A „Profiktól Profiknak” című képzésekkel a FruitVeB nagy hangsúlyt fektet az intenzív és magas szintű tudásátadásra. Az ilyen típusú képzésekkel alapvető célunk, hogy a hazai gyümölcstermesztésben élenjáró, profi termelőink továbblépését segítsük a legkorszerűbb tudásanyag átadásával. Ennek szellemében a képzés tematikája eltér az “általános” szakmai konferenciákétól: egy szaktanácsadási nap keretében egy témát tárgyalunk meg, hogy lehetőség nyíljon a téma alapos, részletes, a profi gyümölcstermelőink számára is hasznos többletinformációkat nyújtó mélységig történő megtárgyalására. Az előadás jellegű blokkokat egy-egy résztéma után interaktív vitával színesítjük, hogy elegendő időt és teret biztosítsunk az intenzív eszmecserére, ahol a jelenlévők megvitathatják a saját tapasztalataikat és feltehetik kérdéseiket az előadónak.
A 2019. június 06-ai rendezvényt az Újfehértói Kutató Állomáson tartottuk, két osztrák kutató-szaktanácsadó részvételével:
- Gottfried Lafer, Leibnitz (Ausztria); Gyümölcs- és Szőlőtermesztési Képzési Központ
- Karl Waltl, Steiermark (Ausztria); Agrárkamara
A képzés három fő téma köré csoportosult, melyek az alma tárolhatóságának fokozása szempontjából meghatározó területek:
1.) Az alma tárolhatóságát befolyásoló tényezők
- Az ültetvény állapota: termésterhelés, hajtásnövekedés mértéke
- Termesztéstechnológiai elemek: tápanyag-ellátás (pl. Ca/sztipikesedés), bioregulátorok alkalmazása (etefon, naftil-ecetsav, 1-MCP)
- Időjárási tényezők
2.) Az alma fontosabb tárolási betegségei és a védekezési technológiák
- A tárolás során fellépő gombás megbetegedések
- Hatékony növényvédelmi technológiák
3.) Az almafajták optimális szüretideje, tárolás alatti fiziológiai rendellenességek
- Optimális szüretidő meghatározása
- Az egyes fajták optimális szedésideje (betakarítási ablak)
- A tárolás alatti fiziológiai rendellenességek, a megelőzés lehetőségei
A megtárgyalt témakörök magukban foglalnak klimatikus-időjárási, növényfiziológiai, termesztéstechnológiai (tápanyag-gazdálkodás, öntözés, növényvédelem, növekedés-szabályozás, termésszabályozás) és művelési rendszerrel összefüggő kérdéseket egyaránt. Lényeges rendező elv volt, hogy magával a tárolással, annak műszaki és technológiai kérdéseivel nem foglalkoztunk (ez egy következő rendezvény tárgya lesz), vagyis a megtárgyalandó kérdések csak a szüretig, azaz a betárolás kezdetéig tartottak.
A rendezvény fő célja tehát az volt, hogy választ adjunk azokra a kérdésekre, hogy hogyan készíthető fel az alma még az ültetvényben (szüret előtt) a jó minőségben történő, tartós tárolásra. A megvitatott részterületeket az 1. táblázatban foglaltuk össze.
- táblázat: A gyümölcsminőségre és tárolhatóságra ható tényezők
Ökológiai és klima-tikus tényezők | Az ültetvény fiziológiai állapota | A gyümölcsök szüretkori állapota | Tárolási körülmények |
Termőhely (tengerszint feletti magasság; fekvés)
Időjárás (hőmérséklet, csapadék, napsütéses órák száma, stb.) Vízellátás Talajtípus |
Termésterhelés
(termésritkítás) Tápanyag-ellátottság (Ca, K, Mg, N, stb.) Ültetvény életkora Megvilágítottság (jégháló) Hajtásnövekedés (növekedés-szabályozás) Levelek állapota |
Gyümölcs érettsége
(optimális szüretidő) Tápanyag-ellátottság (Ca, stb.) Gyümölcsméret Színeződés (alapszín, fedőszín) Beltartalom (cukor, sav, C-vitamin, stb.) Bioregulátorok: – szüret előtti hullásgátlásra – érésgyorsításra és – Degreening (NAA, AVG, MCP, ABA, ACC, C2H4, stb.) |
Hőmérséklet
Levegőkeringetés Relatív pára-tartalom Atmoszféra össze-tétele (O2, CO2, C2H4) Szüret utáni kezelés: -1-MCP-vel (AppleSmart 3,3 VP; Fysium, SmartFresh) – etilénnel (C2H4). Forróvizes kezelés (Bio) |
A tanácskozáson elhangzottak alapján a következő főbb, összegző következtetések fogalmazhatók meg a gyakorlat számára:
- Az új tárolástechnológiai elemek (1-MCP, DCA etc.) a termesztéstechnológiában elkövetett hibákat nem tudják kompenzálni!
- Fontos az egyenletes termésterhelés, túlméretes gyümölcsök elkerülése, jó Ca-ellátás, optimális hajtásnövekedés, stb.
- A bioregulátorok fontos segédeszközök a gyümölcsminőség és tárolhatóság optimalizálásában.
- Optimális szüretidő kiemelkedően fontos tényező (korán színeződő fajtaváltozatok preferálandók).
- A betakarítási ablak exakt betartása nélkülözhetetlen!
- Tartós betárolás céljából az érés kezdetén lévő gyümölcsöket szüreteljük.
- Homogén tételek többmenetes szedéssel kaphatunk: előszüretet kell végrehajtani az első főszedés előtt (fa csúcsi része, túlméretes gyümölcsök, gyenge termés-terhelésű fák, stb.), majd két főszedést praktikus végezni.
- Az utószüret során már csak feldolgozóipari alapanyagot szüretelhetünk.
- A gyümölcsöket gyorsan be kell szállítani betárolásra és gyorsan le kell hűteni.
- A megszedett tartályládákat meleg időben nem szabad hagyni a szabadban állni.
- Az új tárolási technológiák (DCA, ILOS, SmartFresh etc.) kombinálni kell az optimális tárolási feltételekkel (O2, CO2, relatív páratartalom, stb.)
- Forróvizes kezelés a bio almánál (IP ?) lehetséges, egyébként nem alternatíva.
- Nem lehet optimális kitárolási eredményeket elérni DCA és SmartFresh ellenére sem a túlérett, illetve heterogén érettségű tételeknél.
- A bioregulátorok és az új tárolási technológiák (1-MCP, DCA etc. ) a termesztéstechnológiában elkövetett hibákat nem tudják kompenzálni! (gyümölcstároló ≠ szanatórium)
A rendezvényen 32 fő vett részt, akik kivétel nélkül nagyon hasznosnak és magas színvonalúnak ítélték meg a rendezvényt.