A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által vezetett őstermelői nyilvántartásból származó információk alapján 2017. március 3-án több ezer őstermelő rendelkezett olyan hatályos őstermelői igazolvánnyal, amelyet a 2017-es adóévre még nem érvényesítettek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara postai úton is tájékoztatást küldött valamennyi őstermelőként biztosított gazdálkodónak, felhívva a figyelmet arra, hogy az őstermelői jogviszony folyamatos fenntartása okán még idén március 20-ig keressék fel az érintettek falugazdászukat a 2017. évi értékesítési betétlap kérelmezése érdekében.

A kamara a rendelkezésére címek alapján postai úton több mint 6 ezer gazdálkodó, elektronikus úton, e-mailben mintegy 49 ezer fő részére küldte ki az alábbi részletet tartalmazó tájékoztató levelet, amelyben az érvényesítésre, a határidő fontosságára és további tudnivalókra hívja fel a figyelmet.

[…] Amennyiben a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/201. (XII.28.) Korm. rendelet 3. § (6) bekezdésére figyelemmel 2017. március 20. napjáig értékesítési betétlap kiváltását kérelmezi, úgy az értékesítési betétlap 2017. január 1. napjától hatályosnak minősül, melynek okán az őstermelői igazolványa is 2017. január 1. napjától érvényesnek tekinthető.
Tekintettel arra, hogy Ön – vagy közös őstermelői tevékenység folytatása esetében családtagja – biztosítási jogviszony fenntartásában érintett lehet, kérjük, hogy 2017. március 20-ig keresse fel falugazdászát a 2017. évre vonatkozó értékesítés betétlap kérelmezése érdekében. […]

A kamara ezúton is felhívja az érintettek figyelmét, hogy március 20-án, hétfőn még visszamenőlegesen érvényesíthetők az őstermelői igazolványok.

(NAK)