2020. március 26.

Olaszország

Önköltség alatti szintre süllyedt a saláta ára

A saláta ára a járvány kitörése óta folyamatosan csökken Olaszországban, ám a koronavírus miatti keresletcsökkenés csak az egyik ok. A másik, hogy az enyhe tél miatt Észak-Olaszországban korábban kezdődött a betakarítás, ami így összeér a dél-olasz területekről származó áruval, és még járvány nélkül is túlkínálatot okozott volna. Bár a termékminőséggel semmiféle probléma nincs, a közép- és dél-olasz piacokon a 12 fejet tartalmazó dobozokat legfeljebb 3 euróért lehet értékesíteni, ami még az önköltségi árszintet sem üti meg. Ráadásul áprilisban már zellert és endíviát szoktak ültetni a salátaföldeken, de a vírus miatt pillanatnyilag ezen termékek kereslete is bizonytalannak tűnik.

Komoly fagykárokat szenvedtek az olasz zöldségtermesztők

Több millió eurósra becsülik a napokban átvonuló fagy okozta károkat, ami elsősorban az articsókát, spárgát, répaféléket, édesköményt, céklát, cikóriát és hüvelyeseket érintette, valamint egyes források szerint a virágzó gyümölcsösök is megsínylették a hideget. Emilia-Romagna tartományban a fagy 5000 hektárnyi kajszit, 3500 hektár szilvát és körülbelül 10 ezer hektár őszibarackot és nektarint károsított valamilyen szinten, ráadásul a gazdaságok 50-60%-a nem is rendelkezik fagybiztosítással.

Franciaország

Bajban a spárgatermesztők

A globális spárgatermesztés 30%-ára rálátó Christian Befve & Co igazgatója szerint Franciaországban a tavalyi évhez képest idén 40-50%-kal kevesebb spárgát takarítanak majd be. A válság miatt a kereslet drasztikusan visszaesett, ezért a termelők most mindent elkövetnek, hogy lassítsák a növekedést, késleltessék a betakarítást. Ez különösen a Franciaország délkeleti és délnyugati részén tevékenykedő termelőket érinti súlyosan, akiknél hamarosan beköszönt a szezoncsúcs, míg a Loire völgyétől északra termelő gazdák még reménykedhetnek abban, hogy a szedés idejére megélénkül a kereslet. A külföldi munkaerő sem képes átjutni Németországon az életbe léptetett határzár-intézkedések miatt, ráadásul az értékesítési árak is 50%-kal alacsonyabbak a tavalyi szintnél. A költségek csökkentése érdekében sok termelő dönthet úgy, hogy be sem takarítja a termést. Az áruházláncok a fogyasztást akciókkal próbálják fellendíteni, egyelőre mérsékelt sikerrel, ám a termelők még abban bíznak, hogy a spanyol és olasz példa itt is megismétlődik, azaz a nagy bevásárlási roham után minden visszaáll a megszokott kerékvágásba. Különösen fontos lehet ez azon termelők számára, akik kizárólag spárgát termesztenek (ez az összes termelő körülbelül 10%-át jelenti).

Csökkent a nagybani piacok forgalma, csúcson a házhoz szállítás

A francia szakmaközi szervezet, az Interfel adatai szerint a nagybani piacok eddig 40%-os forgalomcsökkenést regisztráltak a héten, a házhoz szállító és e-commerce vállalkozások viszont folyamatosan új keresleti rekordokat döntögetnek, mivel a fogyasztók vásárlásaik igyekeznek minimálisra szorítani a személyes érintkezést.

Interfel javaslatok a mezőgazdasági munkaerőhiány csökkentésére

Az Interfel elemzései szerint a járvány a spárgatermesztőkön kívül igen érzékenyen fogja érinteni a szamócaágazatot is, akik szintén a napokban kezdenék a betakarítást, ám kérdés, hogy ki fogja leszedni a termést, mivel a külföldi, alacsony órabérben foglalkoztatható szezonális munkások nem tudnak és/vagy nem is akarnak belépni az országba. Az Interfel egyrészt a higiéniai eszközök, fertőtlenítőszerek könnyebb elérhetőségének biztosításán dolgozik, másrészt javaslatot tett a kormánynak az egészségügyi dolgozóknál már bevezetett túlóraplafon eltörlésére, harmadrészt pedig bízik abban, hogy a mezőgazdasági munkásoknak megszavazott központi órabér-támogatás a köznyelvben csak „Macron bónusz” néven emlegetett kiegészítés) meghozza hatását, és a pillanatnyilag munkanélkülivé vált gallok közül sokan vállalnak szezonális betakarítási munkát.

Spanyolország

Két héttel korábban kezdődik a kajszi- és szilvaszüret

Huelva tartományban a tavalyihoz hasonló enyhe tél miatt már a napokban, a szokásosnál két héttel korábban megkezdődik először a fehér húsú nektarinok, majd a sárga húsú nektarinok, aztán a kajszi és a szilvafélék betakarítása. Annak ellenére, hogy a termés pillanatnyi állapota szerint jó gyümölcsátmérőt, Brix-fokot és bőséges hozamot mutat, kétséges, hogy mi lesz a munkálatokkal. Az első szállítmányok ugyanis hagyományosan az európai nagybani piacokra mennek, amelyeken a kereslet visszaesett, ezért számos termelő új piacokban gondolkodik (az exportőröknél potenciális célpontként főleg az Egyesült Arab Emirátusok és Hong-Kong került szóba).

