Az Agrárminisztérium FAO-val közös ösztöndíjprogramjának keretében közel 50 fejlődő ország több, mint 400 hallgatója végezhette el mester szintű tanulmányait magyar agráregyetemeken.

Dr. Ökrös Oszkár helyettes államtitkár az Agrárminisztériumban fogadta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Dél-Dél és Háromoldalú Együttműködésének (SSTC) igazgatóját, Anping Ye-t, hogy megvitassák a FAO és hazánk együttműködésének további bővítési lehetőségeit a „Globális Dél” fejlődése érdekében.

Az SSTC feladata, hogy hatékony nemzetközi partnerségeket hozzon létre, fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat és technológiákat fejlesszen tovább, innovációkat valósítson meg a mezőgazdaság és vidékfejlesztés területén a „Globális Dél” országaiban. Anping Ye hangsúlyozta, hogy a FAO SSC támogatási tevékenysége elsősorban a kisgazdaságokat és a fiatalokat célozza. Az igazgató elmondta, hogy szervezete kiváló kapcsolati hálóval rendelkezik, amely támogatást nyújthat Magyarország régióban folytatott fejlesztési tevékenységéhez.

Dr. Ökrös Oszkár helyettes államtitkár kiemelte, hogy Magyarország számára prioritás a magyar szakértelem átadása a fejlődő déli országoknak, a fejlesztési tevékenységünk során mi is kiemelt figyelmet szentelünk a kisgazdaságok támogatására. A helyettes államtitkár tájékoztatta az igazgatót az Agrárminisztérium ugandai agrár-szaktanácsadó képzési programjáról, melynek keretében a magyar szakértők évek óta kiemelkedő eredménnyel képeznek agrárszakembereket. Ökrös Oszkár beszélt az Agrárminisztérium FAO-val közös ösztöndíjprogramjáról is, amely által közel 50 fejlődő ország több, mint 400 hallgatója végezhette el mester szintű tanulmányait magyar agráregyetemeken, továbbá elmondta, hogy Magyarország részéről a következő években jelentős akvakultúra fejlesztési projekt megvalósítását tervezzük Kelet-Afrikában. A helyettes államtitkár és az igazgató megegyeztek, hogy mind a szaktanácsadó képzés, mind az akvakultúra beruházások tekintetében a FAO szakemberei és infrastruktúrája fokozottan segítik Magyarország törekvéseit a régióban.

A cikkhez szemlézett írások:

TOVÁBB BŐVÜL AZ AGRÁRMINISZTÉRIUM ÉS A FAO EGYÜTTMŰKÖDÉSE