Az USA eltörölte az orosz műtrágyára nemrég kivetett 132,6%-os importvámot.

Az Egyesült Államok Külkereskedelmi Bizottsága (USITC, US International Trade Commission) a belföldi piacon tapasztalható áremelkedés miatt, illetve az ellátási problémák megelőzése érdekében július 19-én egyhangú döntéssel eltörölte az Oroszországból származó urea-ammónium-nitrátra júniusban kivetett 132,6%-os importvámot. Chris Edgington, a Nemzeti Kukoricatermesztők Egyesületének (NCGA, National Corn Growers Association) elnöke üdvözölte a feszes piac enyhüléséhez vezető döntést. „Folyamatosan küldtük a figyelmeztető jelzéseket az ITC tagjainak, rávilágítva, hogy az importvámok csak tovább emelik majd az inputárakat, és veszélyeztetik az alapanyag-ellátást. Nagyon boldog vagyok, hogy végül hallgattak ránk.”

A döntés a Trinidad és Tobago felől érkező tételekre kivetett importvámokat is érinti. A 2021-e évben az Egyesült Államok 262,2 millió dollár értékben vásárolt urea-ammónium-nitrát műtrágyát Oroszországtól, és 231,1 millió dollár értékben Trinidadról.

Továbbra is érvényben marad viszont az a 2021-ben 5 éves időszakra kivetett importvám, amely az orosz és a marokkói foszfátműtrágyákra vonatkozik.

A cikkhez szemlézett írások:

U.S. ITC scraps tariffs on fertilizer imports from Russia, Trinidad

U.S. panel rejects duties on fertilizers from Russia, Trinidad and Tobago

Urea Ammonium Nitrate Solutions From Russia And Trinidad And Tobago Do Not Injure U.S. Industry, Says USITC

Kapcsolódó cikkek:

Varsóban traktorokkal tüntettek a lengyel gazdák az égbe szökő műtrágyaárak miatt