Vöröshagymában, mogyoróhagymában és fokhagymában a jelenleg engedélyezett készítmények közül a Benevia® rovarölő szer az egyetlen, amely egyszerre véd a hagymafélék két legjelentősebb, rejtett életmódú rovarkártevője (dohánytripsz, hagymalégy) ellen, ráadásul felszívódó hatásával magas hatékonyságot és hosszú tartamhatást biztosít.

A hagymalégy (Delia antiqua) bábállapotban telel át a talaj felső néhány cm-es rétegében. Az enyhe tél vagy a helyes vetésforgó be nem tartása esetén erős rajzásra számíthatunk a táblákon. Rajzás után az imágók a talaj felső rétegébe, vagy közvetlenül a növényre rakják a petéiket. A kikelő lárvák befúrják magukat a hagymatestbe, járataikkal károsíthatják a termés minőségét, esetleg a teljes növény is elpusztulhat.

A legelső tünetek alig észrevehetőek, a hagyma középső levelei halványzöldek, enyhén csíkozottak, akár mikroelem hiánnyal is összetéveszthetőek. Alaposabb vizsgálat során a lárvák megtalálhatók a 2-3. rétegben.

Nehezen megtalálhatók a tápanyaghiányosnak látszó áttelelő vöröshagyma állományban a hagymalégy lárvai és bábjai. (Harta, Bács-kiskun vármegye, 2023.05.11.)

A Benevia® rovarölő szer megfelelő védelmet nyújt a hagymalégy károsítása ellen, a kártevő pete, lárva és imágó alakjai ellen egyaránt. Hatását kontakt és felszívódó módon is kifejti. A magas hatékonysága és hosszú tartamhatása mellett kíméli a hasznos élő szervezeteket, így sikerrel alkalmazhatjuk anélkül, hogy kipusztítanánk a számunkra hasznos rovarokat.

A Benevia® rovarölő szeres kezelést előrejelzésre alapozottan, a peterakás időszakában célszerű elvégezni. Erős kártevőnyomás esetén célszerű önmagában kijuttatni! A legjobb hatás elérése érdekében mindenképpen használjunk nedvesítőszereket és állítsuk be a permetlé pH értékét 5,5-6,5 közé.

A rejtett életmódú, gyorsan szaporodó dohánytripszek ellen 0,75 l/ha Benevia® alkalmazása 2 héttel a kezelés után is védelmet nyújtott a hagyma számára (Derecske, 2020). Részletek a videóban:

Benevia® kijuttatása a tenyészidőszak elején, a kártevők első nemzedéke ellen a legideálisabb

További termékinformációk és felhasználási javaslat az FMC-Agro megújult weboldalán és termékkiadványában érhető el.

www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.