Az almamoly károsítására keresi a hatékony megoldást?

Idén is nagy figyelmet kell fordítanunk az almatermésűek egyik legfontosabb ellenségére az almamolyra. E kártevő lárvája okozza a „kukacos” almát, körtét, birset, diót, ami miatt a gyümölcs idejekorán lehullik, kárba vész, vagy pedig a fogyaszthatatlanná teszi.

Almamoly

Az almamoly életciklusa

Az almamoly Magyarországon kettő, extrém meleg, hosszú nyár esetén három nemzedékben rajzik.

Az első nemzedék rajzása melegebb vidékeken április közepén, hűvösebb régiókban május elején kezdődik. Az első almamoly nemzedék még általában hűvös időben repül, a hímek és nőstények párosodása az első melegebb estéken zajlik le, amikor az este 9-kor mért hőmérséklet eléri a 15-16 ºC-t. Ebben az időszakban a nőstények még csak a levelekre, ágakra tudják lerakni a petéiket, hiszen ilyenkor még nincs fejlődő alma.

További hasznos tudnivalókat olvashat az almamoly életciklusáról az alábbi link alatt:

https://biocontmagyarorszag.hu/2021/05/07/az-almamoly-elleni-vedekezeshez-hasznaljunk-virus-keszitmenyt-hagyomanyos-akg-es-bio-ultetvenyekben/

Az almamoly elleni védekezés

Az egyik leghatékonyabb védekezési módszer az almamoly granulovírus alapú rovarölő szer: a Madex Pro alkalmazása.

Egész Európában, a természetben is megtalálható az almamoly granulovírus. Csak az almamoly lárváit betegíti meg, más fajokra, így természetesen az emberre sincs semmilyen hatása. Az almamollyal szemben viszont nagyon könyörtelen: már 2 vírusrészecske bekerülése a lárvába annak pusztulását okozza. Annyira hatékony, hogy még a nyugat-európai és az amerikai konvencionális almatermesztők is széles körben használják. Szerencsére az elmúlt pár évben hazánkban is a konvencionális termelésben is jelentős szerep jutott neki az almamoly elleni védekezés során.

A granulovírus csak a lárvákat öli meg, és csak úgy, ha a vírusrészecskék bejutnak a bélrendszerébe. Tehát a lárvának el kell fogyasztania a vírust.

Ha meg szeretné tudni, hogyan történik meg a vírusfertőzés a gyakorlatban? Kattintson az alábbi linkre:

https://biocontmagyarorszag.hu/2021/05/07/az-almamoly-elleni-vedekezeshez-hasznaljunk-virus-keszitmenyt-hagyomanyos-akg-es-bio-ultetvenyekben/

A Madex Pro használatának előnyei:

 • egyedüliként képviseli hazánkban a második generációs vírus készítményt, ami gyorsabb és hatékonyabb, mint a korábbi víruskészítmények a rezisztens molyokkal szemben,
 • táplálkozási attraktáns,
 • nagyon magas esőállóság: 60 mm és UV álló,
 • várakozási idők: 0 nap, virágzásban és szüret közben is használható,
 • akár 10 alkalommal is használható egy szezonban,
 • fagyasztva is folyékony,
 • alma, körte, birs, dió kultúrákban is felhasználható,
 • méheket és hasznos élő szervezeteket megkíméli,
 • kémiai rovarölő szerekhez adagolva azok hatását fokozza egyedi hatásmechanizmusa révén,
 • rezisztencia törő tulajdonság,
 • hagyományos, AKG, ÖKO termesztésben is felhasználható.

Hogyan védekezzünk az almamoly ellen a vírusok segítségével? – Madex Pro

További részleteket itt olvashat:

https://biocontmagyarorszag.hu/termek/madex-pro/

Védekezés a molykártevők ellen

Május végére szinte minden fronton számíthatunk a hernyók károsítására. A tarka szőlőmoly, keleti gyümölcsmoly, szilvamoly lárvái is aktívan kelnek, időszerű tehát a védekezés. A gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly rajzása is megkezdődött, a tömeges megjelenésük előtt érdemes átnéznünk, mit tehetünk a „váratlan vendégek” ellen.

A Lepidoptera (lepkék) rendjébe tartozó rovarok elleni védekezésre világszerte számos módszer áll rendelkezésre. Lepkehernyók ellen a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki (Btk) toxinkristályait tartalmazó készítményekkel védekezhetünk igen eredményesen, melyek hatásukat gyomorméregként fejtik ki.

Dipel DF speciális összetételének köszönhetően kizárólag lepkehernyók ellen hat, ezért megkíméli a hasznos élő szervezeteket és az emberre sincs negatív hatása. Szermaradékot nem képez. A hatást nem a baktérium, hanem a készítmény előállítása során izolált toxinkristályok biztosítják. Ennek köszönhetően a készítmény minőségét hosszan megőrzi és más szerekkel jól keverhető.

Dipel esetében a víz ph 5,5-6,5 között az optimális!

Kukoricamoly

 A kezelést követően a hernyók táplálkozás útján veszik fel a toxinkristályokat. Ezek a kártevő lárva tápcsatornájában, annak lúgos kémhatása miatt aktiválódnak és a bélfalhoz kötődve perforációt idéznek elő. Ily módon a kártevő hernyó táplálkozása (tehát a károkozás) rövid időn belül (0,5-2 óra) leáll és a lárva elpusztul.

Hogyan működnek a lepkehernyók elleni BT készítmények?

Egyedi, a hernyó bélrendszerét célzó hatásmódja miatt remekül illeszthető be a szerrezisztencia elleni stratégiánkba. A Dipel DF-et előrejelzés alapján, a fiatal lárvastádiumok (L1-L2) érdemes időzíteni, hiszen ezen hernyók táplálkozása a legaktívabb, így testtömegükhöz képest több hatóanyagot vesznek fel.

Gyapottok-bagolylepke

 

A Dipel DF kiemelkedik versenytársai közül magas toxinfehérje tartalmának köszönhetően. A hatóanyagot biztosító 4 féle toxinkristály különböző hatáshelyeken avatkozik be a hernyók emésztésébe – ezáltal nem csak a szerrezisztencia kifejlődése gátolt, de különösen széles hatásspektrummal és nagy hatáserősséggel is rendelkezik. 

Biológiai védekezés a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke ellen

További részleteket itt olvashat:

https://biocontmagyarorszag.hu/termek/dipel-df-biologiai-rovarolo-szer/

A készítményekkel kapcsolatos további információkért látogasson el honlapunkra vagy lépjen kapcsolatba a területileg illetékes Biocont szaktanácsadóval:

https://biocontmagyarorszag.hu/kapcsolat/