Makrorégiós kutatási és innovációs menetrendjét ismertette a 11 közép- és kelet-európai agrárminisztérium alkotta BIOEAST kezdeményezés. 

A javaslat azokat a közös tudásszükségleteket és prioritásokat fogalmazza meg, melyek megválaszolása e térség országaiban a biológiai alapú erőforrásokban rejlő lehetőségek sokkal hatékonyabb kiaknázását szolgálja. A menetrend mellett 11 országspecifikus tanulmány is készült, amelyek külön-külön elemzik a tagállamok biomassza alapú gazdaságának potenciálját és fejlesztési lehetőségeit.

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a nemzetközi konferencián kiemelte, hogy a dokumentumok létrejötte kiemelt mérföldkőnek számítanak. A kutatási és innovációs irányok kijelölése nagyban segítheti a tudomány és gyakorlat közös gondolkodását, egymást támogató cselekvését, ami a jövőben egy fenntarthatóbb, magasabb fokú biztonságot eredményező erőforrás-használathoz vezethet.

Az Agrárminisztérium az a társminisztériumok és a hazai gazdasági szereplők részére is alkalmat biztosít arra, hogy a most bemutatott kutatási és innovációs menetrend és országspecifikus tanulmány megismerhető legyen. Emellett a bemutatott elképzelésekről véleményt lehet megfogalmazni, javaslatokat lehet tenni.

Magyarország elkötelezett abban, hogy a BIOEAST kezdeményezés működtetésében a továbbiakban is aktívan vegyen részt. Az Agrárminisztérium azzal számol, hogy a 2024-es magyar EU-elnökség kedvező lehetőséget biztosít a BIOEAST európai szerepvállalásának erősítésére és a szélesítésére irányuló magas szintű politikai egyeztetések lefolytatására.

A cikkhez szemlézett írások:

FONTOS MÉRFÖLDKŐ A BIOEAST ORSZÁGOK KÖZÖS KUTATÁSI TERVEINEK BEMUTATÁSA