Ideiglenesen engedélyezve lesz a munkanélküli segély és a mezőgazdasági munkák után kapott bér kombinálása, meghosszabbítják a munkavállalói engedélyeket és felgyorsul a munkaközvetítés és a munkába állás folyamata a munkanélkülivé vált állampolgárok számára

Tekintettel a nemsokára beinduló csonthéjas és szamóca szezonra, Spanyolországban a múlt héten, április 7-én került elfogadásra és azonnali hatállyal életbe is lépett az a rendelet, amely az emberek mozgását korlátozó rendelkezések közepette is biztosíthatja a megfelelő számú mezőgazdasági munkaerőt. 

Ez az ideiglenes mezőgazdasági foglalkoztatási rendelet értelmében a 2020. március 14. és 2020. június 30. között a bevándorló mezőgazdasági munkások lejáró munkavállalási engedélyei meghosszabbíthatók. A rendelet a harmadik országbeli, a mezőgazdaságban ideiglenesen munkát vállalni szándékozó 18-21 év közötti személyek részére is lehetőséget ad. A munkanélkülivé vált állampolgárok számára engedélyezett az ideiglenesen mezőgazdasági munkából származó kereset kombinálása a munkanélküli támogatásokkal. A COVID-19 vírus elleni küzdelemben részt vevők kivételével a jelenlegi kijárási tilalom miatt inaktívvá vált munkavállalókra is vonatkoznak a rendeletben szereplő kedvezmények.

A mezőgazdasági szektornak 75-80 ezer munkavállalóra lenne szüksége a most kezdődő zöldség, csonthéjas gyümölcs és szamóca betakarítási szezonhoz, ami szeptemberig fog tartani.

„A mezőgazdasággból származó élelmiszer ellátása a következő hónapokban nagyban függ az uniós és nem uniós országokból érkező külső munkaerőtől. Az ellátás az emberek mozgásának korlátozása miatt veszélybe kerülhet. Azért hoztuk meg ezt a döntést, hogy annyi munkaerőt biztosítsunk a szektor számára, amennyit csak lehet, valamint hogy biztosítsuk az ellátás és az árak stabilitását a belföldi kereskedelemben” – mondta Luis Planas mezőgazdasági miniszter.

Planas kiemelte azt is, hogy a mezőgazdasági termékek uniós piacra történő exportja a spanyol mezőgazdasági termelés körülbelül harmadát jelenti és igen jelentős bevételi forrás a ország számára.

A spanyol rendelet

A munkalehetőségeket a munkáltatók – a mezőgazdasági vállalkozások – közlik az illetékes állami foglalkoztatási szolgálattal, amely a lebonyolítja a munkaerőkiválasztási és felvételi folyamatot. Az alkalmazandó munkaerő lakóhelye és a munkahely közötti távolság nem lehet túl nagy.

A fizetésről vagy bérről a jelenlegi 2020. évi szakmaközi minimálbérre vonatkozó kollektív megállapodás alapján kell megállapodni és írásos szerződést kötni. A munkáltató csak a munkavállaló bankszámlájára történő utalással teljesítheti kötelezettségeit.

Azt is kiemelték, a munkaadó kötelessége a munkavállalók munkavégzéshez szükséges egyéni védőfelszereléssel történő ellátása. 

A rendelet megtalálható a Boletin Oficial del Estado-ban, a spanyol állam hivatalos közlönyében, mely ide kattintva olvasható (spanyol nyelven).

Más EU tagállamokban

Az emberek mozgásának korlátozása és az ezzel járó munkaerőhiány más tagországokban is veszélyezteti a mezőgazdasági termelést. 

Franciaország arra kéri munkanélküli állampolgárait, hogy árnyékhadseregként dolgozzanak a földeken. Az Egyesült Királyság, ahol évente 60 ezer idénymunkás dolgozik, felszólította brit a lakosságot, hogy töltsék be az „Etesd a nemzetet” néven futó kampányban meghirdetett szabad pozíciókat. Olaszországban a 350 ezer szezonális munkásból várhatóan 100 ezer fog hiányozni a földekről ebben a szezonban, ami komolyan veszélyezteti a szamóca, a cseresznye és az őszibarack, nektarin betakarítását.

Idő közben Németország meghirdette határainak megnyitását a külföldi mezőgazdasági munkavállalók előtt, hogy más termények mellett biztosíts a spárgaszezonban szükséges munkavállalókat. Az országban tavaly közel 300 ezer külföldi idénymunkás dolgozott a mezőgazdaságban. 

(forrás: IEG Vu Agribussiness Intelligence)

fordította: Hunyadi István / FruitVeB