Németország spárga nagyfogyasztónak számít, az AMI (Agrarmarkt Informations GmbH) adatai szerint a tavalyi évben az egy főre eső éves átlagos spárgafogyasztás 1,2 kilogramm volt. Ez, figyelembe véve az ország lakosainak 83 milliót meghaladó számát, közel 100 ezer tonna elfogyasztott spárgát jelent. A spárgafogyasztást részletesebben vizsgálva az adatokból kitűnik az is, hogy a német vásárlók a fehér spárgát részesítik előnyben, az 1,2 kg/fő/év mennyiségből 0,93 kg fehér spárga volt a tavalyi évben. Ami a kiadásokat illeti, egy német háztartás átlagosan 8,82 eurót költött egy kiló spárgára tavaly. A németországi spárgatermesztés 2020-ban 107 ezer tonnás termésmennyiséggel zárt, ami az átlagosnak mondható eredmény (2010-ben 89 ezer tonna, a 2018-a rekord termésű évben pedig 133 ezer tonna volt a termés mennyisége, az elmúlt évtizedben ebben az e két érték közötti intervallumban mozgott a Németországban termelt spárga mennyisége). A vezető termelő régió Alsó-Szászország, 30 ezer tonnát közelít volumennel. Brandenburg és Észak-Rajna-Vesztfália 20-20 ezer tonnával állnak a második helyen, Bajorország körülbelül 15 ezer tonna spárgát állít elő egy évben.

A német fogyasztók a hazai termelésű spárgát preferálják, a belföldön termelt mennyiség 85%-a német fogyasztók kosarába kerül. A szezon indulása nem csak a fogyasztók, de a termelők számára is izgatottsággal teli időszak, mivel a kezdés időpontja erősen időjárásfüggő. A bakhátak tetején megjelenő repedések jelzik, hogy a hőmérséklet megfelelő volt és friss hajtások készen állnak a betakarításra. Az ország déli részén jellemzően pár nappal hamarabb kezdődik a spárga szedése, mint az északabbra fekvő termőterületeken, de március végén a spárgaföldek országszerte mindenhol bíztató jeleket mutattak.

A Rajna-vidéken a szedések már a 12. héten megindultak, az értékesítés ekkor még a termelői piacokra és közvetlen a termelőtől történő vásárlásra korlátozódtak. Ezen a vidéken a nagyobb mennyiségeket húsvét után kezdik el betakarítani idén. Brandenburg tartományban április 8-ra várják a szezon indulását.  Alsó-Szászországban majd a 15. héttől várhatóak jelentősebb tételek a helyi termelésű spárgából, itt a húsvétot megelőző hét fagyos éjszakái késleltették az indulást és az előrejelzések szerint még az ünnepet követő napokon is hidegekre kell számítani. A termelők még mindig a szezonális munkaerő kérdésével vannak elfoglalva, így a szezonkezdet csúszását most kevésbé bánják.

Húsvét előtt a Németország déli részén fekvő spárgatermő körzetekben is nagy volt még a bizonytalanság. A hideg időjárás miatt itt is a húsvétot követően számítanak az első szedésekre, de iparági szereplők szerint könnyen előfordulhat, hogy ha marad a csapadékos, hideg idő, akkor a szedések csak a 15. hét közepén indulnak majd meg. A szokásosan Kelet-Európából érkező szezonális munkaerő kérdése errefelé is élénken foglalkoztatja a termelőket, mivel egy hirtelen bekövetkező felmelegedés most már könnyen „berobbanthatja” a németországi spárgaszezont.

Bizonytalanság minden téren

Az egyik nagy kérdés, ami izgalomban tartja a németországi termelőket, hogy a koronavírus okozta helyzetben lesz-e időben érkező és elegendő számú munkás a német spárgaföldeken? A másik, nem elhanyagolható kérdése a termelői oldalnak az, mi történik majd a vendéglátó szektorral? A vendéglátás klasszikusan nagy felvevője a spárgának Európa-szerte, azonban ha a korlátozások életben maradnak, akkor a korábban jól bevált értékesítési csatornák sem működnek majd. 

Az is élénken foglalkoztatja a termelőket, vajon a megnövekedett termelési költségeiket az áraikban realizálni tudják-e majd? A távolságtartási és higiéniai szabályok betartása költségekkel jár, például a szálláshelyeken csak kevesebb munkást lehet elhelyezni, a dolgozók munkába és munkából szállítása szintén körülményesebb, stb. Ezeket a költségeket valahol érvényesíteni kell, de kérdés, hogy a piac ezt hogyan tolerálja majd? Ami pedig a legfontosabb, elkerüli-e az egyes termelőket a fertőzés, vagy egy esetleges karanténintézkedés miatt meghiúsul a betakarítás? Ilyen és ehhez hasonló kérdések azok, melyek a németországi spárgatermelőket foglalkoztatják most és tartják még hetekig izgalomban. 

A nyugati országrészben, az Alsó-Rajna vidéken kicsit optimistább a hangulat, itt a tavalyihoz képest 14 nappal később indultak a szedések, ami a hidegebb időjárásnak köszönhető. Már március második hetétől kapható volt az áruházakban itt termesztett spárga, igaz, hogy ezek a tételek még fűtött termesztésből származtak. A fóliatakarású szabadföldi állományokat március végén kezdték szedni és egyelőre jók a kilátások mind a hozamokat, mind a minőséget illetően.

(forrás: freshplaza.com, landgard.de)

Hunyadi István