A rendezvény résztvevőit dr. Kádár András szaktanácsadó köszöntötte, majd ismertette a programot. Elmondta, hogy az idei eseményre is igyekeztek olyan programot összeállítani, melyben az előadások során a jelen lévők hasznos, a gyakorlatban is alkalmazható ismereteket és információkat szerezhetnek. Hangsúlyozta, hogy a résztvevők a regisztrációkor kapott csomagban megtalálják az általuk kidolgozott sárgarépa termesztéstechnológia leírását és a rendezvény előadásainak anyagát. Kérte a jelen lévőket, hogy az említett anyagokat vigyék magukkal és bátran használják munkájuk során.

Az ’iparra’ termelő sárgarépások a rendezvényen (fotó: Veress Zsolt)

Első előadóként Veress Zsolt, az Austria Juice Hungary Kft. termeltetési igazgatója ismertette a 2019. évi tapasztalatokat. Az időjárás meghatározó tényező a termesztés sikerében, a tavalyi évre pedig igen vegyes emlékekkel gondolhatnak vissza a termelők és a feldolgozók egyaránt. A szezon kezdete nem volt rossz, bár a vetések idején szárazság volt, így a magok száraz talajba kerültek. Végül a keléshez szükséges csapadékmennyiség többnyire megvolt a területeken, helyenként volt csak szükség kelesztő öntözésre. Összességében a vetéstől a nyár első harmadáig nem volt különösebb probléma, volt elegendő csapadék még május és június folyamán is. Aztán beköszöntött a nyár, júliustól nagy melegek és kevesebb csapadék jellemezte az időjárást, mely már nem volt annyira kedvező a sárgarépának. Az augusztusi extrém melegek már kifejezetten ártottak, a répák fejlődése megállt, a hősokk miatt több helyen magszárba is indultak a növények. A korábban fertőzések miatt lombot vesztett állományokban pedig újra indult a hajtásképzés, ami a répatest beltartalmára volt negatív hatással. Az újra hajtás a répatest nitrátszintjét is negatívan befolyásolhatta, bár ez nem egyértelmű, tápanyag-utánpótlási hiba is közre játszhat ebben. Az biztos, hogy a 200 ppm szintet több esetben jócskán meghaladó mennyiséget mértek. A betakarítási időszak sem volt problémáktól mentes. Az évszakban elvárt őszi idő helyett az október szokatlanul meleg volt. Előfordult, hogy a betakarítás és a feldolgozás között a szükségesnél több idő telt el, a felszedett répák sokáig álltak a táblák szélén. A melegben a répatestek sok vizet veszítettek, ezekből a tételekből igen kevés lehetett kinyerni. A november sok helyen igen esős volt, 110 mm csapadék hullott, ami miatt több helyütt a sárból kellett felszedni a még kint lévő répát. A sár szinte ellehetetlenítette a felszedést, de a feldolgozást is megnehezítette. Az összeállt sáros répa felragadt a platóra, a teherautók nem tudták a fogadóba billenteni. A sáros répa a felhordó szalag hatékonyságát is rontotta. A hektáronkénti hozamokat tekintve az eredmények 40 és 90 tonna szóródtak.

Veress Zsolt elmondta, a 2019-es év nehézségeinek pozitív hozadéka, hogy sokat lehetett belőle tanulni. Az már jól látszik, hogy a szélsőségesen meleg, nyári időszakokban nagy szerepe lehet a mikroszórós öntözésnek, amivel a talaj és a növények mikrokörnyezetének hűtése megoldható. A tapasztalatok szerint az ilyen öntözéssel rendelkező állományok sokkal jobban viselték a nagy melegeket és azok negatív hatásai sem mutatkoztak annyira. A rendszeres, kis vízadagokkal történő hűtéssel kapcsolatban azonban még sokat kell vizsgálódni, eredményessége függ a fajtától, a területtől és az időzítéstől. A jövőben a betakarítás szervezésére is nagyobb hangsúlyt fognak fektetni, a feldolgozó kapacitásnak összhangban kell lennie a beszállítható mennyiséggel, ami nagyon precíz ütemezést kíván. A 2020-as évtől a termésbecsléshez drónokat is bevetnek, hogy pontosabb képet kapjanak a területekről. Ezzel a betakarítás-beszállítás-feldolgozás fázisok tervezése könnyíthető meg. A fajtakísérleteket 2019-ben is folytatták, melyek eredményeként az idei évtől már olyan új fajták is használhatók, melyek betakarítása korábbra esik, így a feldolgozás is hamarabb kezdhető meg.

