A talajerő-gazdálkodás módszereinek átértékelése, fejlesztése (zöld-; ásványi-, szerves trágyázás), a talajélet fenntartása és a hasznos szervezetek kímélése a termőtalajban az integrált és precíziós gazdálkodás legfontosabb követelményei közé tartoznak.

A talajerő-utánpótlás fenntartható és az alapanyagok szempontjából környezetbarát, erőforrás-hatékony megoldása kiemelt szerepet kap az EU agrár-innovációs törekvésein belül is. Ezzel összhangban jelenleg kidolgozás alatt áll a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv egyik kulcsfontosságú jogalkotási javaslata, mely a szerves vagy másodlagos nyersanyagokból előállított, innovatív termésnövelő termékek szegmensét hivatott harmonizálni, ösztönözve ezáltal az ilyen termékek használatát a lineáris gazdasági modell szerint előállított műtrágyák helyett („Proposal for a Regulation of The European Parliament and of the Council laying down rules on the making available on the market of CE marked fertilising products and amending Regulations (EC) No 1069/2009 and (EC) No 1107/2009”).

Az alábbi linken található kiadvány, mely az Európai Innovációs Partnerség „Termelékenység és fenntarthatóság a mezőgazdaságban” (EIP-AGRI) programja keretében készült, kiválóan összefoglalja az egészséges talaj szervesanyag-tartalmának fontosságát:

https://ec.europa.eu/eip/agriculture/sites/agri-eip/files/eip-agri_brochure_soil_organic_matter_hu_web.pdf

Az AgriForValor projekt a biomasszán alapuló új, piacilag stabil értékláncok kialakítását célozza. A projekt 2017 januárjában megrendezett workshopján körvonalazódott, hogy amezőgazdasági melléktermék-hasznosításon belül kiemelten fontos a talajerő-utánpótlás, a talajjavító készítmények témaköre, ezért ezt választottuk a 2017. május 10-én megrendezésre kerülő innovációs ötletbörze témájául, célul tűzve ki, hogy a rendezvény keretében összegyűjtsünk olyan innovációs ötleteket, melyek körvonalazzák egy új értéklánc kialakítását.

A rendezvényre május 7-ig lehet jelentkezni, ezen az űrlapon: https://goo.gl/zxoRlu

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Remélem, megtisztelt minket a részvételével.