Úttörőként jelent meg itthon a „Veresi Szamóca”, a jól ismert Veresi Paradicsom Kft. üvegházaiban, ahol mostantól a paradicsomok mellett 2 hektáron fognak egész télen édes és egészséges szamócákat is termeszteni innovatív, hidrokultúrás rendszerrel.

Veresi Szamóca a paradicsomban – Október 27-én egy igazán különleges esemény került megrendezésre Veresegyházon, ugyanis a Veresi Paradicsom Kft. ünnepélyes keretek között mutatta be a legújabb brand-jét, a Veresi Szamócát, és vezette körbe a meghívottakat a pirosló szamócákkal tarkított, végeláthatatlan sorokat rejtő üvegházában.

Értékes gondolatok, az előremutató projekt és tudományos munkák megismerése

A rendezvény nyitásaként Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere köszöntő beszédében idézte fel a Veresi Paradicsom születésének történetét. Elismerően szólt arról, ahogyan a kezdetekkor talán távoli célnak tűnő korszerű üvegházas paradicsomtermesztés létrejött Veresegyházon, és évről évre fejlődve elérte azt a színvonalat, amit ma képvisel, és miképpen elindította most az üvegházi szamócatermesztését is.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese gratulációját fejezte ki ahhoz, hogy a Veresi Paradicsomnak sikerült egy „igazi paradicsom brand-et” és országos hírnevet felépítenie innovatív technológiák használatával. Kiemelte, hogy a minisztérium fontos célja a digitális fejlesztések, képzések, mesterséges intelligencia jövőbeli további építése. Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a korábbi felszólalóhoz kapcsolódva megerősítette, hogy létfontosságú az agrárium és technológia még szorosabb összefonódása. 2023-tól ezért külön terv fog szerepelni a KAP-ban az agrárszektor technológia és innovációk által történő fejlesztésére. Ebben 4 fő intézkedési kör, – a tanácsadás, képzés, innováció és digitalizációt fog szerepelni. Záró gondolatként  Széchenyi Istvánt idézve hívta fel a figyelmet arra, hogy az agrárium jövője nem a földeken, hanem sokkal inkább a mezőgazdasági termelők tudásán fog állni. dr. Tuzson Bence kormányzati államtitkár pedig arról beszélt, hogy mindig is döntő jelentőségű volt az, hogy miként tud válságban reagálni egy vállalat. Úgy látja, hogy a Veresi Szamóca egy példaértékű választ adott a paradicsomtermesztésben megjelenő ToBRFV vírus és a megnövekvő energiaárak adta válságra. „A szamóca termesztésének régóta hagyománya van Veresegyházon, ugyanakkor ezt most a Veresi Szamócával sikerült beemelni csúcstechnológiai szintre.” –tette hozzá.

Pásztor Béla -polgármester, Veresegyház

A kertészeti vállalat számos kiemelkedő szakmai partnerrel és kutatóval dolgozik együtt, akiknek a munkáját rövid előadásokból is megismerhettük. Dr. Helyes Lajos, a MATE professzora ismertette azokat az előzetes eredményeket, amelyeket a Veresi Paradicsommal konzorciális pályázat keretében eddig elértek. A kutatásban olyan LED fényforrás optimalizálására törekednek, amellyel a jövőben maximálisan ki lehet elégíteni a téli növényházi termesztés specifikus fényigényeit. Szintén kutatói együttműködés keretében mutatta be Dr. Urbányi Béla a MATE Halgazdálkodási Tanszék vezetője, hogy az üvegházi zöldségtermesztésben hogyan hasznosítható az akvapónia, és milyen új lehetőségeket rejthet még magában ez a technológia. Zárásként Dr. Kiss István, a Bay Zoltán Kutató Intézet divízió igazgatója beszélt arról, hogy a piacon felmerülő fejlesztési akadályok által vezérelve, milyen kutató-fejlesztő munkákat végeznek, és miképpen segítik a Veresi Paradicsomot és a Veresi Szamócát innovatív megoldásokkal, elsősorban mikrobilológiai fejlesztésekkel.

