Beszámoló – Hollandiai szakmai tanulmányút zöldséghajtató kertészeknek, III. rész

  1. május 26-30. között került sor a FruitVeB és szakmai partnerei – a Royal Brinkman, valamint a Groenten Fruit Huis – által szervezett tanulmányútra, melynek kifejezetten a zöldséghajtatás és a kapcsolódó kereskedelmi megoldások, szervezeti képviselet voltak a fő témái.

A harmadik napon először Kees Henriks uborka hajtatásra specializálódott kertészetébe látogattunk el Pijnacker mellett. A tulajdonos a harmincas éveiben járó fiatal ember, az innováció és a folyamatos fejlődés híve. A termelés jelenleg 6 hektáron folyik, kiegészítő világítást használnak a termés mennyiségi és minőségi javítására. A termesztésben Nunhems és Rijk Zwaan fajtákat használnak, évente kétszer ültetnek. A termesztéstechnolótechnológia már nem a hagyományos egy huzalos. A növényeken két szárat engednek fel V alakban, így végső soron a termés mennyiségét növelve.


Uborka állomány az üvegházban (fotó: Hunyadi István)

A kiegészítő világítást a téli időszakban használják, 1 000 Wattos HPS lámpákkal dolgoznak, melyekből 12 négyzetméterenként egy darab van elhelyezve. A világításnak köszönhetően a november végén ültetett állományról januárban már szednek, a hozam négyzetméterenként 150 db uborka. A növényvédelemben biológiai módszereket alkalmaznak, patogén gombák ellen csak nagyon indokolt esetben avatkoznak be kémiailag. A házakban telepített ventillációs rendszer nagyban segíti a lisztharmat elleni védekezést.

A cég a legnagyobb holland TÉSZ, a ’the Greenery’ tagja. Ennek ellenére a telepen saját osztályozó és csomagoló sorral rendelkeznek, mint ahogy azt már eddig is a legtöbb helyen láthattuk. Az üzemen belüli logisztika automatizált, a leszedett áru kihordását a csomagoló csarnokba automata konvojok végzik. A válogatás és a csomagolás a vevő igényei alapján történik, a legegyszerűbb műanyag rekeszes kiszereléstől a fóliázott uborkáig sokféle árut képesek kikészíteni. A korábbi méretstandardokat már nem használják, a vevők súlyra fizetnek.


A manipuláló csarnok, a kép alján a válogatóra beérkező áru, középen a fóliázó automata (fotó: Hunyadi István)

A következő szakmai állomás előtt a csoportnak lehetősége volt benéznie egy kiskereskedelmi lánc üzletegységébe, ahol a zöldség kínálat, a minőség és persze az árak voltak az érdeklődés tárgyai. A választék persze bőséges, a minőség magas, az árak pedig többnyire még magyar szemnek sem túlzók. Ami érdekesség, hogy a különböző zöldségek és gyümölcsök árai azonnal összehasonlíthatók a konkurens kereskedelmi láncokéval, erre a pult felett elhelyezett kijelzőn leolvasható információk adnak lehetőséget.


A zöldséges pultok, az ár-összehasonlító kijelző és a konyhakész zöldségek pultja (fotó: Hunyadi István)

A következő állomás a holland szakmai szervezet, a Groenten Fruit Huis központi irodája volt, ahol Wim Rodenburg, a szervezet vezető tanácsosa mutatta be a holland kertészeti szektort és a szakmai szervezet felépítését, működését, tevékenységeit. Érdekesség, hogy a szakmai szervezetnek helyet adó épületben van irodája lényegében az összes holland szakmai szervezetnek, melyek a mezőgazdaság vagy a kertészet területén tevékenykednek, az épület ezért a Hortiversum nevet kapta. A partner szervezetek fizikai közelsége lényegesen megkönnyíti az egymás közti kommunikációt.


A magyar csoport és Wim Rodenburg (balról az ötödik) a HortiVERSum bejáratánál (fotó: Hunyadi István)

Hollandia a kertészeti termékek előállítása és kereskedelme tekintetében is globális szereplő. Szerencsés földrajzi helyzetének köszönhetően a világ egyik kereskedelmi csomópontja, a tengeri szállítmányozás adta lehetőségeket az ország jól használja. 128 országból importál mezőgazdasági termékeket és a világ 152 országába exportál, az Európai Unión belül a fő célországok Németország, az Egyesült Királyság, Belgium, Franciaország és Lengyelország.

