A helyszín a cég Csabacsűd-Páltelek határában található ipari paradicsom táblái voltak. A résztvevők a szakmai nap teljes időtartama alatt közvetlen közelről szemlélhették az ipari paradicsom fajtákat és a növényállományok mellett állva cserélhettek információt azok tulajdonságairól.

Roszik Attila, a Moroko-Farm Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a jelenlévő érdeklődőket, majd beszámolt az idei termesztési helyzetről. A DélKerTÉSZ közel körülbelül 310 hektár ipari paradicsom integrációját végzi, ezzel az UNIVER Product Zrt. egyik legnagyobb beszállítója, éves szinten 26 – 27 ezer tonna alapanyaggal látva el a feldolgozót. A Moroko-Farm Kft. termesztési kísérleteiben idén 15 fajtát vizsgálnak.

Az idei évi időjárás augusztus végéig bezárólag igen szélsőségesnek volt mondható. Április 20-ig rendkívül aszályos, száraz körülmények uralkodtak, majd májustól júliusig csapadékosabb időszakok következtek. A palánták kiültetése a sok csapadék miatt elhúzódott, a legutolsó palántákat július 1-én ültették ki, holott a megszokott palántázási időszak április 25. és május 31. között van. A helyrevetések aránya növekedett, mivel a palántanevelési és kiültetési kapacitások nem tették volna lehetővé a palántázott és helyrevetett állományok megszokott háromnegyed-egynegyed arányban történő telepítését. Így az idei évben az ipari paradicsom állományok kétharmada palántás, egyharmada helyre vetett volt.   

Ráadásul a májusi szokatlanul hűvös idő kihatással volt a növények fejlődésére és a virágok kötődésére is. A csapadékos-párás idő kedvezett a kórokozók fertőzésének és nehéz volt megoldani a tápanyagutánpótlást is. A sok eső miatt a gyomosodási problémák erősebben jelentkeztek, mint egy átlagos évben, így a kézi kapálásra is nagyobb volt az igény az ipari paradicsom táblákon. 

A betakarítás augusztus 20-án kezdődött, ez tíz nappal későbbi időpont, mint az előző évben. Az egyes fajták érése összeér, szeptember 10. és 20. között betakarítási csúcsra lehet számítani. Nagy kérdés, hogy a feldolgozói kapacitások bírják e majd az iramot illetőleg, hogy meddig tarthatók lábon a beérett táblák? Tavaly a betakarítás szeptember 19-én fejeződött be, az idei évben várhatóan szeptember 30. körül végződik majd a szezon.

A korai érésű fajták a kedvezőtlen időjárás ellenére jó hozamokat produkálnak, 70 – 90 tonna között mozognak a mennyiségek. A minőség is jónak mondható, általában a Brix° 5 vagy a fölött van. A később érő fajtáknál és főleg a helyre vetett állományoknál úgy tűnik, nem lesz ritka a 110-120 tonna hektáronkénti hozam sem.

Roszik Attila elmondta, hogy a sok csapadék ellenére műtrágyákkal és különböző biostimulátorokkal el lehetett érni, hogy aránylag kis lomb mellett sok bogyót neveljenek a növények. Egy-két fajtánál nyár végére megindult az utóhajtások fejlődése, de ezt tervezett tápanyagutánpótlással kordában lehet tartani. A bemutatott területek talajművelését a növények első növekedési fázisának végéig, azaz július közepéig új ’Busa’ kultivátorral végezték. Az új eszköz lényegesen jobb talajminőséget eredményezett, mint a régebben használt kultivátorok. A növényvédelem a több károsító együttes nyomása ellenére eddig jól, szinte tökéletesen sikerült. A Phythophthora nem jelentkezett, egyes táblák mélyebb fekvésű részein volt némi baktériumos fertőzés. Az állati kártevők augusztus végéig nem okoztak problémát. A gyapottok bagolylepke tömeges rajzása csak most indul, a lárvák kártétele még csak ez után várható a kései érésű állományokban. A növényvédelmi kezelésekkel egy menetben általában lombtrágyák és szerves folyékony trágyák is kijuttatásra kerültek, melyekkel növelni tudták a növények stressztűrő képességét. A felhasznált készítmények tényleges hatását és a kezelések gazdaságosságát csak a szezon végén lehet majd kiértékelni.

