Az elmúlt 3 év alatt az FMC-Agro folyamatosan azon dolgozott, hogy a gazdálkodók megismerjék és sikerrel alkalmazzák az új, Cyazypyr® hatóanyagú rovarölőszer portfólió mindegyik tagját.

Ez idő alatt a Benevia®, a Verimark® és az Exirel® rovarölő szereket a kertészeti termesztés legkülönbözőbb szegmenseiben próbálhatták ki. A pozitív hazai tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy a fenti termékcsalád képviselői és az általuk biztosított növényvédelmi megoldások a kertészeti termesztéstechnológia nélkülözhetetlen elemeivé váltak.

A hatósági együttműködések eredményeképpen úgy kezdhetik a kertészek a 2023-as gazdasági évet, hogy mindhárom fenti rovarölő szer végleges engedéllyel rendelkezik az összes engedélyezett kultúrában, lefedve ezzel a hazai zöldség/gyümölcs ágazat szinte minden területét. Így a gazdálkodók már a tervezés során beilleszthetik azokat növényvédelmi terveikbe.

A Cyazypyr® egy modern rovarölő hatóanyag, mely a rágó- (lepke- és bogárlárvák), szívó- (tripszek, moly- és levéltetű) és légykártevők ellen egyaránt hatásos. A portfólióba tartozó rovarölő készítmények egy eddig ismeretlen hatásmechanizmust képviselnek az engedélyezett kultúrnövények többségében, így alkalmasak a már kialakult rezisztenciák megtörésére is. Óriási jelentőségű tény, hogy a magas hatékonyság és hosszú tartamhatás mellett kímélik a hasznos élő szervezeteket, így sikerrel alkalmazhatjuk ezeket anélkül, hogy kipusztítanánk a számunkra hasznos rovarokat.

Örömmel jelenthetjük, hogy a Verimark® rovarölő szer az idei évtől végleges engedéllyel rendelkezik a legtöbb hajtatási kultúrában. A készítmény kifejezetten erre a területre kifejlesztve olyan speciális formulával rendelkezik, amely hatékonyabbá teszi a gyökereken keresztüli hatóanyagfelvételt. Csúcsirányban szisztémikusan eljut a kultúrnövény összes vegetatív részébe, elpusztítva az ott található levéltetveket, molytetveket, dohánytripszet és egyéb molykártevőket (pl. paradicsom aknázómoly (Tuta absoluta). Külön kiemelendő, hogy betelepített hasznos élő szervezetek mellett alkalmazható, elkerülve ezáltal az újratelepítés költségeit.

Hajtatásban az engedélyezett kultúrákban a levéltetvek, üvegházi molytetvek, tripszek, aknázólégy és molykártevők ellen, előrejelzés alapján és növényvizsgálat ismeretében csepegtető öntözéssel kell kijuttatni. A Verimark® rovarölő szert Venturi csövön adagolva közvetlenül az öntözőgerincen keresztül kell a növények tövéhez eljuttatni. A készítmény alkalmazását a kultúraváltást követően a hasznos szervezetek betelepítése előtt a termesztési ciklus elején javasolt kezdeni. A készítményt csepegtetve, a legjobb hatás érdekében 7-14 napos blokkban javasolt kijuttatni. A blokk kezelések között a rezisztencia megelőzése érdekében célszerű 60 napos szünetet tartani. Amennyiben szükséges, ez idő alatt más hatásmechanizmusú készítmények alkalmazása javasolt. A rendkívül rövid, 1 napos élelmezésügyi várakozási időnek köszönhetően bármikor, akár két szedés között is be tudunk avatkozni kártevők ellen.

További termékinformációk és felhasználási javaslat az FMC-Agro weboldalán és termékkiadványában érhető el.

www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.