A belföldi kertészeti termelésben a vöröshagyma, a paradicsom, a sárgarépa, az uborka és a körte a legfontosabb kultúrák. Kertészeti termelés körülbelül 110 ezer hektáron folyik az országban, hagymaféléket 35 ezer, egyéb szabadföldi zöldségeket 46-47 ezer hektáron termelnek, üvegházi zöldséghajtatás több, mint 4 ezer hektáron folyik. Gyümölcstermesztés 23,5 ezer hektáron van, túlnyomó része alma és körte, melyek együttes termőterülete 16,5 ezer hektár körül van.

A hajtatott zöldségek közül legnagyobb volumenben padlizsánt (111 hektáron 40-45 ezer tonna), paprikát (1315 hektáron 300 ezer tonna), uborkát (550 hektáron 400-450 ezer tonna) és paradicsomot (1 775 hektáron 900 ezer tonna) termelnek. A hajtatással foglalkozó vállalkozások száma az utóbbi 15-20 évben meredeken csökkent, azonban az üzemméretek jelentősen növekedtek. Paradicsomhajtatásban az átlagos üzemméret 9 hektár, de a legnagyobb termelő üzem 150 hektáros üvegházi területen dolgozik. Bár a hajtatásban nagyon nagy arányban használnak biológiai növényvédelmi megoldásokat, a klasszikus bio termesztés nem túl elterjedt a hajtatásban, a fő termékek esetében 2-3 százalékos arányt képvisel. Ennek egyik oka, hogy a hivatalos definíció szerint bio termesztés csak talaj használata mellett valósítható meg, a növények gyökereinek talajban kell lennie, e mellett a műtrágyák használata is tiltott. A másik ok piaci, az utóbbi időben ugyanis az tapasztalható, hogy a bio és az integrált termelésben előállított termékek ára közötti különbség egyre csökken Hollandiában, így már nem annyira jó üzlet.

A zöldség-gyümölcs kertészeti szektorban 13 tész tevékenykedik, ebből kettő kizárólag gyümölccsel, öt kizárólag zöldséggel foglalkozik, a többi portfóliója vegyes. A tészek a zöldség-gyümölcs termesztés több, mint 80 százalékát fedik le. A tész tagsággal a termelő kötelezettséget vállal, hogy a teljes termését a tészen keresztül értékesíti, cserébe rendszeres szaktanácsadásban részesül, termesztéstechnológiai és piaci információkat kap, hatékony logisztikai és infokommunikációs rendszerek tagjává válik, adminisztratív segítséget kap és a különböző tanúsítványok megszerzése is egyszerűbbé válik számára.

A Groenten Fruit Huis szakmai szervezetnek 350 tagja van, mely tagság a teljes holland zöldség-gyümölcs kertészeti szektor több, mint 80 százalékát adja. A tagok között vannak egyéni termelők, tészek, importra és exportra szakosodott vállalatok, valamint zöldség-gyümölcs kereskedelemmel, a kapcsolódó technológiai megoldásokkal és különböző szolgáltatásokkal foglalkozó cégek. A tagság összesen 16 milliárd euró éves forgalmat bonyolít. A szervezet erős lobbierővel bír, Hollandiában a „kertészeti szektor hangjaként” számos szakmai kérdésben hallatja hangját.

A szervezet több módon segíti tagjait, például információval szolgál az Európai Uniós szabályozás változásairól, különböző piaci aktualitásokról, élelmiszerbiztonsági és növényegészségügyi kérdésekről, különböző adatbázisokat tart fenn, érdekképviseletet lát el, segít a konfliktuskezelésben, szolgáltatások (energia, telekommunikáció) flottavásárlójaként jelentős kedvezményeket biztosít, stb.

A tagság tagdíjat fizet, a tagdíj mértéke a bevételhez arányosan van megállapítva. Ezen kívül különböző szakmai projektek végrehajtására projektdíjat is fizetnek a tagok, mely mértéke mindenkire nézve egyforma.

