Nagy érdeklődés mellett zajlott 2017. november 23-24-én Kecskeméten a FruitVeB évzáró konferenciája, amely a TÉSz-ÉSz társszervezettel közösen került megrendezésre.

A rendezvény számos aktuális témával foglalkozott az ágazatot érintő hosszú távú stratégiai kérdésektől a támogatási rendszer aktuális kérdésein át a klímaváltozás ágazatra gyakorolt hatásáig. A rendezők a program összeállítása során arra törekedtek, hogy olyan aktuális kérdésekre is választ kaphassanak a résztvevők, mint az EKÁER rendszer napirenden lévő átalakítása, vagy a munkaerőhiány mérséklésére alkalmas a kertészeti robotok alkalmazása.

A plenáris ülés után a zöldségtermesztők és a gyümölcstermesztők szekció ülésén a két alágazat speciális kérdései kerültek terítékre. Mindkét szekció értékelte a 2017-es évet és áttekintést adott a zöldség- és gyümölcstermesztés helyzetéről, valamint legégetőbb problémáiról. A gyümölcstermelők meghallgathatták a hazánkban dolgozó görög szaktanácsadók véleményét is, amely kedvező képet festett azokról a gazdaságokról, ahol a tanácsadói munkájukat végezték.

A rendezvény második napján a résztvevők előadást hallgathattak meg banki finanszírozási, biztosítási, valamint informatikai fejlesztési lehetőségről. Szintén nagyon érdekes előadás hangzott el a klímaváltozás már megfigyelhető és a jövőben várható növényvédelmi problémáiról, kiemelten a rovarkártevők okozta problémákról.
A konferencia lehetőséget biztosított arra is, hogy a résztvevők filmes beszámoló keretében megismerkedjenek a FruitVeB a TÉSz-ek megbízásából 2017-ben végzett közösségi marketingmunkájáról.
A kétnapos rendezvény a hivatalos programokon kívül lehetőséget biztosított arra is, hogy a szakemberek kicseréljék tapasztalataikat és kötetlen beszélgetéseket folytassanak egymással.

FRUITVEB, TÉSZ-ÉSZ Évzáró Konferencia 2017. Kecskemét Ledó F. – Polai L.

Dr. Domján Erika

Dr. Birkás Márta

Kéki László

Horváth Gábor

Endrődi László

Dr. Kapronczai István

Kaponyás Ilona

Evangelos Mainos és Konstantinos Doulgeridis