Immár a 17. alkalommal került sor az európai TÉSZ-ek nemzetközi konferenciájára – Stájerország után ezúttal Spanyolország volt a házgazda.

November 22-én az Almería melletti Cabo de Gatában rendezték meg a termelői szervezetek (TÉSZ-ek) 17. nemzetközi kongresszusát (ICOP), amelyre szerte Európából érkeztek előadók és résztvevők. Az eseményt Wolfgang Braunstein, az osztrák GFA tanácsadó cég, a rendezvény szervezője, Aranzazu Martin, az andalúziai kormány almeriai küldötte, Juan Antonio Gonzalez, a Coexphal elnöke és Gonçalo Andrade, a Portugal Fresh elnöke mutatta be, aki moderátorként működött közre.

A délután első előadását Jan van der Blom, a Coexphal munkatársa tartotta, aki az almeríai kertészeti ágazat fejlődéséről beszélt, összefoglalva a kezdetek, azaz 1970 óta bekövetkezett változásokat (Jan 30 éve költözött Hollandiából Almeriába). A hajtató létesítmények területe immár 50 éve folyamatosan növekszik: ma Almeríában mintegy 33 ezer hektárnyi hajtatóüzem található, amelyek 500 millió európai polgár számára termelnek gyümölcsöt és zöldséget egész évben. A szövetkezeteken, mezőgazdasági szövetségeken vagy gyümölcs- és zöldségtermelők szervezetein keresztül megvalósuló együttműködés volt az egyik kulcsa ennek a sikernek. Mintegy 14 ezer termelő gazdálkodik a körzetben átlagosan 2,5 hektáron. Ilyen átütő sikert az ágazat nem lett volna képes elérni a fenntartható termelés iránti szilárd elkötelezettség és az integrált ellenőrzés bevezetése nélkül, amely érdekes módon 2007-ben, a Németországba exportált paprikában kimutatott növényvédőszer-maradványok okozta botrányt követően vált általánosan bevezetetté.

A következő előadó, Luc Vanoirbeek a gyümölcs- és zöldségágazat előtt álló kihívásokat mutatta be, külön kitérve az élelmiszer-hulladékok problémakörére. Tény, hogy ha az összes élelmiszerhulladékot egy országként képzelnénk el, akkor ez lenne a harmadik legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó az Egyesült Államok és Kína mögött. Kifejtette, hogy a közeljövőben a termelés fenntarthatósága valójában megszűnik önkéntes tényezőnek lenni, és a várható népességnövekedés és a bizonytalanság miatt törvényileg előírttá, kötelezővé válik, amit az EU a közös piacszervezési intézkedésekkel támogatni is fog.

A második szekcióban Simona Caselli, az AREFLH képviselője a fenntarthatóságról, az élelmezésbiztonságról és az éghajlatváltozásról beszélt, illetve ezek tükrében a gyümölcs- és zöldségcsomagolás fontosságáról értekezett.

Juan Carlos Pérez Mesa, az Almeríai Egyetemről a piacokkal és az Almeria körzet termelésével kapcsolatos kihívásokra összpontosított. Nemcsak a közvetlen tényezőkre, hanem a közvetett tényezőkre is, amelyek az előző években összesen 34,4%-os költségnövekedéshez vezettek, és ez  nem csak nagyobb kiadásokat, hanem magasabb kockázatot is jelent. Beszédében hangsúlyozta, hogy az európai fogyasztóknak helyes képet kell közvetíteni az almeriai mezőgazdaságról, hogy megelőzzék a fenntarthatóság szempontjából vezető ágazattal kapcsolatos tévhiteket.

Zárásként Raquel Aguado, a FEDEMCO munkatársa ismertette a fa csomagolóanyagok előnyeit, mivel ezek természetes, újrahasznosítható és újrafelhasználható anyagból készülnek, valamint beszélt az új Ecowoox tanúsítványról, amely az egyetlen olyan nemzetközi tanúsítvány, amely tanúsítja a fa csomagolás újrahasznosíthatóságát és újrafelhasználhatóságát.

A cikkhez szemlézett írások:

Strengths and challenges faced by European fruit and vegetable sector analyzed at ICOP