A Fepex és a Freshuelva, a Spanyol Eper- és Bogyós Gyümölcstermelők és Exportőrök Huelvai Szövetsége bizalmának adott hangot, hogy az Európai Bizottság „a lehető leghamarabb” kivételes intézkedéseket hoz a bogyós gyümölcságazat számára, hogy enyhítsék a a Covid-világjárvány jelenlegi kampánya – 19.

A Fepex és a Freshuelva üdvözölte a mezőgazdasági, halászati és élelmiszerügyi miniszter, Luis Planas cselekvési sebességét azáltal, hogy tegnap az Európai Unió  miniszteri találkozóján kérte a Bizottságot pénzügyi források és a jogi eszközök mozgósítására. a közös piacszervezésről szóló rendeletek 219–221. cikkében előírt kivételes intézkedések végrehajtásához szükséges követelmények többek között a szamóca és a bogyós gyümölcs ágazatok esetében, amelyek már a koronavírus válsága miatt ebben a kivételes helyzetben vannak.

Fepex és Freshuelva ezen a héten ismertette a Miniszterrel a szamóca és a bogyós gyümölcs ágazatban bekövetkező súlyos zavarokat, amelyek mind a hazai, mind az exportpiac drasztikus csökkenése miatt egybeesnek a termelés csúcsával.

Emiatt Fepex és Freshuelva olyan kivételes támogatási intézkedések elfogadását javasolta, amelyeket minden termelő megkaphat, függetlenül attól, hogy tagjai-e a termelői szervezeteknek, és amelyek abból állnak, hogy a betakarítást nem engedélyezik, lehetővé téve a mezőgazdasági termelők számára, hogy felhagyja termése egy részét vagy egészét, valamint kivételes, az operatív programoktól független és az összes gazdálkodóra érvényes termék-visszahívási intézkedés elfogadására tett javaslatot.

A szervezetek emellett kérték a mezõgazdasági vállalkozók hiteleinek nulla költség nélküli refinanszírozását, valamint állami garanciákat az új kampányok és beruházási kölcsönök számára; egyidejűleg szükségesnek tartják az adófizetési ütemterv elhalasztását vagy törlését (személyi jövedelemadó, társaságok, autonóm kvóták, mezőgazdasági biztosítás stb.).

A Fepex és a Freshuelva bízik abban, hogy az ágazat támogatási intézkedéseit a lehető leghamarabb aktiválják, mivel az ágazat a szeo csúcspontjában van mind a termelés, mind az export és a fogyasztás szempontjából. A szezon körülbelül a felénél jár, csekély eltérésekkel az egyes fajok között.

Ami az exportot illeti, a legmagasabbak a szamóca értékesítési mennyiségek: március és április során. Tavaly márciusban 79 676 tonna és áprilisban 95 168 tonna, a teljes export pedig az egész év 293 493 tonna volt a Vám- és Különleges Adók Minisztériumának adatai szerint.

Az egyéb bogyós gyümölcsök esetében a legfontosabb export hónapok március, április és május. A málna, és a szeder értékesítése 2019. márciusban 17 020 tonnát , áprilisban 8 424 tonnát, májusban pedig 14 151 tonnát tett ki. Az áfonya kivitele a 2019-ben említett hónapokban márciusban 5 660 tonna volt, áprilisban 17 715 tonna, májusban 27 406 tonna, és június szintén fontos hónap  10 520 tonna áfonya értékesítéssel.