Az albán mezőgazdaság az utóbbi néhány évben viharos gyorsaságú fejlődést mutatott, különösen a növényházi hajtatás tekintetében. Külföldi befektetők és a kormányzat sokat tettek azért, hogy Albánia felkerüljön a zöldség és gyümölcstermesztés térképére.

A kedvező klimatikus adottságokkal, az olcsón és jól dolgozó munkaerővel Albánia lehet az Európai Unió kincsesládája. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor ezek az adottságok a széles nyilvánosság előtt is nyilvánvalóvá válnak majd. De addig is együtt kell működnünk a nyugati országokkal, hogy a jelenlegi növekedési ütemet tarthassuk –  mondta Edona Blakaj, a Connect Albania képviselője.

Az albán agrárminisztérium különféle támogatásokkal segítette, hogy a zöldséghajtató felület elérje az 1 000 hektárt. Ez hihetetlen nagy lökést adott a zöldségkertészetnek, a termelők a fejlesztéseknek köszönhetően egész évben képesek különböző paprikaféléket, paradicsomot, uborkát, cukkinit, brokkolit és karfiolt termeszteni. E mellett a szabadföldi zöldségek, mint a póréhagyma és a káposztafélék termelése is dinamikus fejlődést mutat. Az albán gyümölcstermesztés területén is komoly előrelépések történtek, egyre nagyobb teret nyer az áfonya, a málna és a szelídgesztenye, valamint szarvasgombával is sokan próbálkoznak.

Az albán szamóca első osztályú. Sok albán termelő korábban Görögországban dolgozott, ott tanulták meg a termesztés apró trükkjeit. Majd az ott szerzett tudást kamatoztatva hazajöttek és belevágtak. Ideális a klíma, jó a talaj, ez tanult és elhivatott szakemberekkel párosítva a jövőben Olaszországhoz hasonlóvá teheti az albán kertészetet, legalábbis ami a termelés volumenét illeti. Jelenleg a múltból hozott beidegződéseket kell levetkőzniük a termelőinknek, hogy tudjanak hinni abban, a termékeik Albánia határain túl is megállják a helyüket – mondja Edona.

A szomszédos országok mellett egyre nagyobb az érdeklődés az olasz kereskedők részéről, akik egyre több kertészeti terméket importálnak. A következő lépés a holland kereskedelmi kapcsolatok kiépítése.”

A Heather Wicks  (www.freshplaza.com/) cikke alapján írta és fordította:
Hunyadi István  FruitVeB Szakmai igazgatója