A kápiatermesztés fontosságát jelzi, hogy a piaci visszajelzések szerint a fogyasztás a színes paprikák felé tolódik el. Mindemellett a mai munkaerőínséges időkben a kápia termesztése a termelők számára is előnyösebb, mivel kisebb a kézi munka igénye. Ledó Ferenc FruitVeB, valamint DélKerTész elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a FruitVeB szakmaközi szervezet azzal a szándékkal rendezte meg ismét a kápia szakmai napot Szentesen, hogy a régióban igen jelentős paprika termék termelésével, értékesítésével kapcsolatos tapasztalatokat megbeszéljék, illetve átadják az érdeklődő szakembereknek.

Dr. Kálmán András, kereskedő: Változó paprika piaci lehetőségek bel- és külföldön című előadásában kiemelte, hogy 15 éves tapasztalata alapján a kereskedelem legfontosabb ismérve a bizalom. A zöldség kiskereskedelemben a legjelentősebb exportpiacokat az áruházláncok képviselik és ez a jövőben még inkább így lesz. Ebben a viszonylatban az eladó részéről a biztonságot a folyamatosan biztosított, jelentős mennyiségű és kiváló minőségű áru eladhatósága jeleneti, amely a vevő részére is biztonságos. Nagyon fontos, hogy a termelés hullámait, mint amilyen kialakult idén is a hirtelen jött meleg időjárás miatt, az áruházak akciókkal le tudják vezetni. A biztonság akkor érvényesíthető, ha a termelés tervezhető, amit a termelői szerződés és a szakszerű, pontos termésbecslés, előre jelzés garantál. A vevő számára s a kereskedővel kialakított jó kapcsolat is fontos ugyanúgy, mint a rugalmasság, az áru nyomon követhetősége, vagy a minőségbiztosítás.

Az előadó kitért a fogyasztói ízlés változásából adódó kihívásokra is. Megfigyelhető, hogy az Unióban folyamatosan csökken a fehér paprika fogyasztása, helyébe a piros, édes ízvilágú típusok lépnek. A hazai kápia terméknek jelentős helye van az európai piacon, a mediterrán országok termelése után, nyár elején indulhat meg az export. A váltás a piacon mindig kényes kérdés, nehéz megtalálni a kellő időpontot és mennyiséget, ügyelve arra, hogy ne legyen árleszorító hatása. Idén különösen így volt, mivel Marokkóban, Spanyolországban meghosszabbodott a termelési idény a hűvösebb időjárás miatt. Számunkra a német export piac a legfontosabb, ahol egyre nagyobb jelentősége van a környezetbarát csomagolási módoknak, erre itthon is fel kell készülni, ha versenyben akarunk maradni.

Zentai Ákos Árpád, Biokontroll 2003. Kft.: A kápia paprika integrált növényvédelme címmel tartott előadásában az integrált növényvédelem általános ismérveit foglalta össze, majd kitért a kémiai védekezés integrált szemléletű alkalmazására. Kiemelte, hogy először mindig a természetes védekezési lehetőséggel éljünk. Ha szükséges a kémiai beavatkozás, lehetőleg olyan szert válasszunk, ami a biológiai védekezést segítő rovar populációit nem károsítja. Legyünk figyelemmel a védekezést hátráltató tényezőkre is, mint forró, száraz mikroklíma. Az előadó részletezte a kápia paprika legfontosabb betegségeit, majd kitért azokra biológiai védekezési lehetőségre, amelyek jelenleg a termesztők rendelkezésére állnak.

Ledóné dr. Darázsi Hajnalka vezető szaktanácsadó, DélKerTÉSZ: A fajtaválasztás szempontjai, a szedés helyes idejének meghatározása

A kápia paprika termesztése 1990-es években indult hazánkban, amikor az első korai hazai fajta, a Kárpia a piacra került. Az elmúlt évtizedekben a termesztése, fogyasztói felhasználása sokat változott. A mai fajták részben a hagyományos fajták tulajdonságait, részben új fajtajelleget képviselnek. A fajtaválasztás legfontosabb tényezője a termesztési hely, szabadföld vagy növényházi termesztés történik-e, mivel jelentősen eltérő fajta tulajdonságok az előnyösek.

A szántóföldi termesztés esetén a termés jórészt feldolgozásra, míg a hajtatásból kikerült termék friss fogyasztásra kerül. Ebben az esetben az eltarthatóság igen fontos, így a szedés idejének megválasztása kulcskérdés. Az előadó a paprika érésének biokémiai hátterét bemutatva ajánlotta a megfelelő szedési érettségnek az ún. „kormos” állapotot, különösen a nyári időszakban. Ismertette a termésen megjelenő, technológiai, környezeti tényezőkre visszavezethető terméshibákat, mint mikrorepedés.

A kápia paprikák az emberi szervezet számára rendkívül hasznos anyagokat tartalmaznak. Az előadó bemutatott egy ezzel kapcsolatos kutatási eredményt, ahol hat kápia tétel termés minőségét, fogyasztási értékét hasonlították össze.

Gubacsi Zoltán, FruitVeB alelnök: Kertészeti pályázatok című előadásában ismertette a kertészeti termeléshez köthető pályázatok elbírálási helyzetét. Bemutatta a mezőgazdasági termelőknek még nyitott pályázati lehetőségeit, mint a „Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése”, „Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása” c. pályázatokat. Ismertette a kertészeti pályázatok jelenlegi állását, pld az újonnan létesítendő termesztő házak várható területét növényház típusonként. Véleménye szerint még elképzelhető a kertészek számára újabb kiírások meghirdetése, mivel az elhúzódó bírálat miatt közben a megvalósítás költségei növekednek és többen elállhatnak benyújtott pályázatuk megvalósításától.

Az ebédszünet után a résztvevők Termesztéstechnológiai bemutatón vettek részt Janó Imre gazdaságában. A termelő bemutatta 2 hektáros fóliasátor hajtató gazdaságát, amelyet 2010-ben vásárolt és azóta folyamatosan fejleszt. A területen jórészt kápia típusú paprikát termel, jelenleg három fajtát: Karpex, Kapitány, Kaprima hibrideket. Jellemezte a fajták tulajdonságát, az alkalmazott termesztéstechnológiát, majd válaszolt az érdeklődők kérdéseire a biológiai növényvédelem, a fajták, talajnélküli termesztés, tápanyag-utánpótlás, az öntözés technika részletei, a munkaerő biztosítása, annak költségei, az értékesítés és a termelés gazdaságossága témakörében.

Szentes, 2018. július 6.

Ledóné dr. Darázsi Hajnalka
vezető szaktanácsadó
Délkertész