Hamis papírokkal moldovai exportcégnek adták ki magukat az illegálisan lengyel almát szállító csempészek.

A belarusz vámhatóságok lekapcsoltak egy csempészhálózatot, amely lengyel almát szállított Fehéroroszországba (illetve a hatóság megfogalmazása szerint az Eurázsiai Gazdasági Unió területére).

A csempészek hamis kísérő okmányokat és növény-egészségügyi bizonyítványokat használtak 70 tétel, összesen 1400 tonna lengyel alma esetében, amelyeket Fehéroroszországon keresztül szállítottak Oroszországba 19 lengyel fuvarozó cég bevonásával.

A dokumentumok hamisan egy moldovai vállalatot tüntettek fel exportőrként, a célországoknál pedig Kirgizisztán és Kazahsztán voltak feltüntetve, viszont a fehérorosz vámosok megállapították, hogy a teljes szállítmány lengyelországi raktárakból származik, ahonnan aztán az orosz piacokon rakodták le.

A csempészet gyanúját a moldovai vámhatóságoktól kapott információkkal erősítették meg, amelyek megerősítették, hogy Moldovából nem exportáltak semmiféle gyümölcsöt kirgiz vagy kazah piacokra, és a rendszámok ellenőrzése során az is kiderült, hogy az árut szállító lengyel teherautók soha nem fordultak meg Moldova területén.

A csempészett gyümölcsök összértéke meghaladta az 1 millió eurót. A fuvarozókkal szemben a fehérorosz hatóságok adminisztratív intézkedéseket kezdeményeztek, és többek közt lefoglalták a szállítóeszközöket, valamint a szállított árut.

A cikkhez szemlézett írások:

Polish apple smuggling scheme uncovered by Belarusian customs