Már idén év elején sok kérdés felmerült az egész ágazatban, mivel a külföldi idénymunkások közül többen elhagyták a szigetországot, mert véget ért az éves szerződésük, vagy bizonytalannak érezték a helyzetüket a brexit miatt, továbbá anyaországukban tapasztalt növekvő életszínvonal miatt jobb lehetőségeket kaptak. Az új szabályok értelmében 2020. februárjától munkavállalási engedélyhez kötötték a munkavállalást Nagy-Britanniában, és csak bizonyos, magasan képzett munkaerő számára adtak lehetőséget munkavállalásra. E listán – mely összesen 12 végzettséget tartalmazott (mint pl: orvos, tanár) – a zöldség- és gyümölcsszedők nem szerepeltek. Számos zöldség- és gyümölcstermelő cég viszont a vendégmunkásoktól függ, ugyanis ők végzik el a legnagyobb kézi munkaerőt igénylő munkákat. A helyzetet a koronavírus tovább nehezítette, ugyanis a határok zárva vannak, nem lehetséges a már tartózkodási engedéllyel rendelkezők visszautazása sem.

A brit állásközvetítő portálokat elárasztották az elmúlt hetekben a gazdák hirdetései, melyekben idénymunkásokat keretek. Hatalmas érdeklődés mutatkozott a hirdetésekre, az állást kínáló portálokon 3 – 4-szer több keresés figyelhető meg a gyümölcs- és zöldségszedő munka kifejezésre, bátorítják a felsőoktatási intézmények hallgatóit is, hogy vállaljanak szezonális munkát a farmokon a szeptemberi új tanév kezdete előtt. E hirdetésekre mindegy 35 000-en regisztráltak, de a videó interjún csupán 5 500-an vettek részt. Néhány nagyobb cégnek sikerült pár száz brit munkavállalót toboroznia, de ők képzetlenek, nem ismerik az élelmiszerbiztonsági, higiéniai és a minőségi elvárásokat, így gyakorlatra van szükségük. Számos, nagyobb múltú cég arra emlékeztet, hogy az 1980-as években a Thatcher kormány idején voltak túlsúlyban a brit munkavállalók náluk, azt követően pedig külföldi vendégmunkásokat alkalmaztak nagyobb számban.

Ebben a helyzetben néhány kertészeti vállalat és a Nemzeti Gazda Szövetség is külön engedélyt kapott vendégmunkások fogadására Romániából. Április közepén landolt az első charter fedélzetén 150 vendégmunkással a Stansted repülőtéren. Számos cikk arra figyelmeztet a brit sajtóban, hogy Németország már az első brit charter érkezése előtt három héttel elkezdett légi hidat nyitni a vendégmunkások számára Németország és Románia között. A brit cégek elsősorban a korábban náluk munkát vállalt munkavállalókat várják vissza, akiknek 9 – 15 GBP közötti órabért kínálnak juttatásokkal együtt. A nagyobb brit zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó cégek életben maradásához létfontosságú a kelet-európai vendégmunkások alkalmazása, ezért jelentős többletköltségeket is vállalnak, mint pl a charter járatok 40 000 angol frontra rúgó díját is. Ezzel az intézkedéssel talán megmenthető az idei szezon, és a nemzeti kincsnek számító brit nyári bogyós gyümölcsök, alma és körte, valamint a saláta, hagyma, sárgarépa és a zeller ágazat.

(forrás: BBC, Daily mail, The Guardian)

Összeállította: Dr. Bujdosó Géza