A tavalyi évben a gazdálkodók 686,2 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, 6,6 százalékkal többet, mint 2021-ben. 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Gödöllőn a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) közgyűlésén arról beszélt, hogy 2022-ben 226 milliárd forint támogatást fizettek ki mezőgazdasági beruházásokra a gazdálkodóknak. Hozzátette, hogy ezzel – az 50 százalékos társfinanszírozást számolva – mintegy 452 milliárd forint beruházáshoz járulhattak hozzá.

A beruházások változatlan áras értéke 2010 és 2022 között 80,8 százalékkal bővült, ami hozzájárult az ágazat termelékenységének és nemzetközi versenyképességének javulásához – fűzte hozzá.

A vidékfejlesztési államtitkár elmondta, hogy a fejlesztéseken belül a magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat és a nehézségek ellenére 2022-ben újabb rekord született. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 385 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Alkatrészekre 80 milliárd forintot fordítottak, ami 12 százalékos növekedést mutat.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy a mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a Vidékfejlesztési Programnak. A precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázat iránt jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, például traktorok, kombájnok, permetezők, terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt – mondta.

Az eseményen átadták a MEGFOSZ szakmai díjait is. Feldman Zsolt Életpályamű díjat adott át Horváth Benedek részére.

A cikkhez szemlézett írások:

TECHNOLÓGIAI MODERNIZÁCIÓ ZAJLIK A HAZAI MEZŐGAZDASÁGBAN