Nagy örömmel fogadtuk a Zsűri döntését az „Év Agrárembere” Gálán, hogy Ledó Ferencet, a FruitVeB Elnökét választották a Kertészet kategória-győztesének, és ő lett a

2018. év Agrárembere

A verseny 10 kategóriában zajlik annak érdekében, hogy bemutassa az agrárpálya sokszínűsége mellett azokat a szakembereket, akik az egyes részterületen kiemelkedően teljesítenek. 2018-ban 130 jelölés érkezett, ebből 90-en fogadták el a jelölést. Több mint 80 fős szakmai zsűri választja ki a kategóriánkénti három döntőst, majd az egyes kategóriák győzteseit. Végül a kategória győztesei közül választja ki a jeles szakemberekből álló Zsűri az „Év Agrárembere” cím nyertesét.

Ledó Ferenc a Szentesi Árpád TSZ-ben termelésirányítóként kezdte pályáját, majd egy év után telepvezetőnek nevezték ki, 1985-től pedig főkertész-helyettesként tevékenykedett. 1992-től a szövetkezet igazgatósági, majd 2000-től az Árpád Agrár Rt. felügyelő bizottsági tagja volt.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete alakulásától, 2002-től 2019. januári nyugdíjba vonulásáig választott elnöke, majd 2008-tól ügyvezetője . A DélKerTÉSZ elsőként fordított gondot a korszerű minőségbiztosítási rendszerek teljes bevezetésére a zöldséghajtatás majd a zöldség kereskedelem területén. Kezdeményezésre a DélKerTÉSZ kidolgozta, majd fenntartja a „Szentesi paprika” (OFJ) földrajzi eredetvédelmi árujelzőt, ezzel is segítve a térség paprikatermesztésének fejlődését és a kiváló, hazai zöldségtermékek eljutását a fogyasztókhoz.

Szakmai tevékenysége során közel 40 éves tapasztalatra tett szert a zöldségfélék hajtatásában, először alkalmazta a talajnélküli üvegházi paprikahajtatás technológiáját hazánkban. Folyamatosan szem előtt tartja és ösztönzi a termesztéstechnológiák korszerűsítését a zöldségfélék növényházi és szántóföldi termesztésében.

Szakmai pályája során mindig gondot fordított az következő nemzedékek képzésére; diplomamunkák, dolgozatok készültek a vezetése alatt. 2015-ben a DélKerTÉSZ elsőként vállalta fel a duális képzés elindítását a kertészmérnök képzésben. Sok éven át segítette a helyi szakközépiskola munkáját vizsgabizottságban is. Kiemelkedő kapcsolatot ápol az agrárfelsőfokú képzőintézetekkel, munkája elismeréseként 2007-ben a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docens, 2009-ben a Károly Róbert Főiskola címzetes főiskolai docens címet adományozta számára. Publikációs tevékenységét főként szakmai rendezvényeken, konferenciákon megtartott előadásai jelentik, valamint két szakkönyv társszerzője.

A FruitVeB Szakmaközi Szervezetben közel két évtizedet aktív munkát végez. Több cikluson át a FruitVeB TÉSZ Főbizottságának vezetője volt, majd 2014-ben és 2018-ban a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének választották. TÉSZ vezetőként és a FruitVeB elnökeként aktívan segíti a zöldség-gyümölcs termelők integrációját.

A FruitVeB Csapata és Tagsága nevében gratulálunk az elismeréshez!