A Copa-Cogeca vezetősége 2020. március 23-án videokonferenciát tartott, melyen a résztvevők a különböző mezőgazdasági termékpályák és ágazatok (cukor, tej, hús, gabona, olajos magvak, fehérjenövények, zöldség- gyümölcs, dísznövénytermesztés, stb.) helyzetével kapcsolatban számoltak be a videokonferenciában részt vevők. Az alábbiakban közöljük a zöldség-gyümölcs és a burgonya szektorokkal kapcsolatosan elhangzottak jegyzetét. 

Zöldség-gyümölcs ágazat

A betárolt almakészletek fogyása felgyorsult, érzékelhetően nőtt a kereslet és az árak is enyhe növekedést mutatnak. Jelen helyzet alapján úgy tűnik, az ellátás a szüret kezdetéig, augusztus-szeptemberig fenntartható.

A tárolási zöldségek (konkrétan nevesítve káposzta, póréhagyma, sárgarépa és hagyma) készletek jóval gyorsabban fogynak, mint az év ezen időszakában ez megszokott volt. A készletek májusi kimerülésével lehet kalkulálni. 

A vendéglátás, közétkeztetés igénye jól láthatóan jelentősen csökkent, visszaesés tapasztalható az élelmiszer-kiskereskedelemben is. 

A zöldség EU-n belüli kereskedelme zajlik, jelenleg Olaszország és Spanyolország a fő beszállítók, az árak jelentős növekedést mutatnak. 

A Belga Kertészeti Kereskedőházak Szövetsége szerint a kiskereskedelem zöldség-gyümölcs iránti igényében már látszik a csökkenés, a folyamat most kezdődött. Az elmúlt két hétben a kiskereskedők sokkal többet vásároltak, mostanra csökkent az érdeklődés, ennek következtében az árak is esnek. Az élelmezési szolgáltatások iparág esetében még rosszabb a zöldség-gyümölcs helyzet. A TÉSZ-ek a működési programjuk és az abban szereplő válságkezelési intézkedések felülvizsgálatát tervezik.

Burgonya

A HORECA és közétkeztetés igényeiben egyértelmű visszaesés mutatkozik. Az ide szánt árumennyiség újraelosztása megtörtént, most az áruházláncok vásárolnak óriási mennyiségeket. A burgonya jó példája a szektor sérülékenységének. 

Miután az EU visszavonta a klórprofám hatóanyagot, a burgonyaraktárak kiürülése várhatóan csúszni fog, mert a fagyasztott burgonya exportja leállt. Egyes raktárak kiürítése a tervezetthez képest később fog megtörténni, mivel a feldolgozóüzemek újratervezték a gyártásukat. Így nem lesz idő a tárolók szakszerű és helyes takarítására és az új tárolási technológia bevezetésére. Azok a cégek és vállalkozások, amelyek a tárolókat szakszerűen képesek lennének kitakarítani és az új, engedélyezett készítmények használatára alkalmassá tenni, egyelőre nem dolgoznak. A szeptemberi betakarításra várhatóan még nem lesznek üzembe állítva az új technológiával dolgozó tárolókapacitások.