2021 januárjában az Európai Unió RASFF rendszerében riasztás jelent meg, mely szerint magyar eredetű gyorsfagyasztott csemegekukorica került visszahívásra. A visszahívott hűtött saláta termékekben a svájci vállalat által végzett minőségellenőrzési vizsgálatok során Listeria monocytogenes szennyeződést mutattak ki. A visszahívás részletes vizsgálata folyamatban van.

A MHKSZ kukorica előállító tagjai, az Agrosprint Zrt., a Fevita Hungary Zrt., és a Kabafrost Kft. szeretné tájékoztatni partnereit, hogy az általuk előállított gyorsfagyasztott csemegekukorica semmilyen kapcsolatban nem volt a visszahívásban érintett termékkel.

Az MHKSZ fent említett tagjai és a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. szakmai együttműködése révén kidolgozásra került egy átfogó, önkéntes auditálható Listeria Megelőzési Rendszer, melynek célja a Listeria monocytogenes előfordulási kockázatának jelentős csökkentése a gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcstermékeket előállító üzemekben. A rendszert több telephely és más csatlakozó vállalat is sikeresen bevezette.

Fontos kiemelni, hogy a gyorsfagyasztott csemegekukorica és más gyorsfagyasztott zöldségtermékek hőkezelése minden esetben szükséges a termék elfogyasztása előtt, hiszen ez a hőkezelés pontosan a termékekben, az ipari jó gyakorlat alapján meghatározott határérték alatti mennyiségben esetlegesen előforduló Listeria monocytogenes elpusztítására is szolgál.

(forrás: mhksz.hu)