Az almatermésűek legfontosabb kártevője a gyümölcsöket károsító idén 3 nemzedékes almamoly és az 5 nemzedékes a keleti gyümölcsmolyAz ellene való védekezést nagyban nehezíti, hogy csak kevés hatóanyagcsoport áll rendelkezésre, ezek közül is sokat a rezisztencia veszélyeztet a túlhasználat miatt. A folyamatos szerkivonások és a környezetterhelés csökkentése iránti egyre növekvő vásárlói igények megkövetelik a célzott időzítést és a fajspecifikus készítmények használatát.

Hasznos tudnivalókat olvashat az almamoly életciklusáról az alábbi link alatt:

„Az almamoly elleni védekezéshez használjunk vírus készítményt hagyományos és ökológiai ültetvényekben!

Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly elleni védekezési lehetőségek

Az idei évtől már a Magyarországon is forgalomba kerül a Nyugat-Európai almatermesztők körében már jól ismert és népszerű MADEX TWIN. Ez egy almamoly és keleti gyümölcsmoly elleni rovarölő szer, melynek hatóanyaga a természetben is előforduló granulovírus. Ez a vírus egy szuperszelektív hatást tesz lehetővé, ami azt jelenti, hogy csak az almamoly és a keleti gyümölcsmolyt fertőzi meg és pusztítja el. A készítmény megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is és emellett a hatékonysága is kitűnő. A készítmény almában, körtében, birsalmában, dióban, kajsziban, őszibarackban, nektarinban, szilvában és mandulában használható hagyományos, integrált és ökológiai termesztésben egyaránt.

Az éves védekezés tervezésekor több almamoly és keleti gyümölcsmoly elleni stratégia is a lehetséges. Oda kell figyelni a károsításokra, mert a keleti gyümölcsmoly néhány nappal hamarabb rajzik, mint az almamoly.

 Az alap kezelések lényege, hogy egy nemzedék ellen 2-3-szor illesszük be MADEX TWIN-t 100 ml/ha-os dózissal, mindig az első nemzedék ellen kezdve az alkalmazást. Így megbetegíthetjük a populációt, ezen kívül az anti-rezisztencia stratégiának is megfelel technológiánk. Erősen molyfertőzött kémiai ültetvényben a MADEX TWIN előtt még egy ovicid készítményt is érdemes használni. Ökológiai almatermesztésben a megosztott kezelés is lehetséges, amikor 6-8 naponta 50 ml-es dózisban juttatják ki a MADEX TWIN-t.

Nagyon jól kombinálható a MADEX TWIN az Isomate feromonokkal erős almamoly, keleti gyümölcsmoly populáció ellen a hazai és külföldi a tapasztalatok alapján (ISOMATE termékcsalád). Ilyen, feromon légtértelítéssel kombinált felhasználás esetén szintén már az első nemzedék ellen kell a Madex Twin-t használni, de ebben az esetben csak az első kezelést kell 100 ml–el végezni, s utána elég az 50 ml/ha mennyiség is.

A MADEX TWIN technológia szintű felhasználása minden termelő számára előnyös mivel egy kiváló hatékonyságú készítmény, amely könnyen beilleszthető a permetezési stratégiába és egy teljesen új hatásmóddal rendelkezik az almamoly és keleti gyümölcsmoly lárvák ellen.

Kattintson a további részletekért:

https://biocontmagyarorszag.hu/2023/05/19/az-almamoly-es-keleti-gyumolcsmoly-elleni-uj-hatasmechanizmusu-rovarolo-szer-madex-twin/

Ha meg szeretné tudni, hogyan történik meg a vírusfertőzés a gyakorlatban? Kattintson az alábbi linkre:

https://biocontmagyarorszag.hu/2021/05/07/az-almamoly-elleni-vedekezeshez-hasznaljunk-virus-keszitmenyt-hagyomanyos-akg-es-bio-ultetvenyekben/

Az új MADEX TWIN használatának előnyei:

