Pilisen 2021. október 8-án rendezte meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézete a „Fagyvédelem a gyümölcsösökben” című szakmai napját. Beszámolónkat rendhagyó módon a Corvinus Agribusiness fiatal szakembereinek élményei alapján közöljük, akiknek ezúton is köszönjük a részvételt!

„A nagyszerű rendezvény keretein belül, először Dr. Apáti Ferenc FruitVeB elnöke köszöntötte a mintegy 150 fős nézőközönséget, majd ezután a fagykár elleni védekezés szükségességének miértjéről hallgathattunk meg három előadást.

Az elsőt Kelemen Péter, a FruitVeB alelnöke tartotta, aki beszédében bemutatta a 2021 végén induló tavaszi fagykár megelőzését támogató pályázatot. A „Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása (VP3-5.1.1.1-21)” című pályázat keretein belül lehetőségük lesz a gazdáknak olyan nagy beruházást igénylő technológiai fejlesztéseket eszközölni, amelyek révén nagyban csökkenthetik a tavaszi fagykárok okozta terméskiesés kockázatát, ezzel javítva a termésbiztonságot és növelve a termelékenységüket. A pályázat rendelkezésre álló keretösszege 5 milliárd forint, amelyből pályázóként maximálisan lehívható, vissza nem térítendő összeg 100 millió forint, 80%-os támogatás mellett. A második előadóként Erdődiné Molnár Zsófiát üdvözölhettük, aki az Országos Meteorológiai Szolgálat képviseletében tartott bemutatót a gazdáknak a Magyarországra jellemző éghajlati és meteorológiai kérdésekről, valamint a tavaszi fagyok előfordulási gyakoriságáról. Bemutatta a hazánkra jellemző fagytípusokat, időjárási anomáliákat, a klímaváltozás jelentkező hatásait Magyarországon, illetve az elkövetkező években várható további klimatikus hatásokat. Ilyen például a téli középhőmérséklet emelkedése, vagy az egyre gyakoribbá váló tavaszi hidegbetörések. Végül ismét Dr. Apáti Ferencé volt a szó, aki a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet intézetvezetőjeként, egy rendkívül érdekes előadást tartott a tavaszi fagyok elleni védekezés elméleti és gyakorlati hátteréről.

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnökének előadása

Az első szekció után következett egy kávészünet, amely remek alkalmat biztosított arra, hogy szakmai napra érkezők elbeszélgethessenek a kiállítókkal, illetve új ismeretségeket köthessenek egymással. Nagy megtiszteltetésünkre a Corvinus Agribusiness tagjainak is sikerült egy rövid szakmai beszélgetést folytatnunk Dr. Apáti Ferenccel, valamint több kiállítóval is.

Számos kiállító is fogadta a rendezvényre érkező gazdákat

A szünet végeztével újra elfoglaltuk helyeinket a nézőközönség soraiban, majd kezdetét vették a fagyvédelmi technológiákról szóló előadások. Itt a különböző fagyvédelmi technológiákat gyártó és forgalmazó cégek adtak betekintést a kínálatukba, beszéltek termékeik hatékonyságáról, alkalmazásuk előnyeiről, technológiai vívmányaikról, illetve természetesen azok telepítési feltételeiről, költségeiről. Minden előadás végén, amennyiben ezt szükségesnek érezték a nézők, további kérdéseket is megfogalmazhattak az adott forgalmazóval szemben. Láthattunk függőleges áramú légkeverőket, telepített és mobil szélgépeket, korona alatti és feletti öntözéses rendszereket, illetve fagyvédelmi kályhákat is.

A gyártók előadásait egy ebédszünet követte, majd a rendezvény utolsó, fakultatív programjaként többen autóba szálltak, hogy egy közeli ültetvényre látogassanak, ahol gyakorlatban is bemutatásra került több fagyvédelmi gép. Az ültetvényen működés közben tekinthettünk meg egy telepített Orchard-Rite szélgépet, illetve egy F-AirGo V2021 fagyvédőgépet is. A helyszínen a gépek gyártói további gyakorlati információkkal is szolgáltak a számunkra, készséggel álltak rendelkezésünkre.

Fagyvédelmi eszközök a gyakorlatban – ültetvénylátogatáson

Remek napot tölthettünk el a Corvinus Agribusiness csapatával ezen a szakmai rendezvényen. Sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk a fagykár elleni védekezés kapcsán. Ezt azért is tartjuk fontosnak, mivel a problémakör jelentősége a jövőben egyre növekedni fog, és jó, hogyha még idejében felkészülnek erre a fiatal gazdák. Amennyiben valaki érdeklődését felkeltettük a FruitVeB szakmai nappal kapcsolatban, a videóanyagokat visszanézheti a Corvinus Agribusiness facebook oldalán, az alábbi linken: https://www.facebook.com/corvinus.agribusiness/.