Marokkó

Szokatlanul korán esett vissza a marokkói paradicsomexport

A március 19-i adatokat már tartalmazó uniós paradicsompiaci jelentés szerint idén szokatlanul korán, az utóbbi évek átlagához képest majdnem egy hónappal korábban kezdett el visszaesni a Marokkóból érkező paradicsomimport volumen. Ez a jelenség minden évben bekövetkezik az európai paradicsomtermesztés felfutásával, de soha nem ilyen korán, hiszen a visszaesés általában csak március végén jelentkezik.

Lengyelország

Munkaerő-hiánytól tartanak a bogyósültetvényeken

Ireneusz Koronowski, a lengyel áfonyatermesztők szövetségének elnöke szerint a járvány miatt a pénteken bevezetendő ukrán határzár miatt nem lesz elég munkás a bogyós ültetvényeken, hiába maradt otthon kényszerűségből sok lengyel szedő, akik nem juthattak ki Nyugat-Európába. A helyzet bizonytalan, bár egyelőre úgy tudni, hogy a lengyel határőrség biometrikus útlevéllel átengedi az engedéllyel rendelkező ukrán munkavállalókat.

Újabb fagyos éjszaka következik

A Lengyel Meteorológiai Intézet előrejelzései szerint újabb fagyos éjszaka várható, a leghidegebb a litván határ melletti Podlasie vajdaságban lesz, itt a léghőmérséklet -4 és -7°C közé esik vissza, ami talajszinten -10°C-ot jelenthet.

Románia

Központi támogatás a fokhagymaágazatnak

A román kormány május 15-ei benyújtási határidővel fokhagyma-termesztési támogatást nyújt azon termelőknek, akik legalább 0,3 hektáron termesztik a növény, és akiknél az igazolt hozam eléri a 3 kg/10m2-t. A támogatás maximális összege 3000 euró/ha.

Törökország

Bírsággal sújtják a válság vámszedőit

A török versenyjogi hatóság szoros megfigyelés alá vonta a zöldségek és gyümölcsök árait, és a versenyjogi törvény által kiszabható legsúlyosabb bírsággal fogja sújtani azokat a szereplőket (termelőket, viszonteladókat, logisztikai cégeket és boltokat), amelyeknél indokolatlan mértékű áremelést figyelnek meg.

Egyesült Királyság

Bezártak a McDonald’s éttermei

A boltokba irányítják a McDonald’s gyorsétterem-láncot kiszolgáló mintegy 23 ezer brit és ír farmer termékeit, miután az amerikai lánc mind az 1270 éttermét átmenetileg bezárta – a McDonald’s évente átlagosan 600 millió font értékű árut vásárol a szigetországi termelőktől.

Jó esély van arra, hogy sikerül is értékesíteni a készleteket, mivel az országszerte 600 SPAR áruházat kiszolgáló James Hall & Companies logisztikai cég bevallása szerint alig bírták a folyamatos szállítást a múlt heti bevásárlási roham idején, ráadásul a zömmel spanyol zöldség-beszállítók 36-48 órás késést jeleztek – különösen erős volt a torlódás Calais környékén. Az angliai SPAR áruházakat heti tervezés, hetente leadott rendelési mennyiségek alapján látják el zöldséggel és gyümölccsel – ezeket a terveket a múlt héten megnézni sem volt érdemes, a boltok kétségbeesetten adták le újabb és újabb pótlólagos rendeléseiket. Komoly segítséget nyújtottak a helyi termelők, akik nem csak áruval, hanem logisztikai szolgáltatásokkal is segítették a folyamatos ellátást.

Kazahsztán

Exportkorlátozásokat vezettek be több élelmiszer-alapanyagra

A kazah kormány átmeneti exporttilalmat léptetett életbe például a cukor, a burgonya, a répafélék, a hagyma, a káposzta és a hajdina vonatkozásában, egyelőre április 15-éig. Az országban először március 13-án észleltek fertőzést két, Németországból hazatérő személynél, március 15-én pedig vészhelyzetet hirdettek – jelenleg 68 diagnosztizált beteget tartanak nyilván.

Oroszország

„Zöld folyosó” és hatósági árak kerülnek bevezetésre

Az Európai Unióhoz hasonlatosan Oroszország is „Zöld folyosót” létesít határain a létfontosságú termékek behozatalához, és nullás vámtarifát is alkalmaz majd bizonyos termékkörökben. Egyelőre csak az biztos, hogy a vámmentesség az orvosi eszközökre és gyógyszerekre vonatkozik majd, a vámmentes termékek további körét később határozzák meg. Egy korábban kiadott rendelet pedig hatóságilag maximált árat határozott meg egyes szociális szempontból fontos élelmiszerekre, így például burgonyára, fejes káposztára, hagymafélékre és almára is. Az élelmiszer-kereskedők március közepén egy olyan javaslatot juttattak el az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumhoz, amelyben a rohamos felvásárlások okozta fennakadások érdekében készletek felhalmozását, valamint egyes esetekben ÁFA-mentességet kértek. A bevezetett intézkedések dacára áremelkedés várható a gyümölcsöknél, különös tekintettel a bogyósokra. 

(források: freshplaza.com; fruitnet.com; madr.ro; coldiretti.it; myfruit.it; sadyogrody.pl; fruitnews.ru)

Gyűjtötte és fordította: Kocsis Márton