Ledó Ferenc és Gyuricza Csaba aláírják az együttműködési megállapodást (fotó: Rimóczi Irén)

A NAIK részéről az aláíró Gyuricza Csaba főigazgató volt, aki elmondta, hogy a NAIK franciaországi példa alapján létrehozott mezőgazdasági kutatásokkal foglalkozó szervezet, mely az agrárium minden területét átfogva tevékenykedik, 13 kutatóintézetet és 4 gazdasági társaságot integrálva. Az átszervezéssel a NAIK Közép-Európa legnagyobb agrárkutatási intézményévé vált, 1 300 munkatárssal 300 kutatási témán dolgoznak.

A FruitVeB a Szent István Egyetemmel is együttműködési megállapodást kötött, melyet Helyes Lajos tudományos rektorhelyettes és Ledó Ferenc írtak alá. Helyes Lajos elmondta, a Szent István Egyetem az egyetemek nemzetközi rangsorágban hét másik magyar tudományegyetemmel együtt szerepel. Az oktatott hallgatók száma nagyobb, mint az összes többi magyarországi agrár felsőoktatási intézményben tanulók száma. Az oktatás nyolc karon folyik, közülük a kertészeti, a mezőgazdasági, az élelmiszeripari és a környezettudományi karok közvetlenül, a gépészmérnöki és gazdaságtudományi karok pedig közvetetten segíthetik az együttműködés megvalósítását.

Helyes Lajos és Ledó Ferenc aláírják a megállapodást (fotó: Rimóczi Irén)

A konferencia plenáris szakasza dr. Apáti Ferenc és Gubacsi Zoltán FruitVeB alelnökök évértékelő előadásaival folytatódott, majd Nagy Attila, az Agrárminisztérium főosztályvezetője adott tájékoztatást a kertészeti pályázatok állásáról és a jövőben várható történésekről. A délelőtt utolsó előadói Pauline Panegos és Andrea Tivoli voltak, akik az általuk képviselt szervezet, az Assemblée des Regions Européennes Fruitéres, Légumiéres et Horticoles (AREFLH – Európai Zöldség-Gyümölcs és Kertészeti Növényeket Termelő Régiók Szövetsége) felépítését, működését és feladatait mutatták be.

A délutáni szekcióüléseken a zöldség- és gyümölcstermeléssel kapcsolatos előadásokat hallhattak az érdeklődők és szakmai fórumra is lehetőség nyílt. A konferencia második napján a termelés és a feldolgozóipar kapcsolata volt a fő téma, dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár beszélt az integrációt ösztönző kormányzati eszközökről, majd a termelői és a feldolgozói oldal számolt be tapasztalatairól.