Ipari paradicsom szakmai előadásokat és hagyományos szántóföldi bemutatót rendeztek Szarvason.

Jó éve van idén az ipari paradicsomnak, de két területen nélkülözhetetlen további lépéseket tenni a kiszámíthatóbb és hatékonyabb termesztés irányába. Az egyik irány a növény érdekeit szem előtt tartó talaj-előkészítés, a másik az ipariparadicsom-termesztésben immár nélkülözhetetlen tápanyag-utánpótlás. Mindezt szakmai előadások és hagyományos szántóföldi bemutató keretében erősítették meg a szegmens szakértői a napokban, Szarvason.

Még sűrítettek is a palánta-tőszámon

Jó éve van az ipari paradicsomnak. A 150 hektárt (116 palántázott, 37 vetett) integráló Moroko-Farm Kft. tavaly csaknem 100 hektáron szenvedett komoly kárt a szélsőségesen száraz időjárás és a fertőzések miatt, de idén, nem utolsó sorban a növény igényei alapján végzett talaj-előkészítés, laboratóriumi vizsgálatok és tápanyag-utánpótlási technológiák révén sokkal jobb eredményekkel várhatják a szezon végét. A palántázás idén olyan jól sikerült – számolt be Roszik Attila ügyvezető –, hogy ritkítás helyett sűrített tőállománnyal indíthatták a termesztést, a palánták hibátlanul fejlődtek. A mind professzionálisabb technológiai megoldások mellett ehhez a kedvezőbb időjárás is hozzátette a magáét: például elmaradt a tavaly év eleji, erodáló porvihar és a példátlan aszály. Szárazság persze idén is volt-van Szarvas térségében, ezért öntözéssel kellett pótolni a hiányzó csapadékot. Ugyancsak sikeres volt a gyomirtás, csupán egyetlen kézi gazolásra volt szükség a bemutatón is megszemlélt, látványosan tiszta táblákon. Javult továbbá a talajszerkezet is, amely a növénynek a kedvező mechanikai viszonyok mellett a könnyen felvehető foszfor-, illetve Ca-nitrát fejtrágyák hozzáférhetőségét biztosította. Mindez nagyon jó beltartalomban mutatkozik meg idén.

Vizsgálat, elemzés, stratégia

A Moroko-Farm szoros együttműködésben áll a kecskeméti Neumann János Egyetemen Dr. Hüvely Attilával. Onnan talajvizsgálatokkal és levélanalízissel segítik a folyamatot – tette hozzá Roszik Attila. Ennek alapján a szezon egészében komplex talaj- és levéltrágyázásra épülő tápanyag-utánpótlási stratégiát tudtak követni. Az elemzések segítettek abban is, hogy megelőző jellegű, a szükségletet előrejelző módon lehessen az öntözést koordinálni.

A Moroko-Farm mindezzel együtt úgy véli, jó döntés volt átgondolni a fajtahasználatot, és kevesebb fajtával folytatni az ipariparadicsom-termesztést. A legnagyobb probléma természetesen továbbra is a kézimunkaerő-utánpótlás biztosítása, miután – mint a rendezvényen elhangzott – a fiatalokat már az első izzadtságcseppek elriasztják a napszámtól. A kevés és minőségét tekintve is bizonytalan munkaerő a precíziós mezőgazdaság korában különösen nagy gondja a nehezen gépesíthető ágazatoknak.

Előadók az ipari paradicsom szakmai napon: Gyekiczki Bernadett (Biocont), Balogh Ernő (Seed Plus), Prokaj Attila és Pais István (Huminisz).

Növénykondicionálás, talajszerkezet, tápanyagpótlás

A Moroko-Farm sikerei nagyban köszönhetők a Huminisz-technológiának – erősítették meg a szarvasi szakmai rendezvényen. Pais István ügyvezető, Prokaj Attila területi képviselő, szaktanácsadó szavaiból kiderült, az ökogazdálkodásban is felhasználható, sok tekintetben világ-élvonalbeli növénykondicionálókat és lombtrágyákat gyártó-forgalmazó magyar Huminisz Kft. termékei klasszikus szántóföldi kultúrák mellett a zöldségtermesztésben is alkalmazhatók annak érdekében, hogy a növény ellenállóbb legyen az időjárás, a kártevők vagy akár növényvédelmi kezelések stresszhatásaival szemben.

A szakmai napon Gyekiczki Bernadett, a Biocont Magyarország Kft. vezető szaktanácsadója a jó talajszerkezet fontosságáról és a vízgazdálkodásra gyakorolt hatásáról beszélt. Kiemelte: míg gyakran csak a felső 30 centis rétegre koncentrálunk, ez a gyakran túlművelt, tömörödött, szerkezet nélküli réteg kedvezőtlenné válik a növényünk számára. Emiatt nem találkoznak a kijuttatott inputanyagok a mélybe húzódó gyökérzettel. Hosszútávú talajállapot-javulást csak a biológiai aktivitás fokozásával érhetünk el. Ennek eszköze a szervesanyag-gazdálkodás javítása, a csökkentett forgatás, takarónövények alkalmazása. A jobb talajszerkezet kedvezőbb vízgazdálkodást és aszálytűrést eredményez, ami az ipari paradicsom termelésének hatékonyságát is nagyban befolyásolja.

A talajerő gazdálkodás, a tápanyag-gazdálkodás fontosságát emelte ki előadásában Balogh Ernő, a Seed Plus Kft. szakembere is. A közhiedelmet cáfolva rámutatott, hogy nagyon gyakran ez utóbbi terén rossz hatékonyságú, pazarló tápanyag-utánpótlást folytatunk, pedig a hozam a talaj állapotától függ. Javaslata szerint ennek érdekében a humin- és fulvosavak alkalmazására, a talajban „beragadt” tápanyagtartalékok felvehetőségének előmozdítására, a talaj mikrobiológiai életének aktiválására van szükség.

A rendezvényen megjelent a DélKerTÉSZ elnöke is, aki a MezőHírnek elmondta: a szántóföldi zöldségtermesztés szerepe egyre hangsúlyosabbá válik. Nagypéter Sándor szerint ugyanakkor kibontakozásához, jövedelemtermelő képessége megerősítéséhez és fejlődéséhez ugyanakkor elengedhetetlen az öntözés fejlesztése. Ehhez most kell szabályozási és anyagi támogatást biztosítani, mert öntözés, vízmegőrző talajművelés és vízgazdálkodás nélkül lényegében hazardírozás a szántóföldi növénytermesztés.

A szakmai előadások után a Nunhems, UG, Heinz fajták terepszemléjére került sor Ládi Csaba, Rajki Attila, Wagner József tájékoztatásával. Itt látható volt a vízpótlási technológia is: külön táblánként elhelyezett, speciális talajszondás állomások adatai szolgáltatták az információkat, amelyek az és ezek alapján öntöztek.

A cikkhez szemlézett írások:

Ipari paradicsom: fókuszban a talaj, a tápanyag-utánpótlás

Kapcsolódó cikkek:

Ipari paradicsom: 2023 Tomato News Conference, október 27., Parma

2024-ben Budapesten rendezik az ipari paradicsom világkongresszust

Idén 40%-kal magasabb a tavalyinál az ipari paradicsom felvásárlási átlagára

Globális piaci körkép: ipari paradicsom (WPTC, 2023. június 12.)