A továbbiakban Rácz Gábor, az ICL SF szaktanácsadója a sárgarépa nitráttartalmával kapcsolatban beszélt arról, milyen lehetőségek vannak ennek csökkentésére. Kiemelte, hogy a mikroelemek közül a mangán és a molibdén játszanak jelentős szerepet. Előbbi hiányában nem történik meg a nitrát lebontása, a molibdén hiányában pedig az aminosavvá alakítás marad el. A sárgarépa nagy mennyiségű káliumot igényel, a kálium felvétele azonban csak a 65. naptól indul be, akkor viszont elég intenzíven. A cég termékei közül többet is megemlített, melyet sárgarépa termesztők számára javasol. Létezik olyan szabályozott tápanyag-leadású burkolt komplex műtrágya, melyet elegendő egyszer, az előkészítés során kijuttatni és az végig dolgozik a tenyészidőszak során.

Rózsa Tamás szaktanácsadó előadás közben (fotó: Veress Zsolt)

A következőkben Rózsa Tamás, a ZFW Hortiservice Kft. szaktanácsadója ismertette a cég által kínált felszívódó réztartalmú készítmény tulajdonságait és előnyeit. Az aminosavval kombinált lombtrágya előnye, hogy az aktív réz az aminosav segítségével bejut a növény szöveteibe, így belülről védi a növényt a fitopatogén gombák és baktériumok ellen. A felszívódás gyors, utána már az eső sem mossa le a hatóanyagot.

Ankucza Béla, a QCA MasterTrade Kft. ügyvezető igazgatója a BSPF növénykondicionáló készítmény tulajdonságait, felhasználási lehetőségeit és a 2019. évi tapasztalatokat ismertette. A készítmény gyógynövények fermentált kivonatát, valamint tormát, csilipaprikát, fokhagymát, neem olajat és dudaritot tartalmaz. Használatával a növények epidermisze erősödik, stressztűrő képességük fokozódik, nő az asszimiláció intenzitása. Várakozási ideje 0 nap, ökológiai gazdálkodásban is használható készítmény.

Hunyadi István, a FruitVeB szakmai igazgatója a 2020-ban használható növényvédő szerekről beszélt. A gyökérzöldségeknél, hasonlóan a többi kis-kultúrához, sok esetben igen szerény a hatóanyagkínálat, van olyan növényvédelmi probléma, amire nincs engedélyezett megoldás. A gyomirtás az egyik legnagyobb probléma a gyökérzöldségeknél, így a sárgarépánál is. A FruitVeB a 2020. évre is megkéri a szükséghelyzeti engedélyeket azokra a készítményekre, amelyek a tavalyi évben megkapták. Reménykedik benne, hogy nem lesz gond az engedélyezéssel, a NÉBIH szerencsére tisztában van a termelők problémáival és támogatóan áll hozzá a dolgokhoz.

Kis Pál, az Agroskill Kft. tulajdonos ügyvezetője a sárgarépa termesztésben használható gépesítési lehetőségeket mutatta be. A talaj művelésére már rendelkezésre állnak az ásógépek, melyekkel egy menetben lehet megoldani a talaj előkészítést a legkülönfélébb talajokon. A bakhát kialakítására is van már nagyon jó megoldás, a diabolo-hengerrel szerelt bakhátkészítő kiváló munkát végez. Ezt azonban meg is kell művelni, a gyommentesítés az egyik legnagyobb feladat, különösen a fogyatkozó hatóanyagok tükrében. A bakhátas terület megművelésére több megoldás is rendelkezésre áll, azonban csak akkor lehet sikeres, ha már a bakhát készítése és a bakhátba vetés is precízen kivitelezett.

Hunyadi István / FruitVeB szakmai igazgató