1. május 26-30. között került sor a FruitVeB és szakmai partnerei – a Royal Brinkman, valamint a Groenten Fruit Huis – által szervezett tanulmányútra, melynek kifejezetten a zöldséghajtatás és a kapcsolódó kereskedelmi megoldások, szervezeti képviselet voltak a fő témái.

A szakmai út második napján délelőtt a termesztőberendezésekben alkalmazható permetezési technikákról esett szó a Royal Brinkman szakértőjének, Michael Vissernek előadásában. A használható technikai megoldások köre igen széles, az emberi felügyeletet és kezelőt igénylő eszközöktől a teljesen automata berendezésig minden termesztőnek testre szabott megoldásokat tudnak kínálni. A szakértő elmondta, hogy minden permetezési megoldásnak van előnye és hátránya is, mindig mérlegelni kell, milyen adottságok között szeretnék használni a különböző berendezéseket. A ködképző megoldásokkal nagyon gyorsan lehet dolgozni, de nem minden növényvédő szer alkalmas a ködképzéssel való kijuttatásra és nem feltétlenül annyira hatékony, ha a fedettséget tekintjük, mint egy jól kivitelezett permetezés. Permetezéses kijuttatásra minden növényvédő szer alkalmas, sokféle beállítási lehetőséget lehet alkalmazni (dózis, nyomás, cseppméret, stb.) de sok időt vesz igénybe.

Permetezési technikák bemutatása az RB központjában (fotó: Hunyadi István)

A következő állomásunk a klímaszabályozással és egyéb technológiai megoldások fejlesztésével foglalkozó Priva cég központja volt. A Priva 60 éves múltra visszatekintő cég, családi vállalkozásként indult, mostani vezetője az alapító leánya. A vállalat 450 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, ebből 350 főt Hollandiában. Nemzetköziségüket jól jelzi, hogy a munkavállalók több, mint húsz nemzetet képviselnek. Jelenleg a harminc leginnovatívabb holland cég között vannak, ami nagy büszkeség számukra, hiszen olyan illusztris társaság ez, melynek tagja például a Philips is. 16 irodát működtetnek világszerte és több, mint 40 országban összesen 450-nél is több partnerrel dolgoznak együtt. Elterjedtségüket jól jelzi, hogy a világon minden tíz növényházból hat valamilyen Priva berendezéssel van felszerelve (magyarán a világ növényházainak 60 százalékában megtalálható valamilyen eszközük, berendezésük). E mellett kevésbé ismert üzletáguk az épületek klimatizálása, irodák, középületek részére szállítanak megoldásokat szerte a világon.

A cég központja impozáns épületben foglal helyet. Vendéglátóink elmondták, az épület tervezésekor fő szempontok voltak a környezetbarát megoldások és az, hogy az alkalmazottakat a lehető legkevesebb munkahelyi stressz érje. Előbbi szempont érdekében az épület zöldtetőt kapott, a fűtésre a nyáron, hűtésre a télen elraktározott energiát használják fel. A munkahelyi stressz csökkentése érdekében a terek tágasak, a nagy ablakfelületeknek köszönhetően világosak, az építéshez sok faanyag került felhasználásra. A központi térben helyet kaptak különféle kikapcsolódási lehetőségek, például egy zongora, ping-pong és csocsó asztalok.


Zongora a Priva épületének központi terében (fotó: Hunyadi István)

A Priva cég növényházak fűtését szolgáló megoldásokkal kezdte meg működését. A kezdeti fűtőeszközök még a termesztőberendezésben közvetlenül égették el a fűtőanyagot. Ennek köszönhetően a képződő gázok egy része is a légtérben maradt, így menet közben észrevették a szén-dioxid növényekre gyakorolt kedvező hatását is. Nagy figyelmet fordítanak a vízkezelésre is, a cég egyik fő termékcsoportja a víz kezelésére alkalmas berendezések. Az öntözővíz minősége nem csak kémiai összetételét tekintve érdekes, hanem mikrobiológiailag is megfelelőnek kell lennie a mai modern hajtatásban. Hollandiában már kötelező a drénvizet újra hasznosítani, vagy csak nagyon szigorú tisztítás után engedhető el a csatornába. A drénvíz hasznosításának komoly gazdasági jelentősége van: egyrészt az elérhető vízmegtakarítással, másrészt a növények által fel nem vett maradó tápanyagok figyelembe vételével a műtrágya-igény csökkenésével. A drénvíz azonban komoly fertőzési forrást is jelenthet, fitopatogén vírusokat, baktériumokat és gombákat is hordozhat. A Priva drénvíz kezelésére kínál különböző megoldásokat, melyek UV-C fénytartománnyal dolgozva gyakorlatilag sterilizálják a berendezésen áthaladó vizet.


A magyar csoport a Priva központja előtt (fotó: Gonda Eszter)

A következő állomás a Berg Hortimotive cég volt, mely növényházi berendezések gyártásával foglalkozik. Termékeik között megtalálhatóak a növényápoláshoz, növényvédelemhez, betakarításhoz, az üzemen belüli logisztikához, a csomagoláshoz és a kereskedelmi logisztikához szükséges gépek és berendezések. A kézi eszközöktől a teljesen automata kivitelig terjed a paletta. Népszerűségüket jelzi, hogy az 50 évvel ezelőtt tervezett és gyártásba helyezett művelőkocsit némi módosításokkal a mai napig gyártják. A gyártás mindig a vevő igényeire igazítva történik, ezért a megrendelést mindig egy személyes interjú és felmérés követi, hogy a vevőnek legjobban megfelelő megoldásokat találják meg.


Ollós emelős művelőkocsik a készáru-raktárban (fotó: Hunyadi István)

A cég új fejlesztései közé tartozik a termésfigyelő robot, mely a növényházban a sorok között járva különféle szenzorokkal monitorozza az állományt és különböző adatokat gyűjt. A robot által gyűjtött adatok a termésbecslés pontosságát szinte 100 százalékosra növelik. A technológia alkalmas a termések beltartalmi értékének megállapítására is, így az ideális szedési időpont könnyen megállapítható. A fejlesztés következő lépcsője a növényegészségügyi problémák felderítése, a károsító monitoring, melyen már elkezdtek dolgozni a cég mérnökei.

A nap végén a J.M. van de Burg kertészetbe látogattunk, ahol 6 hektáron kaliforniai paprika hajtatással folyik. A cég kizárólag zöld paprikával foglalkozik, saját válogató és csomagoló sorral rendelkezik. A növényházakban nagyon sok automata eszközt használnak, az üzemi logisztika teljesen automatizált.


Automata szállítókonvoj az üvegházban (fotó: Hunyadi István)

A fejlesztésekre rákérdezve a tulajdonos elmondta, hogy bővíteni kívánják a kertészetet, a szerződések már alá is vannak írva. A profilon nem változtat, marad a zöld kaliforniai paprika. A holland termelésben szinte mindenki specializálódik, például a 3 darabos trikolor flow-pack kiszerelésű kaliforniai paprikához mindhárom szín külön termelőtől származik és a tészek csomagoló házaiban kerülnek egymás mellé a fóliában.


A válogató-csomagoló csarnokban, középen a tulajdonos, Burg úr (fotó: Hunyadi István)

Hamarosan folytatjuk!
/szerző: Hunyadi István, FruitVeB/