A sárgarépa, mint általában a gyökérzöldségfélék, kitűnően tárolható, de tavasz végén csökken a kereslet a tárolt répa iránt, sokan keresik a jobb minőségű, zsenge sárgarépát. Vetése ősz végén, tél elején aktuális, de a magvetés idejével óvatosnak kell lenni, mert vannak buktatók!

Egységes, elfogadott hajtatási technológiáról nehéz beszélni. A kertészek a rendelkezésre álló létesítményekben, így a fűtés nélküli, nagyobb légterű, 3 méter magas fóliaházak mellett a kisebb légterű, 3-4 méter széles, 2 méter gerincmagasságú fóliasátrakban egyaránt termesztenek, de vannak, akik a hajtatás és a szabadföldi termesztés közötti átmenetet, a fátyolfóliás takarást választják.

Korábban az úgynevezett köztes (vegyes) vetést alkalmazták a kertészek, amikor a jobb helykihasználás miatt más növények magjaival (pl. hónapos retek, petrezselyem, fűszerpaprika, fejes saláta) együtt vetették a sárgarépát. Újabban egyre többen a tiszta vetést végzik, aminek nagy előnye, hogy a környezeti tényezőket, de a növényápolást is maximálisan a sárgarépa igényéhez tudják igazítani, ezzel nemcsak a minőség javul, de lényegesen kisebb a munkaerő-szükséglet is.

A sikeres és jövedelmező sárgarépa hajtatás fortélyairól ide kattintva olvashat!