A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), mint élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, engedélyező hatóság a Sumi Agro Hungary Kft. (1016 Budapest, Zsolt u. 4.), mint ügyfél kérelmére indult hatósági eljárásban Magyarország egész területén engedélyezte az

Astra Rézoxiklorid (840 g/kg rézoxiklorid) gombaölő szer

hatályos engedélyokirattól eltérő szükséghelyzeti felhasználását dió kultúrában baktériumos és gombás betegségek ellen légi úton történő kijuttatással

a 2022. április 15-től 2022. augusztus 12. közötti időszakban

Jelen határozat alapján a szükséghelyzeti felhasználás mind a fenti klón engedéllyel rendelkező készítményre, mind pedig annak referencia termékére egyaránt vonatkozik.

Az engedélyező hatóság eljárása során megállapította, hogy a baktériumos és a gombás betegségek elleni permetezések a nagy koronamagasságú dióültetvényekben csak légi úton valósíthatók meg eredményesen úgy, hogy a felső koronafelület permetlé borítottsága kedvezőbb legyen. A dió kultúrában a baktériumos és a gombás betegségek ellen engedélyezett készítmények légi úton történő alkalmazása nem engedélyezett.

A készítmény légi felhasználásának engedélyezését tovább indokolja, hogy a kezeléseket nagy összefüggő felülettel rendelkező dióültetvényekben rövid időn belül kell elvégezni, amelyhez a felhasználók részére nem áll rendelkezése megfelelő géppark.

A felhasználást engedélyező 6300/792-2/2022 számú NÉBIH határozat innen letölthető le:

02-Astra-Rezoxiklorid_792-2_dio_Sumi-Agro_20220309_alairt

Sumi Agro Hungary Kft.

e-mail: info@sumiagro.hu

www.sumiagro.hu

Budapesti iroda: 1016 Budapest, Zsolt u. 4.