A 2015. évi hivatalosan lezárt adatok szerint a világ almapiacán 65,97 milliárd érték képződött. A 2007-2015 évek közötti időszakban folyamatos növekedés volt megfigyelhető, átlagosan 4,5 % évente. A fejlődés természetesen nem volt kiegyenlített, voltak kiugró évek is, mint pl. 2013., amikor a növekedés az előző évhez képest 28 %-os volt. Abban az évben az almapiaci bevételek összesítve elérték a 84 milliárd dollárt.

Az termelő országok közül abszolút első helyen álló Kína 2015-ben 42,13 millió tonnás termésével a világ almatermelésének 48 %-át adta. A második az Egyesült Államok, 5,75 millió tonnával. Lengyelország a globális termés 4 %-ával a harmadik helyen végzett. Az említett időszakban a kínai termelés növekedése átlagosan 5,3 % volt évente. Az Egyesült Államok tempója némileg lassabb volt, átlagban évi 4,2 %-os növekedésre volt képes. A fejlődés ütemét tekintve Lengyelország végzett az élen, a vizsgált években átlagosan 15,8 % volt a növekedés.

Az adatokból az látszik, hogy a világ almatermelése lassan, de biztosan növekszik. Új szereplők is megjelentek a piacon, mind a termelői, mind a fogyasztói oldalon. A termőterület jelenleg 5,2 millió hektár körül van, az utóbbi évtizedben évről-évre 1 % körüli értékkel bővült. Az átlaghozam valószínűleg a terjedő korszerű technológiáknak köszönhetően a 18 tonna/hektár értéket közelíti. Viszonyításképpen, az átlaghozam az ezredforduló környékén valahol 15-16 tonna körül mozgott.

A 2017/2018 almapiaci évnek hivatalosan is vége, az európai hűtőházakból július folyamán az utolsó tételek is kifutottak.  Az új termés betakarítása Európa keleti felén már megkezdődött, Lengyelországban az igen korai érésű nyári almák szedése már június utolsó hetében elindult. A szokatlanul korán felmelegedő időjárásnak köszönhetően általában véve elmondható, hogy a természet két héttel előrébb jár a megszokottnál.

A tavalyi szezont meghatározó európai fagyhullám szinte minden tagállamban károkat okozott. Az tagállamok összesített adatai szerint az európai almatermés 2017-ben 9,34 millió tonna volt. Ez mintegy 3 millió tonnával kevesebb, mint a megelőző három év átlaga és bő 1,5 millió tonnával marad el a megelőző 10 év átlagától. A tavaszi fagyok legnagyobb vesztese egyértelműen Lengyelország volt. Az előzetes termésbecslés még 2,87 millió tonna lengyel almáról szólt, végül a hivatalos összesítésben ennél is sokkal kevesebb, 2,65 millió tonna alma szerepelt. Ez 35 százalékos kiesést jelentett az előző évi terméshez képest. Bár voltak tagállamok, ahol a termelés volumenét tekintve jóval nagyobb arányú volt a kiesés (például Belgiumban 70 % körüli) a gazdasági jelentőséget tekintve mégis a lengyelek szenvedték meg legjobban az időjárás következményeit. 

Az idei évi várakozások az európai almatermésre vonatkozóan optimistának mondhatók. Kisebb-nagyobb természeti csapások ugyan előfordultak több tagállamban is, de országos vagy régiós kiterjedésű események nem történtek. Az időjárás is kedvezően alakult, így a meghatározó európai termelő országok jó termésre számítanak.

A tavalyi évi hiányhelyzet után igen nagy érdeklődés övezi a 2018/2019 almapiaci szezonkezdetet. Augusztus 8-10. között kerül megrendezésre Varsóban a már hagyományosnak mondható Prognosfruit konferencia, ahol Európa és a világ almatermelői osztják meg információikat a várható helyzettel kapcsolatban. A konferencián a FruitVeB is képviselteti magát, így első kézből értesülhetnek a legfrissebb almapiaci hírekről.

Hamarosan részletesebb almapiaci információkkal jelentkezünk!!!

FruitVeB Csapata