A 2019. évi előzetes termésbecslések szerint a legtöbb európai ország lényegesen kevesebb almát és körtét takarít majd be az idei szezonban. 2019. augusztus 8-án az alma- és körteágazat szereplői találkoztak a belgiumi Alden Biesenben megrendezett Prognosfruit konferencián, a nemzetközi eseményen közel 300 fő vett részt. A konferencián bemutatták az európai alma- és körte termésmennyiségekkel kapcsolatos becsléseken alapuló előzetes adatokat. A várakozások szerint az idei évben az európai almatermés 10,5 millió tonna körül alakulhat, ami egyrészt a tavalyi rekord mennyiség okozta alternanciának, másrészt az időjárási hatásoknak tudható be. A tavalyi mennyiséghez képest ez 20 százalékos csökkenést jelent, az elmúlt három év tekintetében pedig 8 százalékkal marad el az átlagtól. A körte termésmennyisége az előrejelzés szerint 2 millió tonna lehet, ez a 2018. évhez képest 14 százalékos csökkenés. Azonban a korábbi évekkel történő összehasonlításokat óvatosabban kell kezelni, hiszen az előző két évben kivételes kilengések voltak tapasztalhatók.

A tavalyi rekord termésmennyiség okozta túlterhelésen és az ennek következtében bekövetkező alternancián kívül számos tényező volt hatással és alakította az idei termésmennyiséget. Ilyenek például az igen enyhe tél, a hűvös és csapadékos május, a gyengébb virágzás, a kései fagyok, a júniusi nagy meleg és erős napsugárzás, hirtelen hőmérséklet változások vagy a júliusi aszály és hőhullámok. A különböző jelenségek nem egyformán minden régiót érintettek és lényeges különbségek voltak tapasztalhatók az általuk okozott veszteségek mértékében is. Ezen kívül a körte esetében az alacsony termésmennyiség jórészt az olaszországi volumen visszaesésének köszönhető, így körténél az évtized második legalacsonyabb termése várható. A visszaesés a tavalyi hőség és a nagy termés okozta túlterhelés, így az ezekből következő gyenge idei virágzás eredménye, de jelentős hatása volt a csapadékos periódusoknak is.

Az alma esetében általánosan elmondható, hogy a kelet-európai termőtájakat virágzás idején fagyok érték, a májusi fagyok a lengyel termelésben a tavalyi mennyiséghez képest 44 százalékos visszaesést okoztak. A legtöbb jelentős termelő tagállamban mérsékelt visszaesés vagy stagnálás tapasztalható. Franciaország, Spanyolország és Portugália esetében a becslések szerint az előző évhez képest növekedhetnek a mennyiségek. A minőséget tekintve azonban Európa szerte problémát jelenthet a napégés és a gyümölcsök nem megfelelő mérete. Körte tekintetében minden meghatározó termelő országban visszaeséssel számolnak, mely mértéke tagállamonként eltérő, az enyhétől egészen az igen komoly mennyiségi kiesésig. Kivétel ez alól Spanyolország, ahol némi növekedést várható. Mindkét gyümölcsből még vannak tárolt készletek, de két héttel későbbre tolódó szezonkezdet segítheti a piaci egyensúly kialakulását.

A termésbecslés adatait a helyükön, a kialakult komplex piaci helyzetben kell kezelni, figyelembe véve az egyre nagyobb kihívást jelentő globális kereskedelmi környezetet és az ebből fakadó következményeket. A fogyasztás fellendítése érdekében továbbra is komoly erőfeszítéseket kell tenni. A WAPA a továbbiakban is figyelemmel kíséri az alma és körte piacán zajló folyamatokat és szükség szerint frissíti az északi féltekére vonatkozó termésbecslésének adatait.

www.wapa-association.org