A 2018. június 07-én kiadott termésbecslés és piaci prognózis után, az elmúlt egy hétben történtek ismeretében újabb rövid távú előrejelzést adunk ki. A közreadott helyzetkép a piaci szereplők (termelők, TÉSZ-ek, kereskedők, feldolgozók) körében végzett felmérésünkre alapoz. Felhívjuk a figyelmet, hogy a felmérés ennek ellenére nem tükrözhet 100%-os lefedettséget és reprezentativitást, ezért számszerű értékekbe csak annyiban bocsátkozunk, amennyiben azok egzakt, tényszerű információként kezelhetők. Jelen összefoglaló értékelés célja „mindössze” a hiteles információk közreadása, ezért tartózkodik az értékítélettől és távolabbra vezethető következtetésektől, azt a piaci szereplőkre bízza, az értékelés a tényszerűség szintjén marad. Jelen elemzéssel célunk, hogy reális és tényszerű információkkal, illetve előrejelzéssel segítsük a piaci szereplőket döntéseikben. A tévedés és a változtatás jogát fenntartjuk!

Termésmennyiség és minőség

A termésmennyiség vonatkozásában kiadott, 2018. június 07-ei prognózisunk jelenleg nem szorul korrekcióra. Az elmúlt egy hétben viszont számottevő változások következtek be a jelenleg szüretelt ’Érdi bőtermő’ minőségében, ami főleg időjárási okokra visszavezethető. Az ország szinte minden jelentős meggytermelő régiójában számottevő mennyiségű csapadék hullott, illetve gyakori jelenség a folyamatos, kis mennyiségű eső, ami tartós vízborítást eredményez. A gombabetegségek jelenleg még nem okoznak érdemi problémát, de az ’Érdi bőtermő’ gyümölcshúsa felpuhult, „felhígult”, ami jelentős részben alkalmatlanná teszi konzerv- és hűtőipari feldolgozásra, mert betakarítás után vagy feldolgozás közben reped, hasad a gyümölcshús. Továbbá a magas víztartalom nem kedvez a léipari feldolgozásnak sem, mert az alacsony szárazanyag-tartalom növeli a gyártási költségeket és rontja az alapanyag-kihozatalt. A konzerv- és hűtőipari üzemekbe beszállított tételek esetében jelentős (10-30%-os) minőségi levonások vannak, illetve gyakori, hogy a léiparba kell „átirányítani” a szállítmányokat, így a termelők az utóbbi napokban jelentős veszteségeket szenvednek el, illetve a feldolgozók sem jutnak elegendő mennyiségű és/vagy minőségű alapanyaghoz (kivéve a léipart, bár a minőség számukra sem kedvező). Egy-egy termesztőkörzetben jelentkeztek gondok a cseresznyelégy-fertőzöttséggel is, de ezek egyelőre lokális problémáknak tűnnek.

A későbbi érésű főfajták esetében (’Debreceni bőtermő’, ’Újfehértói fürtös’, ’Kántorjánosi’, ’Petri’, stb.), melyek betakarítása napokon belül elkezdődik, egyelőre nem tapasztalhatók minőségi problémák a fán lévő termésben, de a párás, meleg, csapadékos időjárás miatt még nagyon nagy bizonytalansági tényező az antraknózis-fertőzés, a monília és a gyümölcsrepedés.

A szezon lefutása

Az ’Érdi bőtermő’ szürete pár napon belül az egész országban befejeződik. E hét végén és a jövő hét elején elkezdődik a ’Debreceni bőtermő’, majd jövő hét közepén, második felében az ’Újfehértói fürtös’, a ’Kántorjánosi’, a ’Petri’ és az egyéb későbbi érésű fajták szürete, melyek együttesen a magyar meggytermés kb. 60%-át adják. A különböző fajták és termőtájak között minimális (2-3 nap) a különbség az érésidőkben, így ennek a mennyiségnek 2-3 hét alatt kell levonulnia a piacról. A korábban prognosztizáltaknak megfelelően továbbra is fenntartjuk, hogy június 20. körül jelentős mennyiségi torlódások alakulhatnak ki, és előfordulhat az az eset, hogy a betakarított mennyiségnek a feldolgozóipari kapacitások szabnak határt.

