Idén 80-83 ezer hektáron termesztenek zöldséget szabadföldön, hajtatás pedig 3 500 hektáron folyik. A magyar zöldségtermés átlagos éves mennyisége 1,6-1,8 millió tonna. A frisspiaci paprika, paradicsom, kígyóuborka termelése ma már 90 százalékban fedett térben (üvegház, fólia) folyik, ezért e kultúrákra kevésbé van hatással az időjárás – mondta a FruitVeB elnöke.

Ledó Ferenc azt is kifejtette, a kimondottan feldolgozóipari célra termelt növények közül termőterületben meghatározó kultúráink a zöldborsó és a csemegekukorica. Előbbinél az előző évihez képest körülbelül 10 százalékos területcsökkenés tapasztalható, ami 16-17 ezer hektáros idei vetésterületet jelent. A zöldborsó betakarítása július közepén fejeződött be, a területcsökkenést kissé ellensúlyozza, hogy a termésátlagokban a tavalyihoz képest némi javulás figyelhető meg, az idei évben 5-5,2 tonna a hektáronkénti átlag.  A csemegekukorica betakarítása július végén indult, az idei termőterület mintegy 33 ezer hektár. Tavaly 500 ezer tonna körül volt a betakarított mennyiség, az idei évben is szükség lenne legalább ennyire, hogy a feldolgozóipar alapanyagigénye biztosított legyen.  Az ipari paradicsom idei termőterülete 1 600 – 1 700 hektár között van. A betakarítás várhatóan augusztus közepén indul – ismertette az elnök, aki szerint a tavalyi 120 ezer tonnás termés csak rendkívül kedvező időjárás mellett ismétlődhet meg. Az időjárás eddigi alakulása nem feltétlenül kedvezett ennek a kultúrának sem, a sok csapadék a különböző kórokozók felszaporodását, nagyobb fertőzési nyomást eredményezett, ami visszavetette az állományok fejlődését.  A májusi hűvös idő a konzervuborka fejlődésében okozott problémát, melyet becslések szerint 500-550 hektáron ültettek az idei évben. Tavaly 11 ezer tonna körüli mennyiséget takarítottak be a termelők.   

Az elnök az aszály, illetve a sok csapadék ellenére is biztatónak látja a hagymafélék idei helyzetét, akár tavalyi 65 ezer tonnánál is több vöröshagymát takaríthatnak be idén a gazdák. Fokhagymából az 1 000 hektár körüli termőterületről az idén is 6,5-7 ezer tonna fokhagyma-termés várható, azonban a csapadékos idő miatt erősebb a gombás kórokozók nyomása, ezért oda kell figyelni a tárolásra.

Ledó Ferenc kedvezőnek ítéli a gyökérzöldségek helyzetét is, de hozzátette, hogy az októberi betakarításig még változhat a kép. Tavaly 154 500 tonna gyökérzöldséget – sárgarépát, petrezselymet, paszternákot, zellert és céklát – takarítottak be összesen mintegy 3 850 hektárról.

Tovább csökkent a szabadföldi étkezési paprika termőterülete, immár 600 hektár alatt van, fűszerpaprikáé pedig 1 800 – 2 000 hektár között van. Az eddigi hűvös, csapadékos idő nem kedvezett a növények fejlődésének. Sok területen ütötte fel a fejét baktériumos és/vagy  gombás megbetegedés, helyenként komolyabb vírusfertőzéssel is találkozni. Nagy javulás itt már nem várható, amennyiben a nyár hátralévő felében kedvezően alakul az időjárás, akkor is csak közepes lehet a termés mennyisége. Tavaly 18 ezer tonna szabadföldi étkezési paprika termett és 19 ezer tonna volt a fűszerpaprika betakarított mennyisége.

A spárgatermelők már túl vannak a szezonon, idén a legtöbben csak közepesnek mondható évet zárhattak. A termőterület 1 600 – 1 700 hektár, melyről 6 ezer tonna körüli mennyiséget takarítottak be. A koronavírus-járvány miatt adódtak munkaerőgondok, a közepes hozamokat viszont az árak kompenzálták – jegyezte meg az elnök.

Ledó Ferenc egyik zöldségfajtánál sem számít idén drasztikus árváltozásra a tavalyi évhez képest, azonban a heti árakban kisebb-nagyobb kilengések lehetnek.

FruitVeB / MTI