A paradicsomot és paprikát is károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) 2018. óta ismert károsító Európában. Az Európai Unió nyugati tagállamaiban jelent meg, így Spanyolországban Franciaországban és Hollandiában. 2020-ra elérte az összes ismert, illetve nagyobb kertészeti kultúrával rendelkező európai országot, hivatalosan 14 tagállamban mutatták már ki a vírus jelenlétét.  Hazánkban idén bukkant fel két kertészeti vállalkozás egy-egy telephelyén, Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros és Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházból vett mintákból mutatták ki. A károsító jelen ismereteink szerint csak ezen a két telepen van jelen, a széles körű hatósági mintavételezés során új fertőzésre nem derült fény. Reményeink szerint lokalizálódott a nevezett helyszíneken, és rohamos szétterjedése az országban nem következik be. A kórokozó levegőben nem terjed, csak valamilyen hordozóval, például fertőzött növényi résszel érintkezett zöldséges rekesszel vihető át egyik kertészeti üzemből a másikba. A rekeszek és egyéb, az árumozgatáshoz, szállításhoz szükséges eszközök okszerű fertőtlenítésével megakadályozható a kórokozó áthurcolása.  

A paradicsomvírusok több évtizede jelen vannak Európában, az intenzívebb termesztéstechnológiák és a nagyobb termesztőfelületek elterjedésével a vírusok száma is megnőtt, melyek károkozására az évek során megoldásokat lehetett találni, így a terméket megvásárló fogyasztó nem találkozik a károsítás hatásaival. Jellemző tünetek vírusok esetében a növények levél- illetve termésszínének elváltozásai és a növény általános kondíciójának gyengülése. Mivel a növényvírusok semmilyen formában nem károsak sem az állati, sem az emberi egészségre, kártételeik csak a termelőknél jelentkeznek és kizárólag gazdasági hatással bírnak. A legeredményesebb védekezési mód ellenük a megelőzés fertőtlenítéssel és okszerű fajtanemesítéssel. A különböző zöldségfajokhoz kapcsolódó fajtanemesítés egy folyamatosan fejlődő üzletág, a fajtákat úgy nemesítik, hogy ellenállóvá váljanak a különböző vírusokkal szemben. Évről-évre új fajták jelennek meg, melyek már ellenállók az új károsítókkal szemben is. Így van ez a három éve Európában és idén hazánkban is megjelent ToBRFV esetében is, már kaphatók olyan paradicsomfajták, melyek rezisztensek erre a vírusra. Nemkülönben ugyanezen nemesítőknek köszönhetjük a paradicsomoknál tapasztalható óriási fajtaválasztékot és az utóbbi években nagy teret nyerő, oly népszerű szín és ízvilággal rendelkező cherry fajtatípusokat is.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szeretné egyértelműsíteni, hogy a barna termés-ráncosodás vírus Magyarországon nincs szétterjedve, jelenleg két kertészetben van jelen. Elmondható, hogy Európában az elmúlt három év tapasztalatai alapján jelentős terméskiesést nem okozott, az érintett országokban a károsító felszámolása eredményesen megtörtént vagy jelenléte nem erősödött.

A FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felhívja a lakosság figyelmét, hogy a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus az emberi egészségre semmilyen negatív hatást nem gyakorol.

FruitVeB