Kereslet-kínálati viszonyok, piaci kilátások

Az elmúlt egy hétben leginkább az időjárás és a külföldi vevők hatnak a meggypiacra. Az időjárás – a fent leírtaknak megfelelően – az ’Érdi bőtermő’ esetében már „hozzálátott” a kínálat csökkentéséhez, de egyelőre az még kérdéses, hogy a későbbi érésű főfajták esetében fog-e okozni érdemi mennyiségi és minőségi kieséseket. A német nyers meggy export érdemben még nem indult meg, és egyelőre a jelentősebb lengyel szállítmányok is váratnak magukra, jóllehet mindössze mintegy 2,5 hét van hátra a szezonból. A külföldi vevők vásárlásának elmaradása részben összefügg az ’Érdi bőtermő’ minőségének romlásával is. Az árak mindezek miatt csökkentek az elmúlt egy hétben: a nettó 150-160 Ft/kg-os konzerv- és hűtőipari induló ár mintegy 10-15%-ot esett, a léipari meggy ára pedig szinte soha nem látott mélységekben van: 30-50 Ft/kg (az árak minden esetben nettó árak, a feldolgozóba beszállítva paritáson). A léipari meggy ára értelemszerűen a „gazdaságos betakaríthatóság” alsó határa alatt van és alapvetően azt az árat jelenti, amennyiért még érdemes átirányítani a szállítmányokat a konzerv- és hűtőiparból a léiparba. Ez a piaci jelenség arra utal, hogy a léipar – a minőségi gondok miatt – ilyen árak mellett is hozzájut a kapacitásai lekötéséhez szükséges alapanyag-mennyiséghez.

A hazai, rövid távú kereslet-kínálati viszonyok, és ezáltal a piaci árak alakulása még a következő néhány nap vagy egy hét tekintetében is több bizonytalansággal terhelt:

  • A kínálati oldalt (betakarított, piacra kerülő termésmennyiség) még jelentősen befolyásolhatják az időjárási tényezők a növényvédelmi problémákon (monília, antraknózis) és a gyümölcsrepedésen keresztül.
  • Nagyon nagy kérdés a lengyel és német szállítmányok beindulása, melyek eddig érdemben nem jelentettek keresleti szívóhatást, de a későbbi fajták szüretének megkezdésével bekövetkező minőségjavulással az export is meglódulhat. Ez jelentős hatással lesz – akár pozitívan, akár negatívan – a szűk időszakra összpontosuló mennyiség piaci levezetésére.

Ismételten fel kell hívni a figyelmet, hogy június 20. körül, a főfajták (együtt)érésével akár jelentős mennyiségi torlódás is kialakulhat, ami az árak – akár jelentős – eséséhez is vezethet, és szélsőséges esetben – feldolgozóipari kapacitáskorlátok miatt – a termés egy része betakarítatlanul a fákon maradhat. Ezért ebben a kritikus időszakban mindent meg kell tenni az érésgyorsító kezelések és a betakarítás széthúzása, illetve a termelői és feldolgozó hűtőkapacitások (ideiglenes tárolás) mozgósítása érdekében, mert már annak is jelentős hatása lehet a piacra, ha néhány nappal sikerül széthúzni ezt az időszakot.

Tekintettel arra, hogy a következő napokban felgyorsulhatnak az események a meggy piacán, kb. egy hét múlva újabb helyzetképpel jelentkezünk, de amennyiben a piaci folyamatok változása megkívánja, akár korábban is (kövesse nyomon a www.fruitveb.hu portálon).

Budapest, 2018. június 15.

FruitVeb, Ékasz