A 2018/2019 tanévben az Európai Unió által biztosított keretből több, mint 20 millió európai gyermekhez jutott el rendszeresen zöldség-gyümölcs és tej, tejtermék. Az iskolások a termékek mellett a mezőgazdasággal és a kiegyensúlyozott étrenddel kapcsolatos ismereteket is kaptak.

Janusz Wojciechowski elmondta: a jelenlegi helyzetben még fontosabb, hogy gyermekeink szerte az Európai Unióban tudatában legyenek annak és értsék, honnan és milyen erőfeszítésék árán érkezik hozzájuk az élelmiszer. Az Európai Unió iskolaprogramjának köszönhetően a gyermekek egyszerre tanulhatnak a mezőgazdaságról és a táplálkozásról, miközben egészséges étkezési szokások alakulnak ki bennük. Mivel a koronavírus járvány következtében egész Európában bezártak az iskolák, megtettük a szükséges módosításokat annak érdekében, hogy az idei programban ezt figyelembe lehessen venni. De fontos, hogy továbbra is előre tekintünk. Készülünk a jövőre és nyomatékosan jelét adjuk annak, hogy az élet folytatódni fog, ha egyszer közösen túl leszünk életünk ezen fejezetén.

A következő évi költségvetés mellett a Bizottság megjelentette a 2018/2019 tanévre vonatkozó jelentését (a jelentés a Bizottság honlapjáról letölthető). Abban a tanévben 155 ezer iskola vett részt a programban és több, mint 71 ezer tonna zöldség és gyümölcs, valamint 167 millió liter tej került kiszállításra az európai iskolás gyermekek számára. A termékek kiosztása mellett változatos oktató-nevelő tevékenység is folyt. A 2018/2019 tanévben az Európai Bizottság összesen 192 millió eurót fordított a programra.

Az idei 2019/2020 tanévben a program végrehajtását nagyban befolyásolja, hogy az iskolákat a járvány miatt Európa szerte bezárták. Az Európai Bizottság megerősítette, hogy a folyamatban lévő krízist vis maior-nak kell tekinteni. Így azon európai tagállamoknak, melyek a helyzetet vis maior-ként ismerik el, lehetősége van kompenzálnia a beszállítókat a romlandó áruk (friss zöldség és gyümölcs és tejtermékek) programba szánt mennyisége után. A termékek felajánlhatók adományként kórházaknak, karitatív szervezeteknek és élelmiszerbankoknak, hogy eljussanak azokhoz, akik rászorulnak.

Háttérinformációk

A tagállamoknak, amennyiben részt kívánnak venni az iskolaprogramban, minden év január 31-ig jelezni kell a támogatás iránti igényüket a Bizottság felé. Az EU-s indikatív büdzsé szétosztásának alapja az iskolás gyermekek száma a tagállamokban. A nemzeti közigazgatásoknak van lehetősége arra, hogy a költségvetés egy részét (20-25 százalékát) egyik szektortól a másikhoz csoportosítsák át. Jelezhetik azt is, hogy az előzetesen kért támogatásnál többet is hajlandóak költeni az iskolaprogramra, amennyiben egy másik tagállam csökkentené a támogatási keretének felhasználását. A 2020/2021 tanévre szóló uniós költségvetésben még szerepel az Egyesült Királyság. A 2020. február 1-én hatályba lépett kilépési megállapodás értelmében a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakban továbbra is az Európai Uniós jog alkalmazandó a szigetországban. Így az Egyesült Királyság 2020-ban részt vehet a programban és az 2020. október 15-ig történt kifizetésekre támogatást kap.