 • egyedüliként képviseli hazánkban a második generációs vírus készítményt, ami gyorsabb és hatékonyabb, mint a korábbi víruskészítmények a rezisztens molyokkal szemben,
 • táplálkozási attraktáns,
 • nagyon magas esőállóság: 60 mm és UV álló,
 • várakozási idők: 0 nap, virágzásban és szüret közben is használható,
 • akár 10 alkalommal is használható egy szezonban,
 • fagyasztva is folyékony,
 • alma, körte, birs, dió kultúrákban is felhasználható,
 • méheket és hasznos élő szervezeteket megkíméli,
 • kémiai rovarölő szerekhez adagolva azok hatását fokozza egyedi hatásmechanizmusa révén,
 • rezisztencia törő tulajdonság,
 • az almamoly mellett a keleti gyümölcsmoly ellen is hatékony,
 • hagyományos, AKG, ÖKO termesztésben is felhasználható.

Ismerje meg jobban: MADEX TWIN

Amennyiben ültetvényét csak az almamoly károsítja, hatékony megoldás lehet a MADEX PRO termékünk is.

Ismerje meg jobban: MADEX PRO

A MADEX PRO rajta van az AÖP listán, használata pontot ér!

Védekezés a molykártevők ellen

Újabb hernyó károsításokra számíthatunk. A tarka szőlőmoly, keleti gyümölcsmoly, szilvamoly lárvái is aktívan kelnek, időszerű tehát a védekezés. A gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly rajzása is megkezdődött, a tömeges megjelenésük előtt érdemes átnéznünk, mit tehetünk a „váratlan vendégek” ellen.

A Lepidoptera (lepkék) rendjébe tartozó rovarok elleni védekezésre világszerte számos módszer áll rendelkezésre. Lepkehernyók ellen a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki (Btk) toxinkristályait tartalmazó készítményekkel védekezhetünk igen eredményesen, melyek hatásukat gyomorméregként fejtik ki.

DIPEL DF speciális összetételének köszönhetően kizárólag lepkehernyók ellen hat, ezért megkíméli a hasznos élő szervezeteket és az emberre sincs negatív hatása. Szermaradékot nem képez. A hatást nem a baktérium, hanem a készítmény előállítása során izolált toxinkristályok biztosítják. Ennek köszönhetően a készítmény minőségét hosszan megőrzi és más szerekkel jól keverhető.

A DIPEL DF esetében a víz ph 5,5-6,5 között az optimális!

Kukoricamoly kártétel

 A kezelést követően a hernyók táplálkozás útján veszik fel a toxinkristályokat. Ezek a kártevő lárva tápcsatornájában, annak lúgos kémhatása miatt aktiválódnak és a bélfalhoz kötődve perforációt idéznek elő. Ily módon a kártevő hernyó táplálkozása (tehát a károkozás) rövid időn belül (0,5-2 óra) leáll és a lárva elpusztul.

Egyedi, a hernyó bélrendszerét célzó hatásmódja miatt remekül illeszthető be a szerrezisztencia elleni stratégiánkba. A DIPEL DF-et előrejelzés alapján, a fiatal lárvastádiumok (L1-L2) érdemes időzíteni, hiszen ezen hernyók táplálkozása a legaktívabb, így testtömegükhöz képest több hatóanyagot vesznek fel.

Gyapottok-bagolylepke

A DIPEL DF kiemelkedik versenytársai közül magas toxinfehérje tartalmának köszönhetően. A hatóanyagot biztosító 4 féle toxinkristály különböző hatáshelyeken avatkozik be a hernyók emésztésébe – ezáltal nem csak a szerrezisztencia kifejlődése gátolt, de különösen széles hatásspektrummal és nagy hatáserősséggel is rendelkezik. 

Biológiai védekezés a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke ellen:

További részleteket itt olvashat:

https://biocontmagyarorszag.hu/termek/dipel-df-biologiai-rovarolo-szer/

A DIPEL DF rajta van az AÖP listán, használata pontot ér!

További információért keresse szaktanácsadóinkat! 20 év hazai tapasztalatával a biológiai növényvédelemben biztosan megtaláljuk az Ön számára is ideális technológiát és megoldást!

https://biocontmagyarorszag.hu/kapcsolat/