Friss hírek

A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség közleménye

A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség az alábbi közleményt szeretné közzé tenni az elmúlt napok a Greenyard Hungary  Kft  által gyártott fagyasztott zöldségek visszahívását érintő hírekkel kapcsolatban.

Egy hír megjelenítésének mikéntje , – illetve az azóta a témához kapcsolódó  írások – akár akaratlanul is  nagyon súlyos piaci károkat okozhatnak egy ágazatnak, amelyik fontos szerepet játszik a zöldség-gyümölcs fogyasztás általános növelésében, és szezonon kívüli bővülési lehetőségek kiaknázásában. Ugyanakkor  van egy terméke –  a gyorsfagyasztott kukorica – melyben az ágazat piacvezető Európában.

A NÉBIH bejelentése alapján a gyártó nem hibázott, amikor elővigyázatosságból visszahívta termékeit A gyártó a gépsort azóta  átalakította, a fertőzés forrását fertőtlenítéssel megszüntette, a gyártás próbaüzem szinten megindult. Ezért hangsúlyozzuk, hogy az eltúlzott negatív hírek terjesztése beláthatatlan következményekkel járhat.  Tagvállalataink vallják, hogy  ez az ágazat  igazán jó minőségű és egészséges terméket állít elő, elkötelezettek, és az elvárt gondosság mellett végzik tevékenységüket. Emiatt is fontosnak érezzük, hogy a tájékoztatás egy ilyen sajnálatos eset kapcsán is teljes körű és objektív legyen.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy  a lisztéria (több alfajjal)  egy elsősorban talajban élő baktérium, aminek rendkívül gyakori az előfordulása a természetben.  A fertőzést elkerülni nagyon egyszerű: 3-4 percig főzni kell a terméket felhasználás előtt, és akkor ezek a baktériumok (sok más baktériumhoz hasonlóan) elpusztulnak. A kicsomagolt  gyorsfagyasztott zöldségek mindegyikén található elkészítési utasítás, aminek követése és betartása garantáltan megakadályozza a baktériumok elterjedését és a fertőzés kialakulását.

Minden élelmiszeren van valamilyen mikrobiológiai jelenlét. Vannak, amelyek veszélyt jelenthetnek. Azonban megfelelő határérték mellett és az előírás szerint elkészítéssel ezek sem okozhatnak gondot. Azt is tudni kell, hogy a -18 C-fok alatti hőmérsékleten a mikróbák nem pusztulnak el, tehát amikor felengedtetjük ezeket, újra virulensé vállnak. A fertőzés megelőzésének egyszerű és jó hatásfokú lehetősége tehát a következő: a termékeket főzés után kell fogyasztani, a főzést felengedtetés nélkül, forró folyadékban kell kezdeni  és az újraforrástól számítva legalább 3-4 percig forralni. A felengedett terméket ne fagyasszuk vissza és ne használjuk fel a későbbiekben sem. Mindezeket a tasakon található felhasználási javaslat minden esetben tartalmazza.

Ki szeretnénk azt is emelni, hogy egy tipikus magyar  élelmiszerüzem, zöldség feldolgozó szigorú és rendszeres ellenőrzésekkel, minőségbiztosítási rendszerekkel igyekszik garantálni   a fogyasztók felé, hogy az általa előállított feldolgozott élelmiszer nem csak egészséges, de biztonságos is.

Ezt szolgálja ez a termékvisszahívás is, ami a felelősség vállalást is igazoló preventív lépés, és messze nem azt jelenti, hogy a visszahívott termékek feltétlen fertőzöttek, különösen nem, hogy  mérgezők lennének. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy tagvállaltaink egyeztetve/közösen lépnek a veszély elhárítása és a további fertőzések megelőzése érdekében. Külső szakértők bevonásával korszerűsítik és aktualizálják az ágazatban korábban kidolgozott  Jó Higiéniai Gyakorlat és Jó Gyártási Gyakorlat eljárás köteteket, amelynek változásait beépítik a HACCP rendszerükbe. A jelenlegi gyártási időszakban a kialakult helyzetet kezelendő a feldolgozók az alapanyag-termelőkkel, farmerekkel egyeztetve, értékmentésként igyekeznek átvállalni a megtermett nyersanyag feldolgozását, a termelők veszteségének elkerülése érdekében .