A Veresi szamóca születése –válasz a válsághelyzetre

Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezető igazgatója előadásában rávilágított azokra a tényezőkre, amelyek következtében itthon úttörőként indult el a Veresi Szamóca, reagálva ezzel a válságok által felállított akadályokra. A vállalkozás életében az elmúlt időszakban hatványozottan érkeztek a válságtényezők, amelyek az üzleti stratégia átalakítására késztették a vezetést. Három fő kihívással kellett megküzdeniük, ilyen volt a Covid-19, a növényeket sújtó ToBRFV vírus, illetve a jelenlegi gazdasági- és energiaválság. A paradicsom palántákban megjelenő ToBRFV – amely a növényekre nézve végzetes vírus, ugyanakkor emberi egészségre semmilyen kockázattal sem bíró – felére csökkentette a lehetséges tenyészidőszakot és a terméshozamokat. Az energiaár válság okozta megnövekvő költségek és ennek fogyasztói árakban való nem megfelelő letükröződése pedig veszélyeztette a kertészet rentabilitást. A válságból kivezető utat egy előremutató fejlesztésben látták. Kertészeti szakemberek tanácsaival és holland, belga példákat megvizsgálva jutottak arra a döntésre, hogy üvegházi szamócatermesztésbe kezdenek bele.

Márkus Zsolt -ügyvezető igazgató, Veresi Paradicsom Kft.

Az üvegházi szamócatermesztés, azért is lehet egy ígéretes irány, mert a termesztés energiaszükséglete jóval alacsonyabb, mint a paradicsomé, továbbá ezzel képes lesz a vállalat a téli időszakban is biztos hazai forrásból, egészséges, minőségi és a nyári szamóca ízét idéző gyümölcsöt kínálni a fogyasztóknak.

A szamócák termesztéstechnológiája az üvegházban

A szamócák termesztéstechnológiája több dologban is eltér a paradicsométól, így alapvető átalakításokat is el kellett végezni az induláskor. A palánták itt is hidrokultúrás rendszerben vannak termesztve, hasonlóan a paradicsomtermesztéshez – függesztett asztalokon és sorokban -, ugyanakkor a termesztőközegnek szolgáló kókuszrost és perlit keverék nem matracokban található, hanem ültető cserepekben, melyekben kettesével fejlődhetnek a növények. Érdekesség, hogy a szamócáknak különös igényük van a rendkívül tiszta öntözővízre, így tisztítóberendezések fejlesztése is szükségessé vált, továbbá más biológiai növényvédelmet is igényel a paradicsomhoz képest. Az energiaválságban az egyik legnagyobb előnyt jelenti a szamóca azon tulajdonsága, hogy a termesztéséhez elegendő a 13-15 oC, ami összevetve a paradicsomtermesztés kb. 20 oC –jával, számottevő különbség. Ahhoz, hogy fenn lehessen tartani a szükséges hűvös klímát, automatizált vízköd képző rendszer is fel lett szerelve. A termesztésben a korábbi nátrium lámpák helyett energiatakarékos és korszerű LED pótmegvilágítás is ki fog épülni, ami tovább csökkenti majd az energiaszámlákat.

A szamóca palánták az augusztusi telepítést követően mostanra már lassan beérlelik az első nagy szüretre való ízletes gyümölcsüket, hogy aztán a 1-2 héten belül már az üzletek polcaira kerülve lássák el a fogyasztókat, az energiaáraktól függően remélhetően egész télen.

További vásárlással kapcsolatos információkért keresse a Veresi Paradicsom munkatársait, látogasson el facebook oldalukra, vagy kattintson az alábbi gombra, hogy megtekintse webshopukat!

Galéria:

István Gábor -FruitVeB