A vizsgált táblákon gyomirtási problémák jelentkeztek. Roszik Attila elmondta, hogy azt a különös jelenséget tapasztalták, az azonos készítmények hatása az egyes vásárolt tételek esetén eltérő volt, ezért gyártói vizsgálatok is folynak. Augusztus végéig csak harmad annyi öntözésre volt szükség, mint a tavalyi évben. Néhány táblán felhőszakadás-szerű esők okoztak kisebb károkat, de éppen ezért most jól látszik, hogy a szakszerű talaj-előkészítés, a mélylazítás és mélyszántás megtette jótékony hatását. Jégeső okozta károk a rendezvény idejéig nem történtek.

A következőkben Ágoston Béla, az UNIVER Product Zrt. nyersanyag beszerzési igazgatója számolt be a termelés helyzetéről, az eredményeket befolyásoló körülményekről. Elmondta, hogy körülbelül 800 hektár palántázott és 550 hektár helyre vetett állományról körülbelül 110 ezer tonna nyersanyagra számítanak az idei évben. Az állományok kihelyezése a csapadékos körülmények miatt késett, a hűvös éjszakák és a párás reggelek kötődési problémákat okoztak. A csapadékos időszakokban a fitopatogén baktériumok és gombák jelentette problémák növekedtek. 

A betakarítás a kecskeméti körzetben augusztus 15-én indult, tavaly pedig augusztus 6-án. A gyár teljes kapacitás-kihasználását augusztus utolsó hetére érte el. A korai fajták hozamai a tapasztalatok szerint alacsonyabbak, mint az előző évben, kevéssel elmaradnak a 70 tonnás hektáronkénti értéktől. A minőség átlagosan 4,8 Brix°, augusztus 27-ig 20 ezer tonna paradicsom feldolgozása történt meg.

A feldolgozókapacitás csúcsértéke 3 500 tonna naponta, 24 órás működés alatt. Bővítést terveznek, 110 ezer tonnáról 130 ezer tonnára kívánják növelni a feldolgozott alapanyag mennyiségét. Ezzel párhuzamosan az integrációs rendszer megújítását is tervezik. 

Varga Balázs, az Altech Hungary Kft. üzletfejlesztési koordinátora bemutatta, a cég milyen alternatív tápanyagutánpótlási megoldásokat kínál a termelők számára. A kft által forgalmazott aminosavakkal kombinált lombtrágyáknál a tápelemek beépülése gyorsabban zajlik és mennyiségileg is hatékonyabb a folyamat. Az intenzív gyökérképződéshez enzimes fermentációs anyagokat kínálnak, melyeket a talajba juttatva a növény gyökérképző tevékenysége sokkal aktívabb. 

A következőkben Kőrös Tamás és Varga István, a Seedplus Kft. képviselői az ipari paradicsom állományok kalcium utánpótlásának fontosságáról beszéltek és bemutatták a cég által kínált lehetőségeket. Részletesen ismertették a kísérletekben és üzemi termesztésben használt készítményeket, azok minőségre és hozamra gyakorolt hatásait.

Pais István, a Huminisz Kft. területi képviselője a kísérletekbe beállított Kondisol és Solvitis készítményeket ismertette. A kísérleti táblákon lehetőség volt a fajtatulajdonos vagy forgalmazó cégek képviselőivel történő személyes konzultációra is, jelen voltak Ládi Csaba (Nunhems Hungary Kft.), Rajki Attila (Orosco) és Zsilinszky László (Pomodoro-Agro).

A FruitVeB és a Moroko-Farm Kft. által szervezett ipari paradicsom bemutató eredményesen zárult. A rendezvényen a termelők a gyakorlatban ismerkedhettek meg a legkorszerűbb technológiával, a kísérletbe állított fajtákkal, inputanyagokkal, valamint az UNIVER Product Zrt. további terveivel. 

/szerző: Ledó Ferenc, FruitVeB elnök, DélKerTÉSZ tanácsadó/