Hozzátette, nem olyan régen Németországból kaptak egy jelzést, miszerint spanyol áruként feltüntetett import paradicsom vizsgálata során kiderült, az Marokkóból származik. „Tudjuk, hogy a kereskedők egy része onnan vásárol, majd átcímkézés után spanyol termékként dobja piacra a tételeket. Ezt azonban az Európai Unió nem engedheti, ezeket az ügyeket fel kell deríteni és a tisztességtelen gyakorlatokat fel kell számolni” – mondta az elnök.

Elmondta, a zöldség-gyümölcs termelő TÉSZ-ek tagjai számára létezik elérhető támogatás, de csak nekik. Akik, nem tagok, azok nem kapnak segítséget. Így álláspontja szerint a támogatás pont azokhoz nem jut el, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá.

Joaquín Lopez elnök és a demonstráció során kidobott padlizsán (fotó: freshplaza.com)

„Európát nem érdekli, mi folyik Spanyolországban. Túltermelésről beszélünk, miközben a fogyasztás a fogyasztói árak miatt csökken. A költségek folyamatosan emelkednek. Például, egy kiló paprika Almeríából Németországba történő szállítása körülbelül 15 eurocenttel lett drágább, míg a forgalomba kerülés költségei 5 eurocenttel drágultak kilónként. A drágulás érzékelhető minden láncszemnél, azonban valahogy mégsem érthető, hogy lesz a polcokra kikerülve 5 euró annak a paprikának az ára, amiért a termelő 30 centet kap” – folytatta Lopez.

„Az alacsony árak miatt a termelő a termelékenység fokozásával, a mennyiség növelésével igyekszik kompenzálni a költségek növekedését. Azonban a magas fogyasztói árak miatt a vásárolt mennyiségek csökkennek. Az európai fogyasztó vesz két darab paprikát annyi pénzért, amennyibe egész rekesz kerül. A vásárolt mennyiségek növekedése nélkül nem lehet nagy mennyiségű árut levezetni” – tette hozzá. Szerinte amikor az áru értékesítésére kerül a sor, a termelőknek kicsit jobban oda kell figyelni arra, hogy vállalkozóként viselkedjenek és gondolkodjanak, nem szabad a teljes folyamatot a kereskedőkre hagyni.

A Szövetséghez már több ezer gazdálkodó csatlakozott és számuk folyamatosan nő. A napokban csatlakozott hozzájuk a Campoejido TÉSZ közel 300 paprikatermelője is. Akcióikkal az egyenlőtlen erőviszonyokra és a tisztességtelen piaci magatartásokra kívánják felhívni a figyelmet. A Szövetség 2019. év végén már szervezett demonstrációkat. A feszültséget jelzi, hogy néhol az esetleges atrocitásoktól tartva a rendőrséget is készültségbe vezényelték. A legnagyobb tüntetésen több ezer termelő vonult Almería utcáin, elégedetlenségét fejezve ki az alacsony árak és a szakmai szervezetek erőtlensége kapcsán. A megmozdulások várhatóan folytatódnak az idei évben is.

(források: teleprensa.com; diariodealmeria.es; freshplaza.com)
Összeállította: Hunyadi István szakmai igazgató / FruitVeB