Az Európai Bizottság kéri az élelmiszer-ellátási lánc szereplőit – így a termelőket, feldolgozókat, gyártókat, forgalmazókat, a logisztika területén működőket, a fogyasztókat és a nemzeti hatóságokat, hogy a 2021. március 1. és 2021. május 3. közötti, kilenc héten át tartó időszakban osszák meg a tervvel kapcsolatos észrevételeiket, véleményeiket.

Az Európai Unió élelmiszer-ellátásának biztonságát mindenkor garantálni kell, nem utolsósorban válság idején. Elegendő mennyiségű, változatos és biztonságos, egészséges és tápláló élelmiszerekkel kell ellátni az embereket, mindezt megfizethető és fenntartható módon. A jelenlegi Covid19-világjárvány példa arra, hogy milyen típusú súlyos zavarokkal nézhet szembe társadalmunk, és hasznos emlékeztetőként szolgál arra, hogy biztosítani kell az élelmiszer-ellátó rendszer ellenálló képességét, és a körülményektől független további működését. Bár a világjárvány alatt az élelmiszer-ellátás soha nem volt veszélyben az EU-ban, felmerültek bizonyos veszélyek, amelyek jó példát szolgáltatnak azokra a problémákra, amelyek válság idején akadályozhatják az élelmiszerrendszer megfelelő működését. Ezek közé tartozott az egységes piacon belüli határok lezárása, a nemzetközi ellátási láncok zavarai, az élelmiszerrendszerben dolgozók mozgására vonatkozó korlátozások, valamint a fogyasztói kereslet szerkezetében bekövetkező nagymértékű és hirtelen változások.

E problémák gyors megoldásával sikerült elkerülnünk, hogy az egészségügyi válság mellett még élelmiszerválság is kialakuljon. Alapvető fontosságú volt annak biztosítása, hogy az uniós szakpolitikák továbbra is érvényben maradjanak, és kifejtsék előnyös hatásukat. E tekintetben kulcsfontosságúak voltak a közös agrárpolitika és a közös halászati politika termeléstámogatási mechanizmusai, az egységes piac gyors helyreállítása, az élelmiszer-biztonság ellenőrzési mechanizmusainak működtetése és a kereskedelmi partnereinkkel való együttműködés. A korai problémák gyors megoldásához a Bizottság és a tagállamok gyors koordinációjára volt szükség, többek között eseti alapon.

A válságokra való felkészüléssel és a válságokra való reagálással kapcsolatos közelmúltbeli tapasztalatokból azonban le kell vonni a tanulságokat. Elképzelhető, hogy bizonyos dolgokat jobban is csinálhattunk volna. Ebben az összefüggésben, a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia, amely az európai zöld megállapodás részét képezi, kimondja, hogy a Bizottság értékelni fogja az élelmiszerrendszer ellenálló képességét, és ki fog dolgozni egy, az uniós élelmiszer-ellátásra és élelmezésbiztonságra vonatkozó vészhelyzeti intézkedési tervet válságok idejére.

Ez a vészhelyzeti terv az uniós élelmezésbiztonságot jelentősen érintő, bármely típusú válságra való felkészülés javítására, valamint az élelmiszerrendszer szempontjából fontos szakpolitikai területek (mezőgazdaság, halászat, élelmiszer-biztonság, munkaerő, egészségügy, közlekedés stb.) összehangolására törekszik. Ez magában foglalja a Bizottság által koordinált és a tagállamokat bevonó élelmiszerválság-reagálási mechanizmus létrehozását, valamint az uniós és tagállami szintű koordináció javítását célzó átfogó iránymutatásokat és ajánlásokat, a fórum munkájának eredményei alapján. A kérdőív célja, hogy összegyűjtse az élelmiszerrendszer érdekelt feleinek a Covid19-világjárványra, a korábbi válságokra és az érdekelt felek jövőbeli elvárásaira vonatkozó tapasztalatait és észrevételeit. Ezeket az észrevételeket egy olyan vészhelyzeti terv kidolgozásához fogják felhasználni, amely válság esetén hatékonyan biztosítja az élelmezésbiztonságot az EU-ban.

A kérdőív elérhető az alábbi linken és magyar nyelven is kitölthető, ehhez a képernyő jobb felső sarkában lévő ’Language’ legördülő menüpontból kell kiválasztani a magyar nyelvet.

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/11b0c288-4b48-261f-e611-653c49d6467e

(forrás: Európai Bizottság)