtan jelentkező károk a hétfői fagyok után

Az olasz almatermelők egyesülete, az Assomela elnöke, Alessandro Dalpiaz szerint elszórtan és igen egyenetlenül sújtották a március 23-24-ei fagykárok az olasz gyümölcsösöket. Az alma még a fejlődés olyan korai fázisában volt, hogy a fagy itt biztosan nem okozott károkat; a legsúlyosabb veszteségekre kajsziban és sárga kiviben lehet számítani. Apulia tartományban a korai cseresznyénél figyeltek meg komolyabb fagykárt, de a termelők szerint ezt a cseresznye még talán „ki tudja nőni”, egyáltalán nem biztos, hogy ez a termésre is kihatással lesz.

Franciaország

Folyamatosan jelentkeznek mezőgazdasági munkákra a munkanélküliek

A francia mezőgazdasági miniszter, Didier Guillaume március 24-én intézett hazafias felhangoktól sem mentes felhívást az átmenetileg munkanélkülivé vált polgárokhoz, hogy a napóleoni Grande Armée-hez hasonlóan „hadba hívja őket”, ám most nem fegyverrel, hanem a mezőgazdasági munkálatokban való részvétellel segíthetik hazájukat. A „Fegyverbe a tányérokért” nevű kampány egy weboldalt is kapott, ahol négy nap alatt már 130 ezren jelentkeztek eddig, hogy részt vegyenek a spárga, a szamóca és a retek betakarításában – becslések szerint az agrárágazat munkaerőhiánya 200 ezer fő. Eddig ezt a munkaerőt zömmel lengyel, román és a Maghreb országokból érkező munkavállalók biztosították, és bár több ország esetében még nincs bevezetve semmilyen utazási korlátozás, igen nehézkes belépni Franciaországba, különösen hosszabb távú tartózkodás vagy munkavállalás céljából. Stéphane Rolland, a Francia Agrárkamara Ile-de-France regionális irodájának vezetője szerint a 130 ezres szám igen szép, de a kezdeti felbuzdulást követően, amint szembesülnek a földön végzett munkák követelményeivel, várhatóan sokan ki fognak lépni az ideiglenes alkalmazásból.

Március 24-én a francia pénzügyminiszter a hazai szupermarketeket arra szólította fel, hogy igyekezzenek elsősorban hazai termékeket a polcaikra helyezni. A Carrefour jelezte, hogy áruinak 95%-át francia forrásból szerzi be, és a legnagyobb kiskereskedelmi szervezet, a La Féderation du Commerce et de la Distribution is közölte, hogy amennyiben elfogynak a készletekből a külföldről beszerzett friss zöldségek és gyümölcsök, azt már csak belföldi forrásból pótolják, ahol lehetséges.

Lengyelország

Megszavazta a Szejm a munkavállalási engedélyek meghosszabbítását

Április 1-jén a lengyel törvényhozás, a Szejm a COVID-19 törvény módosításaként a külföldi munkavállalókra vonatkozó kedvező határozatot hozott: a vízummal vagy ideiglenes munkavállalási engedéllyel Lengyelországban tartózkodók legkésőbb a járványhelyzet feloldását követő 30. napig tartózkodhatnak legálisan az országban, továbbá meghosszabbították a szezonális munkavállalási engedélyekre történő jelentkezés határidejét is.

Folyamatosan érkeznek a március 22-23-i fagyok utáni jelentések: Grójec régióban (Mazóvia vajdaság) az Agrosimex-nél jelentették, hogy almában, körtében és áfonyában semmilyen kár sem jelentkezett annak ellenére, hogy Marians környékén több órán keresztül -10°C-ot is mértek. A cseresznye rügyeit is csak részben károsította a fagy. Szórványos jelentések szerint Ukrajnában viszont a melegebb tavasz miatt a szokásosnál majdnem három héttel korábban virágzó szamócában fagykárokról számoltak be.

Szerbia

Komoly károkat okoztak a március 22-23-i fagyok

Kezdeti becslések szerint mintegy 40-50 millió euróra becsülhető a március 22-23-i fagykár Szerbiában. Gyakorlatilag az összes szerb kajsziültetvényt elkapta a fagy, amely -2 és -6°C közötti hőmérséklettel járt a Vajdaságban, Belgrád és Szendrő (Smederevo) környékén. Az őszibaracknál és a korán virágzó szilvafajtáknál 60-70%-osra becsülik a fagykárt, és cseresznyében is borotvált a fagy, különösen a fiatalabb ültetvényekben. Az alma (a fiatal ültetvények kivételével) és a meggy jobb fagytűrése miatt úgy tűnik, megúszta a károkat, de meteorológiai előrejelzések szerint a fagyveszély április első harmadában végig fennáll majd.

(források: IEG Vu Agribussiness Intelligence; myfruit.it; sadyogrody.pl; freshplaza.com; agroberichtenbuitenland.nl)

Gyűjtötte és fordította: Kocsis Márton