A szakmai szervezetnél tett látogatásunk után a Bleiswijkben található Walero B.V. kaliforniai paprika hajtatásával foglalkozó családi vállalkozást kerestük fel. A családi tulajdonban lévő cég 16 hektáron folytat kaliforniai paprika termesztést, kizárólag sárga színű fajtákkal foglalkoznak. A termesztést decemberi kiültetéssel kezdik, 6 hetes palántákat raknak ki. Négyzetméterenként 2,3 növény van kihelyezve, ami később 6,9-re változik, mivel növényenként három szárat engednek fel. A szedés márciusban indul. A leszedett termést átmérő helyett súlyra osztályozzák, így a fajta húsvastagságából adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ez az értékesítési lánc minden szereplője számára jobb megoldás. A hulladékvíz kezelésére 10 vállalkozás állt össze konzorciummá, ami összesen 100 hektár üvegházi felületet jelent. A hulladékvíz mennyisége egyenként nem nagy, de összeállva költséghatékonyabban történik a vízkezelés.

A következőkben a Haluco B.V. kereskedelmi tevékenységekkel foglalkozó vállalathoz látogattunk, ahol a cég bemutatkozó előadása után lehetőség volt megtekinteni az automatizált árufogadóból, raktárból, előkészítőből és áruindítóból álló központi létesítményt. A céget Johan Hensen kereskedelmi vezető mutatta be. A Haluco több, mint 50 éves múltra tekint vissza, két családi vállalkozás összeolvadásával jött létre. Kezdetben klasszikus zöldség-gyümölcs kereskedő cég volt, mára azonban a holland hajtatott zöldségek vezető exportőreként kínál komplex kereskedelmi megoldásokat partnereinek. 1995-től egyfajta kereskedelmi szövetségként működnek, a termeltetéstől  – 320 hektár üvegházi termelést felügyelnek – a marketingig sok mindennel foglalkoznak. A termékmarketingre nagyon nagy hangsúlyt fektetnek, ez az egyik fő profil. Jelenleg a világ 26 országában vannak jelen, termékportfóliójukban 200 termék szerepel. A Haluco B.V. éves forgalma 4,5 milliárd euró.


A Haluco automata raktárában feladásra előkészített áru (fotó: Hunyadi István)

Az automatizált raktárközpontban fogadják az árut, ellátják a szükséges nyomon követési megoldásokkal és előkészítik szállításra a vevő igényeinek megfelelően. Az automata rendszernek köszönhetően a folyamatok másodpercre pontosan követhetők, mindig minden tételről megtudható, hogy éppen hol jár a létesítményen belül, vagy akár azt elhagyva azon kívül is. Az automatizálásnak köszönhetően a kiszolgálási sebesség igen nagy, egy-egy automata raktári robot óránként 200 raklap áru mozgatására képes. A kiszállítási igény beérkezése után a rendszer mindössze 10 perc alatt összeállítja és szállításra készen a feladási oldalra helyezi a kívánt tételeket.

A harmadik nap, és egyben szakmai utunk utolsó színhelye a Delphy kertészeti kutatásokkal foglalkozó vállalat Bleiswijkben található kutatóállomása volt. A cég a kertészeti szektor szereplőinek megbízásából végez különböző kísérleteket és kutatásokat, a fő irányvonalak a hajtatás eredményességének fokozása, az energiahatékonyság és a fenntarthatóság. Különböző kísérletek folynak például annak érdekében, hogy az uborka hajtatása során használt kiegészítő megvilágítás hullámhossz-összetételét (vezetőnk szóhasználatában a „fény-receptúra”) változtatva a növények a lehető legjobb termésmennyiséget és minőséget adják. Folynak megvilágítási kísérletek üvegházi szamócával, paradicsommal és különböző dísznövényekkel is, mindegyik kísérletben a cél a növények és a termesztési cél számára optimális fény-receptúra megtalálása. Nagyon izgalmas és jövőbe mutató kísérlet irányul a fenntarthatóságra, melyet ott jártunkkor éppen paradicsom kultúrára vizsgáltak. A kísérlet elemei többek közül a növényházban keletkező pára összegyűjtése és öntözővízként való újrahasznosítása, vagy a termesztőberendezésben keletkező hőenergia begyűjtése és újrafelhasználása. (Sajnos a létesítményben fénykép készítésére nem volt mód.)

Hollandiai utunk szakmailag nagyon tartalmas volt, a feszített tempó ellenére a résztvevők végig lelkesen, nagy figyelemmel vettek részt az egyes programokon. Számtalan kérdésre kaphattunk választ, nagyon sok információval gazdagabban térhettünk haza. A FruitVeB ez úton is szeretne köszöntetet nyilvánítani a Royal Brinkman és a Groenten Fruit Huis felé, hogy szakmai partnerként segítették a tanulmányút megvalósítását!

/szerző: Hunyadi István / FruitVeB/