Rendkívül hatékony és gazdaságos megoldás volt a kultúrnövények szabadföldre történő palántázása előtti rovarölőszeres-bemártás, amely hosszantartóan védte palántáinkat a rovarkártevők ellen ebben az igen kritikus, korai időszakban. A sorozatos hatóanyag-kivonások érintettek számos rovarölő készítményt és egy jó időre el kellett búcsúznunk ettől az igen közkedvelt palántaáztatásos módszertől is, drasztikusan megnehezítve ezzel a gazdák életét!

Immáron ismételten megnyílik a lehetőség egy új rovarölő hatóanyagot tartalmazó készítmény, a Verimark® 20 SC használatával, melyet a káposztafélék (fejes káposzta, karfiol, brokkoli, bimbóskel) kiültetése előtt, a palánták bemártásával lehet kijuttatni és véd a jelenleg óriási problémát okozó kis káposztalégy károsítása ellen. A kis káposztalégy nyüvei rágásuk nyomán járatok keletkeznek, a megtámadott növények növekedése lelassul, megsárgulnak, elfonnyadnak és elpusztulnak.

A Verimark® 20 SC hatóanyaga a Cyazypyr® mely a diamid csoport (IRAC:28) második tagja és az első a csoportból, amely a rágó (lepke és bogár lárvák) és szívó kártevők (tripszek, levél- és molytetvek) és bizonyos légykártevők ellen egyaránt hatásos. Az engedélyezett kultúrnövények többségében a Cyazypyr® egy új hatásmechanizmust képvisel, ezáltal használatával meg tudjuk előzni, vagy az esetlegesen már kialakult rezisztenciákat meg is tudjuk törni.

A kertészeti termesztés során előforduló, leggyakoribb kártevők teljes skálája ellen védelmet nyújt. Hatását kontakt, transzlamináris, illetve felszívódó módon is kifejti, vagyis a növényben jól szállítódik. Növénybe felszívódva hosszan megőrzi biológiai aktivitását, így hosszú hatástartamot biztosít. Hatását az izom-összehúzódás gátlása révén éri el. A célkártevők táplálkozását a kezelés után pár perccel leállítja, ezáltal nemcsak a növényi szövetek károsodása, hanem a szívókártevők által terjesztett vírusok átvitele is ellehetetlenül. Kártevő fajtól és fejlettségüktől függően a teljes pusztuláshoz 24-48 óra szükséges.

Fejes káposztában, karfiolban, brokkoliban és bimbóskelben a tavaszi káposztalégy ellen a palántákat kiültetés előtt, 2 lombleveles állapottól 5 lombleveles állapotig, de legkésőbb augusztus 15-ig kell felszívatni, 15 ml / 1000 db növény mennyiségben. A kezelést megelőző napon a palántákat lehetőleg ne öntözzük, hogy a növények a növényvédő szert felvegyék. É.V.I: nk. (az előírt technológia betartása mellett).

A tökéletes rovarkártevők elleni védettség mellett ki tudjuk használni a Verimark® 20 SC-ben található Cyazypyr® hatóanyag termésnövelő, vigornövelő hatását is, mely tovább emeli nyereségességünket. Világszerte elvégzett termesztési kísérletek igazolták, hogy a Cyazypyr®-t alkalmazó termesztéstechnológiáknál 74%-ban növekedett a hozam, egységesebb, piacosabb termést takaríthattak be. A káposztafélék esetében erősebb kezdeti fejlődés, koraibb fejesedés, végül magasabb hozam tapasztalható.

A Verimark® 20 SC kezelés hatása (balra) a fejeskáposzta kezdeti fejlődésére, kiültetés után 13 nappal

Az egy napon kiültetett káposztatáblában szabad szemmel is jól látható, hogy a Verimark® kezelés (jobbra) jelentősen növelte a káposzta vitalitását, 2-3 héttel előrébb volt a más rovarölő hatóanyaggal kezelt (balra) káposztapalántákhoz képest. (Fajsz, 2020.)

További információk: www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.