2018. július 8.

Sebesta Péter
Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség
elnök

2 hozzászólás

 • Kedves Péter!

  Mi van akkor, ha valaki gőzölve párolja a zöldségeket, amit ált. pont azért tesz, hogy ne főzze rommá? Sok esetben nem életszerű, hogy a zöldségeket forraljuk. Számos ételt tudok sorolni, aminek pont az a lényege, hogy ne forraljunk.

  Mellesleg itt nem arról van szó, hogy például egy hétig volt fertőzött a termék, hanem ÉVEKIG! Több évig nem sikerült ezt felfedezni? Ez alapszintű problémákat vet fel a gyártási folyamatokban.

  Persze, lehet, hogy én gondolom rosszul, nem vagyok szakember. Csak egy fogyasztó vagyok, akit eleve megkárosítanak azzal, ha a zacskóra azt írják, hogy PRÉMIUM termék és ugyan az a silány (fertőző) zöldség van benne, mint a saját márkás gyengébb minőségnek címkézett termékekben!

  Tehát, az ágazatnak szerintem nem az okoz kárt, ha írnak róla, hanem az, ha ilyen termék gurul le a csomagolósorról.

  • Kedves Hozzászóló (Elf),

   Köszönjük, hogy hozzászólt és igyekszem érdemben válaszolni a felvetéseire.

   A minden gyorsfagyasztott terméken szereplő felhasználási javaslat éppen a fogyasztó biztonságát garantálja. Amennyiben ettől eltér, kockázatot vállal.
   Úgy gondolom, hogy 3 perc főzés és a „rommá főzés „ között van különbség, és megértem a törekvését is, de a biztonság ezt a 3 percet megkívánja.
   Magyarországon éppen ezért nem történt fertőzés, mert ezeket az előírásokat betartották a fogyasztók !

   A másik gondolatára reagálva, nagyon fontos azt hangsúlyozni, amit a NÉBIH is több fórumon kijelentett, hogy az ellenőrzött termékek mikrobiológiai határértékei az EU-s ( és így természetesen a magyar) előírásokban kötelező maximális határértéken belül voltak.
   Ahogy azt korábban leírtuk, az életünkben együtt élünk baktériumokkal, amelyek természetes részei az élővilágunknak. Egy feldolgozó ágazatnak az az egyik legfontosabb feladata, hogy az élelmiszer feldolgozása során a mindenkor hatályos élelmiszer-biztonsági előírásokat maradéktalanul betartva, és ezt folyamatosan és sorozatosan ellenőrizve dolgozza fel a beérkezett nyersanyagot.
   Itt is ez történt, és a termékvisszahívást nem az indokolta, mert minden termékben találtak volna lisztériát. A visszahívás a prevenció jegyében fogalmazódott meg, a fogyasztók biztonságát, egészségét maradéktalanul szem előtt tartva.
   Különösen fontos ismételten hangsúlyozni: nem került silány termék a piacra, és abban is biztos vagyok, hogy a hazai feldolgozó üzemekben feldolgozott zöldség nem jelent fertőzési kockázatot sem most, sem a jövőben, ha a felhasználási előírásokat fogyasztáskor betartjuk!

   Köszönöm még egyszer hozzászólását, és jó egészséget kívánok Önnek, és remélem, hogy jövőben is rendszeres fogyasztója lesz az ágazatunkban előállított, remélhetően jó minőségű, adalékanyagoktól mentes feldolgozott zöldségeknek.

   Üdvözlettel: Sebesta Péter

Mi a véleményed?

Tovább az eszköztárra