Már 100.000 euró felett elvonható lesz a területalapú alaptámogatás. Mégsem a méret a lényeg. A szabályozás lehetővé teszi, hogy az innovatív és sok munkáskezet igénylő gazdaságok egy esetleges támogatási plafon mellett is jobban járjanak. Mezei Dáviddal, a Magyar Takarékbank Zrt. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk az agrártámogatásokról.

A 2021–2027-es uniós költségvetésről szóló megállapodás mellett a KAP jövőjét illetően is fontos döntések születtek júliusban. A gazdák kedélyeit igencsak borzolja a klíma- és környezetvédelmi elvárások szigorodása. Mire számítsunk?

– Az egyik elvárás az, hogy zöldcélokra, sőt, ha szó szerint vesszük az uniós csúcson született döntést, akkor kifejezetten klímacélokra a tagállamra jutó uniós kifizetési borítékon belül 40 százaléknyi forrást kell áldozni. Ebben még nincsenek benne a környezetvédelmi célokra, pl. a biodiverzitás növelésére fordítandó összegek. Úgy vélem, ahhoz, hogy ezt az elvárást teljesíteni tudjuk, az egyes pillér kifizetéseinek is legalább 40 százalékát zöldcélokhoz kell kötni. Viszont az új „zöldítési” kifizetések feltételeit ki lehet alakítani úgy, hogy azok kevésbé konzerváló, sokkal inkább technológiai előrelépést jelentő, innovatív, de egyben környezetkímélő eljárásokat eredményezzenek.

Gönczi Krisztina cikkét az agraragazat.hu oldalon olvashatják!