Szerbia

Munkaerőhiánytól tartanak a bogyósgyümölcs ültetvényeken

Szerbiában a kormány munkanapokra 12, hétvégékre pedig 24 órás kijárási tilalmat rendelt el (a 65 éven felülieknek pedig kötelező a házi karantén), ezért a bogyósgyümölcsöket termelő gazdaságokban komoly munkaerőhiány alakulhat ki – nyilatkozta Dobrivoje Radivic, a szerb bogyósgyümölcs-termelők szövetségének vezetője. Az elnök előrejelzése szerint a bogyósültetvények 20%-a elégtelenül felkészülve várhatja majd a betakarítást. A megnövekedett kereslet miatt hűtött tárolókban a tavalyi termésnek már kevesebb, mint 5%-a van csak, és míg januárban a málna export ára (előre fizetve) még 1,22 euró volt, most már 2 euró/kg felett jár.

Spanyolország

Két hét alatt 84%-kal nőttek az online élelmiszerrendelések

A spanyol mezőgazdasági, halászati és élelmiszeripari minisztérium adatai szerint március utolsó és április első hetében a szokásoshoz képest 84%-os emelkedést mutatott az interneten rendelt élelmiszeripari termékek értéke. Friss gyümölcsökből a szokásosnál 25%-kal többet rendeltek az online vásárlók.

Elégtelennek tartják a munkaerő-piaci intézkedéseket a fokhagymatermesztők

A legnagyobb európai fokhagymatermesztőnek számító Spanyolország termelői és értékesítő szövetkezete (ANPCA) elégtelennek tartja az eddig bevezetett munkaerő-piaci intézkedéseket, tekintettel arra, hogy egy hektár fokhagyma betakarításához 50 emberre van szükség, az átlagos birtokméret pedig 24 hektár. Csak Andalúziában, ahol a betakarítás már május elején megkezdődik, 4500 munkavállaló hiányzik. Gondot jelent, hogy a mezőgazdasági munka egész egyszerűen nem elég vonzó a munkanélküli spanyolok számára, ezért az ANPCA kérést intézett a kormányhoz, hogy Németországhoz és Franciaországhoz hasonlóan engedélyezzék szedők, mint kulcsfontosságú munkaerő rendkívüli beutazását.

Görögország

Kínlódnak az értékesítéssel a görög termelők

Óriási bajban vannak a görög termelők, mivel a HORECA szektor lezárása miatt nem tudják értékesíteni terményeik jelentős hányadát. Krétai termelők szerint a szupermarketek mindössze terményeik 30%-át tudják felvásárolni, mivel eddig árukészletük 70%-át a hotelek, éttermek és egyéb vendéglátóhelyek vásárolták fel. Az Európai Bizottság egymilliárd eurós gyorskölcsön-keretet hagyott jóvá a legnagyobb bajban lévő görög cégek számára – egy mezőgazdasági vállalkozás legfeljebb 100 ezer eurós kölcsönben részesülhet.

Bulgária

Logisztikai problémák az olasz és spanyol élelmiszerexportban

Antoaneta Bozsinova, a Bolgár Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozók Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint az utóbbi hetekben egyrészt munkaerőhiány lépett fel, mivel sok kisgyermekes anya szabadságot vett ki, hogy otthon lehessen gyermekével, másrészt késések jelentkeztek egyes Nyugat-Európába irányuló élelmiszeripari szállítmányoknál (főleg befőtteknél). A legnagyobb gondok az olasz szállításokkal adódtak, mivel az olaszok mindenképpen vonattal szerették volna intézni a szállításokat, ami a bolgárok szerint az átrakodások miatt drágább, illetve sok olyan sofőr volt, aki egyszerűen nem vállalta a fuvart a súlyosan fertőzött észak-olaszországi régiókba, sem Spanyolországba. A kialakított szállítási korridorok nem működnek túl fényesen, továbbra is jellemzőek a késések. Bozsinova szerint a belpiaci szállítások egyelőre rendben zajlanak, és minden üzemük termel.

Szintén Bulgáriához kapcsolódó hír, hogy olyan új rendeletet fogadtak el, amely megkönnyíti a mezőgazdasági munkavállalók alkalmazását. A munkások elektronikus felületen jelenthetők be, és járulékaikat nem kell előre megfizetnie a munkáltatónak – ez a könnyítés határozatlan ideig, a járványhelyzet feloldásának napjáig lesz érvényben. Desziszlava Tanyeva agrárminiszter asszony folyamatos tárgyalásokat folytat a kiskereskedelemi láncokkal a belföldi élelmiszerek részarányának növelése érdekében – ennek célja a bolgár kistermelők életben tartása.

(források:IEG Vu Agribussiness Intelligence, FreshPlaza, Agrozona)

Gyűjtötte és fordította: Kocsis Márton