Az eseményt Ledó Ferenc nyitotta meg, és köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a járványügyi helyzet miatt az idei év különleges, hiszen a kertészetet érintő szakmai rendezvények nyár közepéig-végéig nem nagyon voltak az országban. A rossz idő ellenére is a megszokottnál nagyobb résztvevői létszámmal kapcsolatban megemlítette, ebből is jól látszik, hogy az ipari paradicsom termesztése iránt nő az érdeklődés.

Ledó Ferenc köszönti a résztvevőket (fotó: Balázs Máté)

Az első előadó Roszik Attila a MOROKO-FARM Kft. ügyvezetője volt, aki ismertetett néhány adatot az idei évről, valamint a termelésről. Az idei évben a cég 195 hektáron helyrevetett állománnyal, 85 hektáron pedig palántázott állománnyal dolgozik. A termesztéstechnológiában némi változást eszközöltek és idén először talajszellőztető gépet és folyékony műtrágyát is használtak a táblákon. Az időjárásra kitérve az ügyvezető elmondta, a szezon sok csapadékot hozott, a nagyobb probléma a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló esőzések voltak. Az időjárás a becslések szerint 10-15 százalékkal csökkentette a termés mennyiségét.

Második előadóként Ágoston Béla, az Univer Product Zrt. nyersanyagbeszerzési igazgatója ismertette az Univer tapasztalatait és az idei évvel kapcsolatos várakozásait. Beszámolt arról, hogy az elmúlt években a minőség folyamatosan javuló tendenciát mutat, aminek azonban alapfeltétele a jó fajta használata. Az Univer egyre nagyobb volumenekre számít ipari paradicsomból. Nem véletlen, hogy a nem olyan rég befejeződött üzemkorszerűsítésnek is egyik célja volt a feldolgozási kapacitás növelése, a világpiacon egyre nő az igény a paradicsomsűrítmény és az abból készült termékek iránt. A sűrítmény piacán az idei évben áremelkedés volt megfigyelhető.

Következő előadó Dull Csaba területi vezető volt a Volánpack Zrt.-től. Ismertette az ipari paradicsom lombtrágyázásának technológiáját, bemutatta a cég termékpalettáján szereplő, az említett lombtrágyázási technológiába illeszthető növénykondicionálókat, valamint azok hatását, összetételét, használatát. Ezekkel a készítményekkel eredményesen javítható a növények kondíciója, mely mennyiségi és minőségi javulást (például a Brix° növekedését) eredményezi. Ezen kívül a növények stressztűrő képességére is pozitív hatással vannak, így használatukkal átsegíthetjük az állományt például egy herbicides kezelést követő sokkon.

Az utolsó előadó Pajzs István, a Huminisz Kft. ügyvezetője volt. A céget 2010-ben alapították, teljes egészében magyar tulajdonban van. A vállalkozás célja, természetes alapú és környezetbarát, ugyanakkor megfizethető és hatékony növénykondicionálókat és lombtrágyákat állítson elő.  Jelenleg 20 termékük érhető el, melyek stressz kezelésre (abiotikus, biotikus), relatív tápanyag hiány megszüntetésére szolgálnak. Ipari paradicsomra külön speciális technológiát kínálnak, mely hatására javul a színképződés, növekszik a szénhidrát- és szárazanyag-tartalom, a termések refrakció-értéke meghaladja a kémiai lombtrágyákkal kezelt állományoknál mért értékeket.

A prezentációk után megkezdődött a terület bejárás és a fajták bemutatása. A Nunhems fajtáit Ládi Csaba, a Nunhems Hungary Kft. kereskedelmi specialistája mutatta be. A cég új fajtái közül a Nun296 egy korábbi érésű fajta, inkább a homoktalajokra, vagy homokot nagyobb arányban tartalmazó talajokra ajánlják. A Nun507 Észak-Olaszországban elterjedt fajta, az előzőnél későbbi érésű, középkéseiek a Nun283 és a Nun912 fajták.

Roszik Attila és Ládi Csaba a Nunhems fajtáinál (fotó: Balázs Máté)

Az Orosco Kft. fajtáit Rajki Attila ügyvezető mutatta be. A Prestomech egy korai fajta, nagyon jól tövön tartható, de baktériumokra egy kissé érzékeny, erre oda kell figyelni. A termés színanyagtartalma magas, és nagyon jó a Brix° is.

Rajki Attila az Orosco által képviselt fajtákról beszél (fotó: Balázs Máté)

A United Genetics többi fajtái közül az UG16112 egy középkései érésű, szintén jól tövön tartható fajta, a szezon második felére ajánlott. Palántázva és helyre vetéssel is kielégítő állományokat ad. Az UG14014 egy Észak-Olaszországban elterjed, kedvelt fajta, a termése igen lédús. Az UG 8114 korai érésű fajta, jól viseli a magasabb nitrogénadagokat is, termését nagyobb bogyóméret jellemzi. Az UG13579 és az UG13577 fajták a Phythophthora infestans kórokozóval szemben toleránsak, a Prestomech genetikáját hordozzák. Tömörödött talajra viszont érzékenyek.

Balázs Máté szaktanácsadó / DélKerTÉSZ